ⓒ Jaime Navarro Soto

When Grupo Altozano was undertaking its first development on the north of Mexico, they wanted to create a building that left a mark in the La Laguna region. Reflecting its border condition - at the banks of the Nazas River, on the edge of two states and two cities - the project was conceived as a soft border that was habitable and social: a fluid geometry emerging from the terrain generating a habitable ramping roof leading to a large terrace with views over the river. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

The building bends responding to optimal orientations and prevailing winds in order to shelter social spaces so that they remain cool and fresh given the hot weather conditions of the site. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

The architectural program is distributed in two storeys accessible from the expansive continuous spaces of the lobby and the snack bar. This continuous space is double height, protected by louvers and trees planted in its interior, and with views of the adjacent lakes to the south. 

ⓒ Jaime Navarro Soto


On the ground floor, administrative, snack bar and pool areas are accessed from the tree covered lobby-snack bar space. This space is crossed by a circulation linking recreational pools to the south and sport courts to the north. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

The events rooms are conceived as a separate entity with an independent entrance under a large cantilevering volume that acts as a 13m deep marquee with an events terrace. Service areas are located at the narrower parts of the building towards the east. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

Access to the upper floor is via elevator or two staircases located at each end of the main circulation passage with views over the double height lobby-snack space. This aisle connects the changing room and bathing facilities – for both men and women - with the indoor sports area. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

The changing room facilities have access to a cantilevered terrace which serves as a relaxation area. The gym and the multi-use studios are located towards the west end of the main aisle. The façade of the building is clad in Spanish slate cut in 23 x 32cm shakes. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

These resemble the scales of a snake contouring the double curvature surfaces generated by the fluid form of the building. The scales are installed as a ventilated façade and act as natural heat insulation. The north façade of the building curving towards the east has a large opening marking the main entrance to the building. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

The south façade has another large arched opening that is protected from the south by louvers. On completion, the project has achieved its initial ambition to generate an iconic building that incentivises social interaction. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

The expanse of tree covered social spaces results in a fresh and comfortable environment. The skin of the building acts as a protective layer and defines the volume perfectly, maintaining the original idea of a soft border along the river.

ⓒ Jaime Navarro Soto

알토자노 라 누에바 라구나 클럽하우스 

그루포 알토자노(Grupo Altozano)는 멕시코 북부에서 처음으로 개발을 시작했을 때 라 라구나(La Laguna) 지역에 흔적을 남긴 건물을 만들고 싶었다. 이 프로젝트는 두 개의 주와 두 도시의 가장자리에 있는 나자스(Nazas) 강 유역의 국경 상태를 반영하여 거주할 수 있는 부드러운 경계선, 즉 거주할 수 있는 경사로 지붕이 생기는 지형에서 나오는 유동 기하학으로 강 위의 경치가 있는 넓은 테라스로 이어졌다. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

건물은 사회적 공간을 보호하기 위해 최적의 방향과 바람에 반응하여 대지의 더운 날씨 조건에 따라 시원하고 쾌적하게 유지된다. 건축 프로그램은 로비와 스낵바의 큰 연속 공간에서 접근 할 수 있는 2개의 층으로 나누어 져 있다. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

이 연속된 공간은 이중 높이로, 내부의 루버와 나무로 보호되며, 남쪽에 인접한 호수의 전망이 있다. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

1층에는 나무로 뒤덮인 로비 스낵바와 행정 공간, 수영장 등을 이용할 수 있다. 이 공간은 레크리에이션 수영장을 남쪽으로 연결하고 스포츠 코트를 북쪽으로 연결하는 동선이 교차한다. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

행사장은 행사 테라스가 있는 13m 깊이의 막사 역할을 하는 큰 캔틸레버 볼륨 아래 독립적인 입구가 있는 별도의 실체로 간주된다. 서비스 공간은 동쪽 건물의 좁은 부분에 위치한다. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

상부 층에 대한 접근은 주 순환 통로 양쪽 끝에 위치한 엘리베이터 또는 2개의 계단을 통해 이루어지며 이중 높이 로비 스낵 공간에서의 조망도 함께 제공한다. 이 통로는 탈의실과 남녀 모두를 위한 목욕 시설을 실내 스포츠 구역과 연결한다. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

탈의실은 캔틸레버 테라스와 연결되어 휴식 공간의 역할을 한다. 체육관과 다목적 스튜디오는 메인 통로 서쪽 끝에 위치해 있다. 건물의 입면은 23x32cm 크기로 흔들리는 스페인 슬레이트로 덮여 있다. 이것들은 건물의 유동 형태에 의해 생성된 이중 곡률 표면을 윤곽으로 그리는 뱀의 비늘과 비슷하다. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

비늘은 통풍이 잘 되는 입면으로, 자연 단열재로 작용한다. 동쪽으로 굽은 건물의 북쪽 입면은 건물 정문을 나타내는 큰 개구부가 있다. 남쪽 입면에는 루버들에 의해 남쪽에서 보호되는 또 다른 큰 아치형 입구가 있다. 

ⓒ Jaime Navarro Soto

로젝트가 완성되면, 이 프로젝트는 사회적 상호작용을 장려하는 상징적인 건물을 세우려는 초기의 목표를 달성한 것이다. 사회적인 공간을 덮고 있는 나무들은 신선하고 편안한 환경을 만들어낸다. 건물의 외피는 보호막으로 작용하고 볼륨을 완벽하게 정의하며 강을 따라 흐르는 부드러운 경계선의 원래 개념을 유지한다.

SITE PLAN

GEOMETRIC

FACADE CROSS SECTION IN PERSPECTIVE

FACADE DETAIL

FLOOR PLAN


Architect BUDIC
Location Gómez Palacio, Mexico
Gross floor area 6,910㎡
Completion 2018. 6
Principal architect Fernando Pérez Vera
Project architect Luis Ramírez Villaseca
Design team Brian Slocum, Octavio Cabrera, Isaac Zamora, Marta Kopec, Edgar Benítez, Cesar Silva, Sandra Rougon, Ariadna López, Nadia Figueroa, Natalia Cervantes
Structural engineer Trebotti MEP PGI Engineering
Lighting Design Artec3
Construction Grupo Altozano
Client Grupo Altozano
Photographer Jaime Navarro Soto


해당 프로젝트는 건축문화 2019년 3월호(Vol. 454)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Mar, 2019 issue of the magazine(Vol. 454).





마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기