ⓒ Jirayu Rattanawong


A typical townhouse from the 80’s has been renovated on the east of Bangkok. The dull and dark house lacked natural light and ventilation. The original windows were small and the interior lacked privacy due to traffic and pedestrians. 

To have an open plan with high privacy is the main concept of this project. 

ⓒ Jirayu Rattanawong


A vertical façade with multiple usages was created. It is the main entrance to the house. It visually separates the public road from the interior of the house. The residents can look out, but pedestrians cannot peek inside. The facade also works as a security wall which is what living in Bangkok needs. In the inte-rior, rooms with only one function each have been merged into a more open and connected house. 

ⓒ Jirayu Rattanawong


We wanted to have a double space area linking other spaces and rooms together. So we removed a floor slab on the second floor in the centre of the house. This created a void that not only makes the most use of natural light and ventilation, but also brings people together. 

ⓒ Jirayu Rattanawong


Material transformations:
The opaque materials have been replaced by transparent ones.
Upper plane: we brightened the centre of the house, which was too dark, by adding a skylight
Vertical plane: the original windows were small and their wooden frames were thick. We re-placed them with larger windows with slim steel frames. The slim frames allow more light into the house.  

ⓒ Jirayu Rattanawong


Floor: A floor slab floor in the centre of the house on the second floor was demolished to create a double space that connect all other spaces together
Façade: the building is enclosed with 1”x2” steel battens which protects the interior from the busy surroundings.

ⓒ Jirayu Rattanawong


HSH 하우스
방콕 동부에 80년대의 전형적인 타운하우스가 개조되었다. 칙칙하고 어두운 집은 자연광과 환기가 부족했다. 원래 창문은 좁았고, 내부는 교통과 보행자 때문에 사생활이 부족했다. 프라이버시가 높은 오픈 플랜을 갖는 것이 이 프로젝트의 주요 개념이다. 여러 가지 용도를 가진 수직 입면이 만들어졌다. 

ⓒ Jirayu Rattanawong


그것은 이 집의 정문이 된다. 공공도로와 집의 내부를 시각적으로 구분한다. 거주민은 밖을 볼 수는 있지만 보행자는 내부를 들여다볼 수 없다. 입면은 또한 방콕에서 사는데 필요한 보안 벽으로 작동한다. 중앙에서는, 각각 기능이 하나뿐인 방을 보다 개방되고 연결된 주택으로 통합했다. 

ⓒ Jirayu Rattanawong


우리는 다른 공간과 방을 함께 연결하는 이중 공간 공간을 원했다. 그래서 우리는 집 중앙의 2층에 있는 슬래브를 철거했다. 이로 인해 자연광과 환기를 최대한 활용할 뿐 아니라 사람들을 하나로 모으는 공백이 생겨났다.

ⓒ Jirayu Rattanawong


재료의 변형: 불투명한 재료는 투명한 재료로 대체되었다.
상층 평면: 너무 어두웠던 집 중앙부에 채광이 들어오게 하여 밝게 바꾸었다.
수직면(입면): 원래 창문은 작고 나무틀은 굵었다. 우리는 그것을 얇은 철골 프레임의 큰 창으로 대체했다. 슬림한 틀은 집 안으로 더 많은 빛을 준다. 

ⓒ Jirayu Rattanawong


바닥: 2층 집 중앙의 바닥 슬래브를 철거하여 다른 모든 공간을 하나로 연결하는 이중 공간을 만들었다.
입면: 건물은 1"x2"의 강철바텐으로 둘러싸여 있어 분주한 외부 환경으로부터 내부를 보호한다.

1st, 2nd FLOOR PLAN




Architect
A Millimetre
Location Bankok, Thailand
Gross floor area 150㎡
Lead architect Sitthana Phongkitkaroon, Wipavee Kueasirikul
Completion 2018
Manufacturers Rodeca, COTTO, MUJI, Tarkett, TOA
Photographer Jirayu Rattanawong





'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Cabin Rones  (0) 2019.03.27
House on the house  (0) 2019.03.22
HSH House  (0) 2019.03.21
Tiny Holiday home  (0) 2019.03.20
GOM House  (0) 2019.03.19
Frame House  (0) 2019.03.18


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기