©Kyung Roh


“Urban Regeneration Project, Anchor Facility, Community Involvement, Honeycomb, and Remodeling.” As an architect, how do you interpret these words and design a honeycomb remodeling for an anchor facility? Our design was the process of finding the answer to this question. As an alternative to development, the Seoul  Metropolitan Government purchased two beehives to build an anchor facility, which is the first step of the renewal project, and to attract people’s attention to both the inside and outside.  It was an important task to transform public architecture into a public building while maintaining the value of the residential building where  people have lived since the 1970s. The core space of 125-8 Garibong-dong was the courtyard of the house in the form of a with sections of the house facing each  other. This type of house was generally built at that time. The two owners each built a house in one lot in accordance with the law, so the courtyard naturally separated the two houses which faced each other. The courtyard was a unique type of space in which steps were cleverly laid. They seemed to be attached, but they were separated from each other. It is impossible to see either house on the first floor, but the houses face each other on the corridor on the second floor and at the roof. 


©Kyung Roh


We decided to preserve this building centered on the courtyard and to arrange new things in parallel. The newness was filled with public spaces made up of various characteristics. The first floor was set up as one space by demolishing the stairs and the main gate, but one set of stairs was left to allow people to go directly up to the second floor from the courtyard. In order to provide privacy, a curtain wall was inserted between the separated buildings and the whole building was connected into one. On the second floor, a loop was created by connecting the existing corridors in order to create a fantasy-type of loft space for the courtyard. 


©Kyung Roh


The rooftop yard, located at the top of the courtyard, is connected directly to the courtyard through a newly designed terrace on the second floor, and also connected directly to the city by a vertical staircase that climb up to the rooftop from the Uma-gil(street). The rooftop yard is a juxtapositioned space with a different layout pattern from the lower floor, imparting a more urban character by the installation of a bench for relaxation, a small stage for performing or meetings, and a  ecognizable metal light tower when the area is viewed from the alleyway. 


©Kyung Roh


On the first floor, another gate was installed so that the area could be connected to the diagonal back gate from the main gate at the Uma-gil (street). The entrance to the Garibong-dong from the G Valley was considered the courtyard of the anchor facility. The program of the anchor facility was characterized by the residents’ workshop. 


©Kyung Roh


We proposed a common meeting room and a public office. The public space, containing the recreation center, the residents’ association space, the town craft shop, and the Korean-Chinese culture school was able to be expanded by using  folding windows or windows. On the other hand, the guest house and the honeycomb exhibition hall were modified so the same space could be used for other programs, and allowing the size of the existing honeycomb and the window size to be used as they were. 


©Kyung Roh


In order to overcome the existing wall structure and to open the wide common spaces, the steel frame structure was reinforced and the whole structure was planned to use the point connecting the two buildings as the center of the steel column. Where the new structure was inserted a terrace was created to allow a view of the courtyard and the whole space. The metal and the glass  contrasted with the red brick and granite material was used for the new space and the roof so that the old newness with the orange steel column can be experienced through the materials. 


©Kyung Roh


The 396.69m2 Garibong-dong anchor facility is a small but dense public space that is used by residents who have various activities at the same time. It is expected that the programs that are held in different parts of the facility will be seen in the courtyard and the rooftop garden and the users’ experiences will overlap and affect each other and will become a catalyst to bring about new changes in Garibong-dong.


©Kyung Roh


가리봉동 125-8 리모델링_가리봉 행복마루(가리봉동 도시재생사업 앵커시설)

“도시재생사업, 앵커시설, 주민참여, 벌집, 리모델링” 건축가로서 이 단어들을 어떻게 해석해서 앵커시설을 위한 벌집 리모델링을 설계할 것인가? 우리들의 설계는 이 질문에 대한 답을 찾아가는 과정이었다. 


©Kyung Roh


재개발의 대안으로 서울시는 재생사업의 마중물이자 내외부 사람들의 환기를 끌기 위한 앵커시설을 짓기 위해서 2채의 벌집을 매입하였다. 70년대부터의 일상의 삶이 투영되어 있는 주거 건물의 가치를 유지하면서 공공건축으로 변형하는 것이 중요한 과제였다. 가리봉동 125-8의 핵심적인 공간은 당시에 보편적으로 짓던 ㄷ자 주택이 서로 마주보면서 형성된 중정이었다. 그때 법규에 맞춰 신축하기 위해 한 필지에 두 명의 소유주가 ㄷ자 주택을 지으면서 구획된 중정은 두 집이 서로 마주보면서 경계가 나뉘고, 교묘하게 계단이 자리 잡은 독특한 형태의 공간이었다. 붙어 보이지만 떨어져 있고, 1층에서는 서로 안보이지만 2층 복도와 옥상에서는 서로 마주보면서 하나의 집처럼 연속적인 공간을 인식하게 하는 형태였다. 우리는 중정을 중심으로 이 건물을 보존하고 새로움을 병렬적으로 배치하기로 하였다. 


