© Namsun Lee


The Nice Group is a company that keeps and manages personal and corporate credit information. It is the company’s goal to maintain information reliably and maintain high reliability. We intend to express these values in a newly reconstructed building as a corporate image. The biggest goal of this project was to containing the company’s identity and to securing the maximum floor space in the altitude district. The site is a rectangular, stable form with a 25m frontal road to the south and can have an effective height of about 43m from the ground at a maximum altitude limit of 55m. 


© Namsun Lee


The site, which is a three-sided road, is a scenic area and should be considered the context of surrounding buildings. Therefore, it was necessary to retreat as much as possible on the 25-meter road in order to protect the front building line with the neighboring building, and as a result, it was also a severe constraint to fill the coverage ratio. As the end, a basic box-shaped mass filled with landscape constraints was created and a large open space on the front road side was created. In addition, it opens the cityscape to harmonize with the surrounding area and at the same time secures the public space and enhances the public contribution of the enterprise. 


© Namsun Lee


The buildings around the site were typical office buildings of ‘Punched Window Type’ in granite built during the development period of Yeouido. In order to create the color of Nice, it first comes up with the best value of the company as ‘reliability’ and ‘transparency’ of credit information. The post-tensioned flat-slab structure has 99 ‘vertical wall structures’ on the outside. These are creating the strong image of the expressions of the building’s vertical force externally. It is to expose the structural purity without adding or subtracting and to show the most important ‘transparency’ in credit society. Moreover, the vertical unit object constitutes the whole large chunk as well works as an object of the city to morphs the ‘stability’ of information, which is the value of the enterprise. NICE’s identity could be distinguished from the existing city with the architectural purity, which is ‘the structure is the skin’. The outer wall finish used stone to project a solid, stable image, and applied ‘Shell Limestone’ for ‘material association’ and ‘image differentiation’ with surrounding buildings. 


© Namsun Lee


Unlike ordinary Limestones, this stone has a natural texture that is unique to the color of concrete, enabling it to capture the concept of pure expression in a ‘rigid but natural texture’. NICE’s identity could be distinguished from the existing city with the architectural purity, which is ‘the structure is the skin’. A 12-story size was required to maximize business feasibility in building height constraints of less than 43m and to accommodate more than1,000 group members. As a solution, the Flat Slab Method was applied and three factors were applied to construct space at low layer elevations of approximately 3.3m. The first post-tension method forms a long span without columns to maximize the sense of space. Second, it is planning to apply open ceiling and floor air conditioning system so that it can secure space and expand visual. The third is minimizing the thickness of the roof construction. The application of phenolysic foam insulation reduced the thickness and the drainage gradient at the low effective height was resolved by a syphonic system. Thus technical factors and designs were a new challenge and consequently the project’s goal of securing the maximum area of the 12th floor was realized.


© Namsun Lee


나이스그룹 본사사옥

나이스 그룹은 개인과 기업의 신용정보를 보관하고 관리하는 기업이다. 정보를 안정적으로 관리하고 높은 신뢰도를 유지하는 것이 기업의 목적이며 신사옥은 이러한 가치를 담아 기업의 이미지로 표출해 내고자 한다. 기업의 정체성을 담고 고도지구 안에서 최대 연면적을 확보하는 것이 본 프로젝트의 가장 큰 목표였다. 대지는 남쪽25m 전면도로를 가진 장방형의 안정적인 형태를 가지고 있다. 미관지구지역으로 주변 건물과 전면 건축선을 지키기 위해 25m 도로에서 최대한 후퇴할 수밖에 없었으며 그 결과, 경관적 제약에 의해 꽉 채운 박스 형태의 기본 매스가 탄생됐고 전면도로 쪽의 대규모 오픈스페이스가 조성되었다. 결과적으로 도시경관을 열어주어 주변과의 조화를 이룸과 동시에 공공의 스페이스를 확보하여 기업의 공적 기여도를 높였다. 대지 주변 여의도 건물들은 개발시대에 지어진 화강석에‘ Punched window type’의 전형적인 임대 오피스 건물로 진부한 도시의 색깔을 만들어 내고 있었다. 이 속에서 나이스만의 빛깔을 만들기 위해 신용정보의‘ 안정성’과‘ 투명성’이라는 기업의 최고 가치를 떠올렸다. 앞서 말한 포스트텐션의 플랫슬라브 구조는 외부에 99개의 ‘vertical wall structure’를 구성하게 한다. 이는 곧 건물의 수직적 힘을 외부에 그대로 표출시키는 강한 이미지를 만든다. 이 이미지는 구조적 순결성을 가감 없이 그대로 노출해 신용사회에서 가장 중요한‘ 투명성’을 나타내고자 했다. 


