ⓒ Changmook Kim

The site adjoins the Dongseo-daero, which is the 40-meter wide arterial road of Daejeon. Dongseo-daero is a place with a lot of noise and dust as many cars frequently go back and forth from Daejeon IC on Geyongbu expressway to get to the old urban center. In addition, Yongdu-dong of Daejeon, where the site is located, is a place where the commercial supremacy declined and retrogressed as it was ousted by the new urban center in the northern part of Daejeon, leaving the years of economic prosperity of the 80s~90s behind, and is currently a lifeless place with no vigor to be found for only reckless developments of surrounding studio apartments are being performed. Considering the fact that it adjoins a 40-meter wide road, the site has a small area of 297.5m², and it is hard to even produce an economic commercial building after roughly placing the parking lot and the core on an obliquely slanted ugly land. It seemed difficult to create a building of a certain height with presence.


ⓒ Changmook Kim


Generally, requesting for a design with a high floor space index that will be well-rented and finished with granite stone is common for the design of a commercial residential building. However, the owner wanted to make a village where tenants can be communicated with, can stay together for a long time, and the owner wanted to use bricks for the finish as they are never out of date.


ⓒ Changmook Kim


To this, we set the design direction with three strategies. The first strategy was to construct a building that is small, since it is located on the roadside, yet has a presence. The second was to break from the general simple core structure of a commercial building and create an open type of circulation path, where the characteristics of the building users are shown, and the exchange between each other is possible. The third was the reflection of the design of doors and windows that mirrored the characteristics of the surrounding scenery viewed from the site. The building was designed with these three strategies.


ⓒ Changmook Kim


The building forms an URBAN WALL of a primary boundary in a rounded form following the shape of the site. This URBAN WALL is what differentiates the frontal road of the site from the city block at the back of the site, and this brick wall of heavy texture seen from the street responds to the city in a closed manner. On the other hand, the exterior stairs, corridors, entrance hall and each required space treated with Stucco were adhered to the URBAN WALL in an opened form at the back side of the building and processed to be visually connected to the established existing city block without being heterogeneous. The application of the elevation design with this double-sided personality, rather than a specific one-mass building form, was caused by the positional attribute that the site has, and it was able to naturally melt into the existing urban structure due to the setting of an URBAN WALL with a double-faced nature of two types, OPEN&CLOSE.


ⓒ Changmook Kim


An exposed form of exterior staircase was installed, which wraps around and ascends the rear inner court from the first to fifth floors, shedding the usual closed form of core of a commercial building. The exterior staircase of this building is the most important design requisite, people can easily approach the stairs from the frontal road on the ground layer, and with it, they are naturally connected to the front entrance of each of the upper floors without a lobby space, and all views are open towards the exterior. This place will be filled with people who pass by, stay, see and talk, and it will become a space that includes the most mundane lives.


ⓒ Changmook Kim


The windows, each of different sizes and shapes, were reflected by analyzing the attributes of the surrounding sceneries, and they were uniquely arranged considering the landscapes of the distant and near views of the city overlooked from the inside. This was in hopes of having the users ruminate on the values of everyday life that they feel by making the values of the city, which change with seasons and time, be seen through a frame of borrowed scenery. Over time, depending on the lifestyle of the user, the frames of these doors and windows will be filled with curtains, blinds, lightings or advertising phrases, etc., with each different personality, and the meaning of the building seen from the outside will continue to change.


ⓒ Changmook Kim


추원재

대지는 대전의 주요 간선도로인 40m 너비의 동서대로에 접해 있다. 동서대로는 경부고속도로 대전 IC부터 구도심을 가기 위한 수많은 차들의 왕복이 빈번한 곳이고 소음과 분진이 심한 곳이다. 또한 대지가 위치한 대전 용두동은 과거 80~90년대의 경제적 번영기를 뒤로한 채 이제는 대전 북부의 신도심에 밀려 상권이 쇠락할 대로 후퇴해, 이제는 주변 원룸의 난개발만 행해지고 있어 도시의 생기조차 찾기 힘들어 보이는 곳이다. 대지는 40여 미터 대로에 접한 땅 치고는 작은 90여 평이며, 사선으로 기울어져 있는 못난이 땅에 주차와 코어를 대충 배치해보니 경제성 있는 상가건물조차 나오기 힘들다. 일정 높이의 존재감 있는 건물로 만들기가 쉽지 않아 보였다. 일반적으로 상가주택의 디자인이라고 해봤자 높은 용적률에 임대 잘 나가고 화강석 돌로 마감한 디자인을 요구하는 게 다반사인데, 건축주는 세입자들과 커뮤니케이션할 수 있고 오래도록 같이 지낼 수 있는 빌리지로 만들기를 바랐고, 마감은 유행을 타지 않는 벽돌을 원했다. 이에 우리는 3가지의 전략을 가지고 디자인 방향을 설정했다. 첫째는 대로변에 위치하여 작지만 존재감 있는 건물을 만들 것. 둘째는 상가주택의 일반적 단순 코어구조를 탈피하여 건물 사용자들의 성격이 묻어나며, 서로 간의 교류가 가능한 오픈 형태의 동선구조를 만들 것. 셋째는 대지에서 바라보는 주변 경관의 성격을 반영한 창호 디자인의 반영이다. 