©Kyung Roh


새로움은 층별로 다양한 성격의 공공공간으로 채워졌다. 1층은 계단과 대문, 담장을 철거하여 하나의 공간으로 통합하고, 다른 계단 하나를 원형 그대로 보존하여 중정에서 2층으로 바로 올라가게 하였으며, 위요감을 주기 위해서 분리된 두 건물 사이에 투명한 커튼월 매스를 삽입하여 전체 건물을 하나로 연결하였다. 2층에서는 중정 공간을 환상형으로 경험하기 위한 루프를 기존 회랑을 연결하여 구성했다. 


©Kyung Roh


중정에서 제일 위쪽에 위치한 옥상마당은 2층에 새롭게 디자인한 테라스를 통해서 중정과 바로 연결되며, 동시에 우마길에서의 옥상으로 올라가는 수직계단으로 도시와 직접적으로도 연결된다. 옥상마당은 아래층과 다른 배치 패턴을 가지는 병치되는 공간으로 휴식을 위한 벤치, 공연 또는 회합을 위한 작은 무대, 골목길에서 보았을 때 인지가 가능한 금속조명탑을 설치하여 도시적인 성격과 인지성을 더 부여하였다. 1층에서도 우마길쪽 대문에서 대각선 방향의 뒷길과 연결되도록 또 다른 대문을 계획하여 G밸리에서 가리봉동으로 들어오는 입구가 앵커시설의 중정이 되도록 고려하였다. 


©Kyung Roh


앵커시설의 프로그램은 주민워크숍을 통해서 구체화되었다. 공용회의실, 공용사무실을 제안하였으며, 이 시설과 재생센터, 주민협의체 공간, 마을공작소, 한중문화학당과 같이 다양한 활동과 소통 성격이 강한 공간은 중정으로 폴딩 창호나 통창을 사용하여 공간을 확장하여 사용할 수 있게 하였다. 반면에 게스트하우스, 벌집전시관은 쪽방 공간의 기존 크기와 창 사이즈를 유지하면서 다른 프로그램을 계획하는 전용의 방식을 적용하였다. 기존의 벽식구조를 극복하고 넓은 공용부 공간들을 적용하기 위해서 기둥식 철골구조로 보강을 하였고, 2개의 건물을 연결하는 지점을 철골기둥의 중심으로 삼아서 전체 구조 계획을 하였다. 


©Kyung Roh


새로운 구조가 삽입된 곳은 테라스를 조성하여 중정과 전체 공간을 조망할 수 있도록 하였고, 붉은 벽돌과 화강석 재료와 대비되는 금속과 유리를 새로운 공간과 옥상에 사용하여 주황색 철골 기둥과 함께 오래된 새로움을 재료를 통해서도 경험할 수 있게 하였다. 120평의 가리봉동 앵커시설은 작은 규모지만 다양한 목적을 가진 주민들이 동시에 사용하는 밀도가 높은 공공공간이다. 여러 시설에서 다채롭게 펼쳐지는 프로그램이 중정공간과 옥상마당을 통해서 서로 보여지고, 사용자들의 경험이 중첩적으로 일어나 서로에게 영향을 주어 가리봉동의 새로운 변화를 가져오는 촉매제가 되기를 기대한다. 


DIAGRAM

SECTION

FLOOR PLAN


Architects  URBAN ARCHITECTURE STATION + GUU HOUSE + EEK ARCHITECTS

Location Garibong-dong, Guro-gu, Seoul, Republic of Korea

Program Mix-use, Community center 

Site area 344.5㎡ 

Building area 196.97㎡ 

Gross floor area 408.60㎡ 

Building scope 2F 

Building to land ratio 57.18% 

Floor area ratio 112.15% 

Principal architects Jaewon Yi (UrbanArchitectureStation), Sunju Goo (Guu. House), Kyungdong You (eek ARCHITECTS) 

Design Team Jaemin Woo, Wonbo Sim, Chanseok Yang, Yeonjae Jeong, Changgon Yu, Hyeonsoo Kim 

Structural engineer Yejeong Engineering 

Mechanical engineer Daekwang Engineering 

Electrical engineer Daekwang Engineering

Construction Buyang construction, The giga, yoyo Electric, Baekjae ENC

Client Seoul Metropolitan Government., Guro-gu Office 

Photographer Kyung Roh



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 5월호(Vol. 456)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May, 2019 issue of the magazine(Vol. 456).






'Architecture Project > Retail' 카테고리의 다른 글

SALON DE OBONG & A FINE RAIN  (0) 2019.07.04
LONGSTANDING NEWNESS _ CELEBRATING THE COURTYARD  (0) 2019.07.03
DODAMDODAM HOUSE  (0) 2019.06.17
Paul Bassett Pâtissier Seocho  (0) 2019.06.11
YJY MAIKE CENTRE FLAGSHIP(STORE)  (0) 2019.06.10
CHUWONJAE  (0) 2019.05.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기