© Namsun Lee


또, 수직적인 단위 객체는 전체를 구성하게 되고 이는 하나의 큰 덩어리 혹은 도심의 오브제로 작용하여 기업의 가치인 정보의‘ 안정성’을 형태적으로 보여준다. 외벽마감은 단단하면서 안정된 이미지 표출을 위해 석재를 사용했는데 주변 건물과의‘ 재료적 연관성’과‘ 이미지적 차별성’을 위해‘ 쉘라임스톤’을 적용하게 되었다. 이 석재는 보통의 라임스톤과 달리 콘크리트 빛깔에 특유의 자연결이 농도 있게 살아있어‘ 버티컬 파사드’의 순수표출 콘셉트를‘ 단단하면서 내추럴한 질감’으로 담을 수 있었다. 결국 기존 도시 속 이미지에서 나이스만의 정체성은‘ 구조가 곧 외피다’라는 건축의 순수성에서 차별성을 찾을 수 있었다. 43m 이내의 건축물 높이 제약에서 사업성을 최대로 확보하고 1,000명 이상의 그룹사 인원을 수용하기 위해서는 반드시 12층 규모가 필요하였다. 해결책으로 플랫슬라브 공법을 적용했고 약 3.3m의 낮은 층고에서 공간을 구성하기 위해 세 가지 요소를 적용했다. 첫째, 포스트텐션 공법을 적용해 내부에 기둥이 없는 장 스팬을 형성하여 공간감을 극대화했다. 두 번째는 오픈천장 및 바닥공조 시스템을 적용해 공간 확보는 물론 시각적 확장까지 고려해 계획했다. 세 번째는 지붕구성 두께의 최소화이다. 페놀릭폼 단열재 적용으로 두께를 줄이고 낮은 유효 높이에 따른 배수 구배는 사이포닉 시스템으로 해결하였다. 이처럼 기술적 요소와 디자인은 새로운 도전이었으며 결과적으로 12층의 최대 면적 확보라는 사업 목표를 구현할 수 있었다. 


DIAGRAM


SECTION


FLOOR PLAN




Architect BAUM Architects, inc.

Location 17, Eunhaeng-ro, Yeongdeungpo-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Office 

Site area 2,440.00㎡

Building area 1,461.97㎡

Gross floor area 26,459.05㎡

Building scope B5, 12F 

Building to land ratio 59.92% 

Floor area ratio 985.41% 

Design period 2015. 1 - 2015. 10 

Construction period 2015. 10 - 2018. 3 

Completion 2018. 5 

Principal architect Hyunchul Noh 

Design team Hyungsuk Kim, Hayoung Kim, Soyeon Kim, Kyueun Kim 

Construction KCC Engineering & Construction Co. 

Client NICE GROUP 

Photographer Namsun Lee


해당 프로젝트는 건축문화 2018년 8월호(Vol. 447)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Aug, 2018 issue of the magazine(Vol. 447).




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울특별시 영등포구 여의동
도움말 Daum 지도

'Project > Office' 카테고리의 다른 글

European Council and Council of the European Union  (0) 2018.09.25
Paris Courthouse  (0) 2018.09.24
NICE GROUP HEADQUARTER  (0) 2018.09.21
HEADQUARTERS OF METROPOLE ROUEN NORMANDIE  (0) 2018.09.07
Bund Finance Centre Shanghai  (0) 2018.09.04
Guizhou Fire Station  (0) 2018.08.31


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기