ⓒ Changmook Kim


건물은 대지의 형상을 따라 라운드된 형태로 1차적 경계의 URBAN WALL을 형성한다. 이 URBAN WALL은 대지의 전면도로와 대지의 후면 도시 블록을 구분 짓는 것으로, 대로에서 보여지는 무거운 질감의 이 벽돌 벽체는 도시에 대해 폐쇄적으로 반응한다. 하지만 반대로 건물 배면에서는 옥외계단과 복도, 현관마당 그리고 스터코로 처리된 각 소요공간들이 URBAN WALL에 오픈된 형태로 부착되어 기존의 기존 도시 블록과 이질적이지 않고 시각적으로 연결되도록 처리하였다. 특정한 원 매스의 건물 형태가 아닌 이러한 양면의 성격을 가진 입면디자인의 적용은 대지가 가지고 있는 위치상의 특성에서 기인한 것으로 OPEN&CLOSE의 두 가지 양면의 성격을 가진 URBAN WALL의 설정으로 인해 기존 도시구조에 자연스럽게 녹아 들어갈 수 있었다. 상가건물의 일반적인 폐쇄적 코어형태를 탈피하여 지상 1층으로부터 5층까지 후면의 중정을 감싸고 올라가는 노출된 형태의 옥외계단을 설치하였다. 본 건물의 옥외 계단은 가장 중요한 디자인 요소로서, 사람들은 지층 전면 도로에서 로비공간 없이 계단으로 손쉽게 접근하여 상부 각층의 전면 입구까지 자연스럽게 연결되며, 모든 시야는 외부를 향해 열려 있다. 


ⓒ Changmook Kim


이곳에서는 지나치는 사람, 머무는 사람, 보는 사람, 이야기하는 사람들로 채워지며, 가장 일상적인 모습을 담은 공간이 될 것이다. 각기 다른 사이즈와 형태의 창들은 주변 경관들의 특성을 분석하여 반영된 것으로, 내부에서 도시를 바라보는 원경과 근경의 풍경을 고려하여 개성 있게 배치되었다. 계절과 시간에 따라 변하는 도시의 상들을 차경적 프레임으로 바라보게 함으로써 사용자가 느끼는 일상의 가치를 되새겼으면 하는 바람이다. 시간이 흘러 사용자의 라이프스타일에 따라 커튼, 블라인드, 또는 조명 및 광고문구 등 각기 다른 개성으로 이 창호의 프레임도 채워질 것이며, 외부에서 바라보는 건물의 의미도 계속 변하게 될 것이다.




1st FLOOR PLAN





Architect   YEHAPARTNERS ARCHITECTS

Location   1326, Dongseo-daero, Jung-gu, Daejeon, Republic of Korea 

Program   Retail, Housing

Site area   302.20㎡ 

Building area   150.72㎡ 

Gross floor area   623.37㎡ 

Building to land ratio   49.87% 

Floor area ratio   206.28% 

Design period   2017. 11 - 2018. 1 

Construction period   2018. 2 - 10 

Completion   2018. 11 

Principal architect   Hanjae Zo 

Design team   Kyungho Kim, Jonghyuk Park 

Structural engineer   DELTA STRUTURE ENG 

Mechanical engineer   Codam Engineering 

Electrical engineer   Codam Engineering 

Costruction   Daechung Construction, Hansoo Shin 

Client   Junwoon Song 

Photographer   Changmook Kim




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 3월호(Vol. 454)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Apr, 2019 issue of the magazine(Vol. 454).








'Architecture Project > Retail' 카테고리의 다른 글

Paul Bassett Pâtissier Seocho  (0) 2019.06.11
YJY MAIKE CENTRE FLAGSHIP(STORE)  (0) 2019.06.10
CHUWONJAE  (0) 2019.05.20
ORGANICARE SHOWROOM  (0) 2019.05.16
MARLMARL  (0) 2019.05.03
Le Temps Pâtisserie in an Old Plant  (0) 2019.05.01


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기