ⓒ Adria Goula


The plot is located on the northeast coast of Minorca, Spain, with a magnificent view over the sea. The steep inclination of the plot together with the site regulations made the positioning of the house very limited. In order to avoid the house in front blocking the views, the house was pushed back to the highest point of the plot and the main entrance was located on the first floor. To further guarantee this clear view, the traditional program was flipped so that the dayarea is located on the first floor and the bedrooms on the groundfloor. Only the master bedroom can be found on the top floor, responding to the clients request to have a summer house easy to open and close for short weekend stays where maybe only the couple lives there. In this way, the house can be understood as a single level loft with an extension for their children and guests bellow. 


ⓒ Adria Goula


The strong contrast between the openness of the sea-view facade and the opacity of the side and back facades create a strong framing effect. To further enhance this gesture the roof is inclined opening up towards the view and the whole front facade is glazed from floor to ceiling with large sliding windows. 


ⓒ Adria Goula


Using prefabricated hollow core slab for the roof, usually found only in industrial buildings, allowed us to create a 11m large span to cover a column free terrace with completely undisturbed views. One whole prefabricated element was removed from the roof creating a large frameless skylight that brings light to the windowless back. 


ⓒ Adria Goula


From the kitchen and livingroom there are large sliding windows that can open up to a 43 sqm large covered terrace where gatherings often take place. The master bedroom has a private balcony with no visual connection to the common terrace. The client wanted a house that could give privacy for their children, thus the children’s bedrooms all have their individual private bathrooms and terraces plus an extra livingroom only for them. This gives a mix of private and common areas only for the youngest.



In situ concrete was chosen for the facade as a zero maintenance material that would age beautifully in Minorca’s aggressive climate of high humidity and extreme salt levels. The house’s off-white facade blends in with the ochre and terracotta coloured soil that surrounds the house. Finally, a band of vertical striped relief goes around the facade organizing all windows and doors. 


ⓒ Adria Goula


프레임하우스

이 대지는 스페인 미노르카 북동쪽 해안에 위치해 있으며, 바다 위로 웅장한 경치가 펼쳐져 있다. 부지의 건축 규정과 함께 대지의 가파른 경사때문에 집의 위치는 매우 제한적이었다. 앞집이 시야를 가리는 것을 피하기 위해 집을 대지의 가장 높은 지점으로 밀어넣고 윗층에 메인 출입구를 배치했다. 깨끗한 전망을 더 확보하기 위해 주 활동공간을 윗층에, 침실을 아래층에 위치시켜 프로그램을 뒤집었다. 윗층에는 부부만을 위한 짧은 주말 휴식처로써, 쉽게 열고 닫을 수 있는 여름 별장을 원하는 건축주의 요청에 의해 주인부부의 침실만 있다. 이렇게 함으로써, 그 집은 그들의 아이들과 손님들을 위해 증축한 단층 건물로 이해될 수 있다. 


ⓒ Adria Goula


바다가 보이는 면의 개방성과 옆면과 뒷면의 불투명성 사이의 강한 대비는 강한 프레임 효과를 연출한다. 이러한 표현을 더욱 강화하기 위해 지붕은 전망을 향하여 높게 오픈하고, 전체 전면은 큰 미닫이창을 사용하여 바닥에서 천장까지 유리로 처리했다.


ⓒ Adria Goula


일반적으로 산업용 건물에서만 볼 수 있는 조립식 중공 슬래브를 지붕에 사용하여 11m의 넓은 스팬으로 기둥 없는 테라스(column free terace)를 가능하게하고 완전히 방해받지 않는 전망을 제공한다. 지붕에서 조립 요소 하나를 모두 제거함으로써, 창문이 없는 뒤편으로 빛을 전달하는 프레임 없는 큰 채광창을 만든 것이다. 


ⓒ Adria Goula


부엌과 거실에는 대형 슬라이딩 윈도우가 있어서 모임을 할 수 있는 43평의 넓은 테라스로 개방할 수 있다. 주 침실에는 테라스와 시각적으로 연결되지 않은 개인 발코니가 있다. 건축주는 자녀들의 사생활이 보장될 수 있는 집을 원했다. 그래서 아이들의 침실에는 그들만의 개인 욕실과 테라스가 있고, 그들을 위한 여분의 거실이 있다. 오직 아이들에게만 사적 영역과 공적 영역을 혼합해 준다.


ⓒ Adria Goula


콘크리트는 미노르카섬의 높은 습도와 염도의 공격적인 기후에서 아름답게 유지하기위한 외장재로 선택되었다. 그 집의 하얀색 면은 집을 둘러싸고 있는 황토색과 적갈색의 흙과 조화를 이루고 있다. 마지막으로, 수직 줄무늬 양각이 창문과 문 사이의 건물 표면를 감싸고 있다.



 

SIDE ELEVATION




BACK ELEVATION


1st FLOOR PLAN






2nd FLOOR PLAN




Architects NOMO STUDIO

Location  Minorca, Spain

Program  Single-family house

Size 300 ㎡

Completion  2018

Collaborators  Structure e2A, Juan Mora SA and Gaimo, Francesc Sbert

Partner-in-Charge  Alicia Casals 

Project Leader  Alicia Casals

Team  Karl Johan Nyqvist, Jordi Ribas, Mira Botsewa, Jennifer Mendez 

Photography  Adria Goula









'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Tiny Holiday home  (0) 2019.03.20
GOM House  (0) 2019.03.19
Frame House  (0) 2019.03.18
L-Haus  (0) 2019.03.15
Split Box House  (0) 2019.03.14
Wilden Street House  (0) 2019.03.13


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기