© Lucas van der Wee


The town hall functions as a center for the council as well as for public services and ceremonial gatherings. It is situated at the Verdilaan. The new municipality office houses the majority of the municipal staff and is located at the Laan van de Glazen Stad (Lane of the Glass City). 


© Lucas van der Wee


The new edifices were jointly realized within the framework of a Design Build Finance Maintain and Operate-assignment that was granted to the Groene Schakel (Green Link) consortium, which consists of Boele en Van Eesteren, Homij Technische Installaties, the PHC Dienstengroep and Kondor Wessels Projecten. The architecture and interior were designed by cepezed and cepezedinterior. The buildings were conceived with a focus on a variety of themes, such as representativeness, spatial quality, functionality, flexibility, comfort and sustainability. 


© Lucas van der Wee


On both locations, the architecture is based on the metaphor of a greenhouse. After all, the greenhouse is an omnipresent element in the urban, cultural and economic aspects of the Westland municipality. Within the context of the greenhouse metaphor, the façade is the covering of everything that lives and grows inside; a thin shell enabling internal processes to proceed swiftly and smoothly. The new town hall is a place with optimal transparency. This adds to the building’s experience as well as to the staff’s and visitor’s well-being, but it also underlines the democratic character of the town hall; there is a strong visual connection between the inside and outside, between the government and the civilians. 


© Lucas van der Wee


Also characteristic of both the greenhouse and the new town hall and government office is the repetition in the rhythmic of the façades. On both locations, this renders a pleasant and quiet streetscape. All color is on the inside. The town hall and municipality office were designed such that all logistic movements proceed naturally and intuitively without mutual hindrance. Both buildings have a high degree of flexibility, among other things because of the large, almost column-free floor fields that are easily rearrangeable according to any way of use or interior concept. 


© Lucas van der Wee


The installation techniques are fully aligned to this spatial flexibility; for instance, by means of the application of climate ceilings, the buildings remain climatologically comfortable throughout, regardless of the type of use or interior arrangement. No matter the arrangement, it is also always easy to connect to the variety of installation-technical facilities such as AC and ICT outlets. Open staircases are prominently positioned, stimulating their own use and with that a healthy use of the building. Daylight gets through everywhere and is omnipresent. 


© Lucas van der Wee


The materials are robust, need little maintenance and were produced sustainably. Sustainability was also achieved through the method of industrial, flexible and demountable (IFD) construction, which rendered the realization highly efficient and made for a minimum of materials and waste. A flexible use and optimal possibilities for the re-use and recycling of elements are also key within the method.


© Lucas van der Wee


웨스트랜드 시청과 지자체 사무소

시청은 공공 서비스 및 각 종 컨퍼런스 뿐만 아니라 의회의 중심지로의 기능을 한다. 시청은 Verdilaan에 자리잡고 있으며, 대부분의 시의 직원을 수용하는 지자체 사무소는 Laan van de Glazen Stad(글라스 시티의 길)에 있다. 새로운 건축물은 Groene Schakel(Green Link) 컨소시엄을 맡게 된 Design Build Finance Maintain과 Operateassignment의 체재 내에서 공동으로 실현되었다. 이 컨소시엄은 Boele en Van

Eesteren, Homij Technische Installaties, PHC Dienstengroep 및 Kondor Wessels Projecten으로 구성된다. 


© Lucas van der Wee


건축과 인테리어는 cepezed와 cepezed interior가 진행했다. 건물은 대표성, 공간 품질, 기능성, 유연성, 편안함 및 지속 가능성과 같은 다양한 주제에 중점을 두어 설계되었다. 두 곳에 있는 건축물은 그린하우스라는 은유를 기반으로 한다. 그린하우스는 웨스트랜드 지자체의 도시, 문화 및 경제적 측면을 갖추고 있는 요소이며, 외관은 내부에서 살아가고 성장하는 모든 것을 보존한다. 건물은 내부 프로세스가 신속하고 원활하게 진행될 수 있도록 해주는 얇은 막 형태로 이루어져 있다. 새로운 시청은 최적의 투명성을 지닌 장소이다. 투명성은 직원 및 방문자의 복지에도 영향을 주며, 시청의 민주주의적인 성격도 강조한다. 


© Lucas van der Wee


또한, 시각적으로 내, 외부가 강하게 연결되어 있다. 이 건물의 또 다른 특징은 외관의 리듬감이다. 두 건물은 모두 쾌적하고 조용한 거리 풍경을 연출한다. 색상은 모두 건물 내부에 디자인했으며, 두 건물 사이의 물류를 운송하는 것도 상호 방해없이 자연스럽고 직관적으로 진행되도록 설계되었다. 또한, 두 건물은 용도나 인테리어 콘셉트에 따라 쉽게 공간을 배치할 수 있도록 기둥이 없는 대형 공간으로 설계되었으며, 이는 공간의 유연성을 높인다. 


© Lucas van der Wee


예를 들어, 천장은 기후학적으로 쾌적한 환경을 제공하며, 다양한 설비 시설이 설치되어 어디서든 편안한 환경을 누릴 수 있다. 눈에 띄는 위치에 자리잡은 개방형 계단은 건물을 활기차게 활용할 수 있도록 한다. 건물의 모든 곳에는 햇빛이 들어오며, 견고한 자재 사용으로 유지보수를 최소화하여 지속 가능성이 높은 건물로 설계했다. 지속 가능성은 효율적인 실현과 최소한의 재료, 폐기물을 위한 산업화, 유연성 및 분리 가능(IFD) 건설 방법을 통해 이루어진다. 재료의 재사용과 재활용은 건물을 유연하게 사용할 수 있게 한다. 


SITE PLAN


SECTION


DETAIL


FLOOR PLAN




Architect Cepezed

Location Naaldwijk, Netherlands 

Program Office 

Gross floor area 5,400m²(Verdilaan), 5,600m²(Laan van de Glazen Stad) 

Completion 2017 

Project architect Jan Pesman, Ronald Schleurholts, Joost Heijnis, Frederique van Alphen, Robbert van de Straat, Frank Maas, Mattijs van Lopik, San Dino Arcilla 

Client Gemeente Westland 

Photographer Lucas van der Wee



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 8월호(Vol. 447)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Aug, 2018 issue of the magazine(Vol. 447).




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 네덜란드
도움말 Daum 지도


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News








위로가기