ⓒ Javier Callejas


Designed for the campus of the Francisco de Vitoria University in Pozuelo(Madrid), the building houses a sports center and classroom complex. It includes the use of sports halls, multi-purpose rooms, a gymnasium, swimming pool, physiotherapy, etc. The sports complex can also be used as a large multi-purpose area and meeting hall, facilitating a range of university activities.


ⓒ Javier Callejas


The design of the building is restrained and volumetrically adapted to the general layout of the campus in terms of maximum height and alignment. And it is intended to clearly differentiate the sports and teaching areas in terms of volume and facade material. The fundamental element of the project is a large translucent box of light, 60x50x12m, filtered and controlled, entering into a spatial relationship with the main square of the campus. Two clean, well-defined boxes are joined together by a low-rise building whose roof becomes an inter-connecting patio.


ⓒ Javier Callejas


The sports pavilion is designed with lightness in mind, in GRC glass fiber reinforced concrete, unlike the more closed classroom complex and low interconnecting building. In the volume of the sports complex the orientation of the various sides are valued differently, so that the facades of the southern dihedral, more exposed to sunlight, are enclosed in a prefabricated panel of GRC glass fiber reinforced concrete, while those of the northern dihedral are in translucent glass. The southwestern facade features a low strip of transparent glass highlighting the link with the main square of the campus. And this mechanism of transparency is repeated on the north eastern facade facing the upper patio. Thus a visual relationship is created between the square and the sports complex, while the southwestern facade of the classroom complex becomes a backdrop to the complex as a whole.


ⓒ Javier Callejas


The structure of the pavilion is in steel: a grid of pillars and beams on the facades and trusses to resolve the great roof span. All painted in white. The remainder of the structure is in reinforced concrete, with the unique feature of wide angled beams over the basement swimmingpool area. The result is a building of great sobriety and formal restraint.


ⓒ Javier Callejas


멀티 스포츠 파빌리온 

Pozuelo(포주엘로, 마드리드)의 Francisco de Vitoria University 캠퍼스를 위해 설계된 이 건물에는 스포츠 센터와 강의실이 있다. 스포츠 홀, 다목적실, 체육관, 수영장, 물리치료실 등을 포함한다. 스포츠 단지는 대형 다목적 공간 및 회의실로도 이용되어 다양한 활동이 가능하다.


ⓒ Javier Callejas


건물의 설계는 최대 높이와 정렬이라는 측면에서 캠퍼스의 일반적인 배치에 따라 제한되고 체적적으로 조정된다. 그리고 그것은 스포츠와 교육 분야를 볼륨과 입면의 재료로 명확하게 구별하기 위한 것이다. 이 프로젝트의 기본 요소는 60x50x12m 크기의 거대한 반투명 빛 상자로, 여과 및 제어되어 캠퍼스의 주 광장과 공간적 관계를 형성한다. 2개의 깨끗하고 정돈된 상자는 저층 건물에 의해 결합되고 지붕이 연결하면서 만든 안뜰이 있다.


ⓒ Javier Callejas


스포츠 파빌리온은 보다 폐쇄적이고 상호 연결성이 낮은 건물과는 달리, GRC 유리 섬유 강화 콘크리트에서 가벼움을 염두에 두고 설계되었다. 복합경기장은 방향에 따라 다른 모습을 보인다. 햇빛에 더 많이 노출되는 남쪽 입면은 사전 조립된 GRC 유리 섬유 강화 콘크리트 패널로 둘러싸여 있고, 북쪽 입면은 반투명 유리로 되어 있다. 남서쪽 입면에는 교내 주 정사각형과의 연결을 강조하는 투명한 유리가 낮게 깔려 있다. 그리고 이 투명성의 메커니즘은 윗부분을 향해 있는 북동쪽 입면에 반복된다. 따라서 광장과 스포츠단지 사이에 시각적 관계가 조성되는 반면, 교실 단지의 남서쪽 입면은 전체 복합단지의 배경이 된다.


ⓒ Javier Callejas


파빌리온의 구조는 강철로 되어 있다. 거대한 지붕의 경간을 해결하기 위해 외장과 트러스에 기둥과 보가 있는 격자형태이다. 나머지 구조물은 철근 콘크리트로 되어 있으며, 지하의 수영장은 이를 가로 지르는 넓은 각도의 광선이 특징이다. 그 결과 매우 절제된, 격식있는 건물이 되었다.


ⓒ Javier Callejas





SITE PLAN




1st FLOOR PLAN




Architects   ALBERTO CAMPO BAEZA

Location   Pozuelo de Alarcon, Madrid, Spain 

Building area   9,000㎡ 

Project architects   Ignacio Aguirre Lopez, Alejandro Cervilla Garcia, Maria Perez de Camino Diez, Tommaso Campiotti, Miguel Ciria Hernandez, Elena Jimenez Sanchez, Imanol Iparraguirre, Maria Moura 

Structure   Andres Rubio Moran 

Mechanical engineer   Urculo Ingenieros 

Project Manager   Francisco Navarro, Maria Lamela, Francisco Armesto Contractor Clasica Urbana (Jesus Diaz Poblaciones, Francisco Martinez

Reche, Jorge Garriga, Monica Grau) 

Completion   2017 

Client   Universidad Francisco de Vitoria 

Photographer   Javier Callejas



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 3월호(Vol. 454)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Mar, 2019 issue of the magazine(Vol. 454).




'Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

ALTOZANO LA NUEVA LAGUNA CLUB HOUSE  (0) 2019.06.03
LA FONTAINE MULTISPORTS COMPLEX  (0) 2019.05.29
MULTI-SPORT PAVILION AND CLASSROOM COMPLEX  (0) 2019.05.28
SOOSOOHUN  (0) 2019.05.21
RED HILL GALLERY  (0) 2019.05.07
SAYA PARK  (0) 2019.04.26


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기