ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


The journey to site began in an arduous adventure on foot at the edge of a small tropical town. In a bewildered quest to locate the site boundary within a hinterland, the lead architect Cherng Yih Lee trekked through acres of abandoned oil palm plantations and on what seemed to be one of the few remaining grasslands for a dairy farm in the locality. 


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


The exact location of site remained unidentified on the first day as the crew felt disoriented amidst large, undulating hills within an agricultural landscape that will soon disappear as development plans for urban housing in the area has been set in motion. 


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


Whilst studying the site, an unusual landscape pattern emerged. The prevailing palm oil trees had formed a border around an area of what was later known to be a cluster of rubber trees preserved during the land-clearing works. This incident inspired the ensuing design process. 


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


The design of a human experience preceded designing the actual building. This is a journey in which one discovers a forgotten place. The path to the gallery is found at one end of the preserved rubber forest as visitors are encouraged to find their way through the trees on a winding and elevated metal platform. Due to the building’s striking red facade, one can always vaguely see it behind the forest. However, its image is never certain nor fully revealed. Entering the forest path is akin to a entering a dark cave. Conversely, one sees a huge white cave when walking into the building’s gallery.


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


Across different functional areas, the scale of space changes dramatically from one end of the building to the other as ceilings rise and fall above the head, and as walls fold in and out at various places, framing fragmented views of the outside at angles. A zig-zag corridor leading to an internal courtyard garden that serves as a central point to the office space is all part of a designed journey that mimics the experience of searching for a destination in a forest.


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


As one leaves the site southward, the building is fully revealed with the forest behind it. Its form is a reminiscence of compressed, undulating hills that slope towards the ground, disregarding any sense of scale.


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


레드 힐 갤러리 


이곳으로 향하는 여정은 작은 열대 마을의 끝에서부터 도보로 시작되었다. 그것은 오지에서 대지의 경계를 찾기 위한 당혹스러운 모험으로, 수석 건축가인 Cherng Yih Lee는 버려진 야자 농장과 그 지역에 남아 있는 낙농장의 몇 안 되는 초원 중 하나로 보이는 곳을 여행했다.


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


팀원들은 농촌 지대의 큰 기복이 있는 언덕 가운데서 방향 감각이 혼란스러워졌고, 대지의 정확한 위치는 첫날에는 알 수 없었다. 이 지역의 도시주택개발 계획이 곧 가동됨에 따라 이곳도 곧 사라질 것이라는 걸 알았다.


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


그 대지를 조사하는 동안 특이한 풍경 패턴이 나타났다. 토지 개간 작업 동안 널리 퍼져있는 야자수들이 경계를 형성한 곳이 나중에 알고 보니 보존된 고무나무 지역이었다. 이것은 후에 디자인 과정에 영감을 주었다. 


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


인간의 경험에 대한 설계는 실제 건물을 디자인하기 전에 잊혀진 곳을 발견하는 여정이다. 화랑으로 가는 길은 보존된 고무나무 숲의 한쪽 끝에서 시작되며, 방문객들은 구불구불한 금속 플랫폼에서 나무를 통해 길을 찾아야 한다. 건물의 두드러진 붉은 외관으로 인해 사람들은 숲 뒤에서 건물을 항상 희미하게 볼 수 있다. 하지만 이 이미지는 결코 확실하지도 않고 완전히 드러나지 않는다. 숲길로 들어가는 것은 어두운 동굴로 들어가는 것과 같다. 그렇지만 빌딩의 화랑에 들어갈 때 커다란 하얀 동굴을 보게 된다. 


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


서로 다른 기능 영역에서 천장이 머리 위를 오르락내리락 하는 것처럼 공간의 크기가 건물의 한쪽 끝에서 다른 쪽 끝으로 극적으로 바뀌고 벽이 여러 위치에서 접혀서 펼쳐지면서, 외부의 각도에서 단편화된 시야에 틀을 만든다. 사무실 공간의 중심점 역할을 하는 안뜰 내부로 이어지는 지그재그 복도는 모두 숲 속에서 목적지를 찾는 경험을 모방한 계획된 여정의 일부다.


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography


대지를 남쪽으로 나가 건물을 떠날 때 건물은 그 뒤에 있던 숲을 완전히 드러낸다. 이는 그 어떤 규모의 감각도 무시한 채 지면을 향해 압축되고 물결치는 경사진 언덕의 회상이다.


ⓒ Ronson Lee from Twins Photography




1st FLOOR PLAN





Architect   MOA ARCHITECTS + FORMZERO

Location   Seremban, Malaysia 

Program   Gallery, Office 

Site area   20,000㎡ 

Building area   1,160㎡ 

Completion   2018. 2 

Principal architect   Cherng Yih Lee 

Design team   Desmond Lee, Justin Lee, Hung Sing Ing, Tan Ewe Liat

Structure engineer   Perunding LNL 

M&E engineer   YF Perunding 

Interior design   Luna Solutions 

Landscape architect  Formzero + HODA Design 

Photographer   Ronson Lee from Twins Photography




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 2월호(Vol. 453)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Feb, 2019 issue of the magazine(Vol. 453).








'Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

SOOSOOHUN  (0) 2019.05.21
RED HILL GALLERY  (0) 2019.05.07
SAYA PARK  (0) 2019.04.26
JAMEEL ARTS CENTRE  (0) 2019.04.25
HILLTOP GALLERY  (0) 2019.04.24
The Sant Julià Castle as International Contemporary Arts Centre  (0) 2019.04.23


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기