ⓒ West-line studio


The fire station is located at the very center of Guizhou Province, in South-West China. The building is designed following a trapezoidal shape, which carries on the shape of the mountain. It gradually grows in between two 30m height trapezoid-shaped picks, creating an iconic slope, from which only few elements pump out: the training tower and the white central hall. The design of this ‘Honor Hall’ is different from the rest of the building, aiming to create a holy space. 


ⓒ West-line studio


A thick white and deep shadows characterize this space, used for ceremonies where to reward brave firemen. The plan is quite complex, due to the morphological features of the site. The building is made by a succession of parallel bands to combine different programs and it is arranged on many levels. These are connected by outdoor corridors and boardwalks which, due to the mild temperatures, have been equipped with relax areas, reading rooms and sport equipment to encourage socialization. 


ⓒ West-line studio


The program involves many functions, from those strictly related with the rescue center activities to more public areas. The emergency rescue center includes a ‘Police Square’ and administrative and technical offices of fire fighting units. A big physical training and sport area has been designed for the firemen, with both outdoor and indoor activities, including a stadium, a swimming pool, several gym areas, ping pong tables and a tennis court. On the South-West corner are located the public functions, introduced by an iconic ‘Steps Square’. 


ⓒ West-line studio


In this area of the complex we find public offices, external services and educational areas, linked by a sequence of open and covered courtyards. The white Honor Hall has been designed not only for ceremonies but also as an exhibition area open to the public. In this complex of buildings, a severe and strong architectural style always meets open courtyards, some more wide and open, where to exercise and practice group sports, others more enclosed and quiet. 


ⓒ West-line studio


The light also plays an important role giving different personalities to different spaces. While on the swimming pool and indoor sports playground we have a diffuse light, in the Honor Hall the light is ‘measured’ to highlight only few architectural elements and to create iconic shadows. Architects paid particular attention to the design of the staircase. Far from being only passages or connection between different floors, these cores have long cantilevered areas and their own lighting system.


ⓒ West-line studio


구이저우 소방서

이 소방서는 중국 남서부 지역에 있는 구이저우 지방의 중심에 위치해 있다. 이 건물은 사다리꼴 형태로 설계되어 산의 모습을 보여준다. 이 건물은 30m 높이의 사다리꼴 모양의 두 꼭지점 사이에서 점차적으로 높이가 증가하면서 상징적인 기울기를 만든다. 이 슬로프에서 몇

가지 요소를 만들어 내는데 그것은 바로 훈련 타워와 흰색의 중앙홀이다. 이 “명예의 전당” 디자인은 신성한 장소를 만들기 위해 건물의 나머지 부분과는 다르다. 이 공간은 두꺼운 흰색과 깊은 그림자가 특징이며, 용감한 소방관을 표창하는 수여식을 위해 사용된다. 지형의 특징 때문에 계획은 꽤 복잡했다. 이 건물은 서로 다른 프로그램을 결합하기 위해 일련의 병렬식 그룹으로 구성되어 있으며, 이는 여러 층으로 배열되어 있다. 


ⓒ West-line studio


이 많은 층은 친교 활동을 장려하는 휴식 공간, 독서실, 체력 단련실로 구성되어 있고, 온화한 기온 덕에 외부의 복도와 보드워크로 연결되어 있다. 이 프로그램은 구조 센터 활동과 관련된 일부터 공공 장소에 이르기까지 많은 기능을 포함한다. 응급 구조 센터는 소방서의 “경찰 광장”과 행정, 기술 사무소가 포함되어 있다. 소방관을 위한 경기장, 수영장, 체력 단련실, 탁구대 및 테니스 코트를 포함한 실내외 활동을 위해 대규모의 훈련 및 스포츠 시설이 마련되어 있다. 남서쪽에는 상징적인 “계단 광장”을 통해 공적인 기능들이 위치해 있다. 이 단지에서는 개방적이고 차폐된 중정에 의해 연결되어 있는 관공서, 외부 서비스 및 교육 공간을 찾을 수 있다. 백색 명예의 전당은 여러 종류의 행사를 진행하기 위한 공간 뿐만 아니라 시민에게 공개되는 전시공간으로도 설계 되어 있다. 


ⓒ West-line studio


이 건물의 단지에서 강하게 추구하는 건축 스타일은 항상 개방된 중정을 갖는 것이고, 운동과 그룹으로 하는 스포츠 경기를 위해 좀 더 넓고 계획된 곳도 있으며, 다른 부분은 좀 더 에워싸여 있고 조용하다. 조명 또한 서로 다른 공간의 구분을 명확하게 하는 데에 중요한 역할을 한다. 수영장과 실내 스포츠 공간에서는 확산된 빛을 보고, 명예의 전당에서는 단지 몇몇의 건축적 요소를 밝히고 상징적인 그림자를 만들어 내는 “신중한” 빛을 보게 된다. 건축가는 특히 계단 설계에 특별한 주의를 기울였다. 단지, 서로 다른 층의 통로나 연결을 위한 것이 아니라 계단의 코어는 긴 캔틸레버 영역과 자체 조명 시스템을 가지고 있다. 글 제공: 


MASTERPLAN


SECTION


FLOOR PLAN




Architect West-line studio

Location Gui’an New District, Guizhou Province, China 

Program Fire station 

Site area 36.828㎡

Building area 13.890㎡

Completion 2017 

Principal architect Haobo Wei, Jingsong Xie 

Design team Hongsen Kang, Minghua Ou 

Structural engineer Yuanping Li, Dingping Fu, Xiaoqiang Yang 

Equipment Hongbo Shi 

Materials Local red Danxia stone

Photographer Haobo Wei(Courtesy of West-line studio)



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 7월호(Vol. 446)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July, 2018 issue of the magazine (Vol. 446)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 중국 | 구이양
도움말 Daum 지도

'Project > Office' 카테고리의 다른 글

HEADQUARTERS OF METROPOLE ROUEN NORMANDIE  (0) 2018.09.07
Bund Finance Centre Shanghai  (0) 2018.09.04
Guizhou Fire Station  (0) 2018.08.31
IWHA BUILDING  (0) 2018.08.29
M.C. Building  (0) 2018.08.28
EENWERK & Irma Boom Office  (0) 2018.08.08


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News








위로가기