ⓒ Donggyu Yoon


The location of this site is a few meters away from the large intersection that is connected to the Dalgubul-daero, which is the main road of Daegu. It faces the 30m-long road northeast and an elementary school is located on the 10m retaining wall westward. There are old commercial buildings and medical clinics in the surrounding area, so if the “Dodamdodam House” was built, it would be a good opportunity to make new changes to the old downtown area. 


ⓒ Donggyu Yoon


The “Dodamdodam House” means that the parents hope their child can play and grow well without any problems. Even though it was a difficult land shape, I respected the wishes and enthusiasm of the client and was willing to accept the challenge to design this house. 


ⓒ Donggyu Yoon


The first and second floors were the workplace of a young married couple and also a place of family life. The third and fourth floors were used as a rest area for this family including the couple and two children, one of which is not yet born. The “Dodamdodam House” had a unique separate attic ladder that went up from the first floor to the second floor. If you climb up this ladder, you can go to the second floor into a pink zinc-finished house, which was planned as a resting space. Separated from the office on the second floor, a house was placed in the house so that privacy could be maintained. 


ⓒ Donggyu Yoon


The main bedroom on the third floor had a built-in closet and there was a little space next to the closet where the kids could play. This space utilized the upper area of the outer stairs from the second floor to the third floor. There was a hiding place for children under the inside stairs on the third floor and children’s study rooms were on the fourth floor. In addition, there was a multipurpose room, which was connected to each children’s study room. One of the children’s rooms featured a terrace and the other children’s room had a bunk bed so that there was a different feeling on the same floor. Except for the front view to the road, the other views were blocked for crime prevention. 


ⓒ Donggyu Yoon


Since the site was located on the 30m-long road in the center of the aesthetic district, it had to be set back 3m in the not-so-large land area, and it was difficult to utilize 100% of the land because there was about a 10m-long school retaining wall in the west. However, even though it was not a small piece of land and narrow houses are popular now, the land was inefficient. During construction, rocks were buried underground, so old buildings in the surrounding area had to be reinforced. The construction period was delayed due to various difficulties. Since a crisis is an opportunity, the complexity of the land shape was so complicated that various shapes of the building were seen from different angles.  


ⓒ Donggyu Yoon


도담도담 하우스


대지의 위치는 대구의 주 도로인 달구벌대로의 연결된 큰 사거리에서 몇 미터 떨어지지 않은 곳에 위치해 있었다. 북동쪽으로 30m 도로에 접해 있고 서쪽으로는 10m 옹벽 위로 초등학교가 위치해 있다. 주위에는 오래된 상가 건축물과 병원이 위치해 있어서 ‘도담도담하우스’가 들어온다면 구도심에 새로운 변화를 줄 수 있는 좋은 기회가 될 수 있을 것이라 생각했다. ‘도담도담하우스’의 뜻은 아이가 탈 없이 잘 놀며 자라라는 뜻으로 부모님의 마음이 담겨 있다. 그런 건축주의 마음과 열정을 알기에 어려운 대지 형태였지만 과감히 도전할 수 있었다. 


ⓒ Donggyu Yoon


1층과 2층은 젊은 부부의 직장이며 삶의 터전이다. 3층과 4층은 얼마 전 태어난 아이와 함께 네 가족이 도담도담 살아갈 휴식처의 역할을 한다. 도담도담에는 독특하게 1층에서 2층으로 올라가는 다락방 사다리가 별도로 설치되어 있다. 이 다락방 사다리를 타고 올라가면 2층에 핑크색 징크 마감된 집으로 갈 수 있는데 이곳은 쉼터의 역할을 하는 공간으로 계획하였다. 같은 2층에있는 사무실과 별도로 프라이버시가 존중될 수 있도록 집 속에 집을 넣어 사무실과의 공간 분리를 하였다.


ⓒ Donggyu Yoon


3층 안방에는 붙박이장 공간 옆에 아이가 놀 수 있는 작은 공간을 확보하였는데, 그 공간은 2-3층으로 올라 외부 계단 상부의 공간을 활용하였다. 3층 실내 계단 하부에도 아이의 아지트가 될 수 있는 아이만의 공간의 확보하였으며, 4층에는 두 아이가 자라면서 학교에 다니면 같이 공부도 할 수 있는 아이방을 두었다. 또, 아이들이 각각의 방에서 바로 만날 수 있는 멀티룸 공간을 확보했으며 아이방 두 곳은 각각 테라스가 있는 방 그리고 벙커 침대가 있는 방으로 특색을 주어 같은 층 다른 공간을 느낄 수 있도록 하였다. 도로쪽 정면을 빼고는 방범을 위해 최대한 차단하려고 하였다.


ⓒ Donggyu Yoon


대지가 30m 도로에 중심지 미관지구에 위치해 있어 기존에 크지 않은 대지 면적에서 3m를 후퇴를 해야만 했고 서쪽에는 10m 정도 되는 학교 옹벽이 있어서 대지를 100% 활용하기도 힘든 상황이었다. 그렇다고 협소주택이 유행하고 있는 현실에서는 작은 평수의 대지는 아니었지만 효율성이 떨어지는 대지였다. 공사 중에는 지하에는 암반이 나와서 공사시 주위에 오래된 건물을 보강해줘야만 했다. 여러 가지 힘든 상황들로 인해 공기는 길어져 갔다. 위기가 기회이 듯이 대지 모양의 난이도가 높았기에 여러 각도에서 볼 때마다 다양한 모습을 한 건축물이 나왔다.










Architects  INARC  

Location   Myeongdeok-ro, Dalseo-gu, Daegu, Republic of Korea   

Program   Commercial house   

Site area   164.00㎡   

Building area   59.34㎡   

Gross floor area   184.50㎡   

Building scope   4F   

Building to land ratio   36.18%  

Floor area ratio   112.50%   

Design period   2017. 2 - 6  

Construction period   2017. 10 - 2018. 12   

Principal architect   Kwangsoo Hwang   

Project architect   Junghoon Lee, Hyojong Shin   

Design team   INARC  

Working Design   Jongho Im   

Construction    INARC & IRO   

Client   Minjae Kim   

Photographer   Donggyu Yoon   




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 4월호(Vol. 455)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Apr, 2019 issue of the magazine(Vol. 455).





'Architecture Project > Retail' 카테고리의 다른 글

SALON DE OBONG & A FINE RAIN  (0) 2019.07.04
LONGSTANDING NEWNESS _ CELEBRATING THE COURTYARD  (0) 2019.07.03
DODAMDODAM HOUSE  (0) 2019.06.17
Paul Bassett Pâtissier Seocho  (0) 2019.06.11
YJY MAIKE CENTRE FLAGSHIP(STORE)  (0) 2019.06.10
CHUWONJAE  (0) 2019.05.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기