ⓒ Youngchae Park


IWHA SMP is a company specialized in gym fitness equipment. Recently, they are rapidly growing due to health care market expansion. The client wanted the headquarter to deliver a heathy image of the company and to be a dynamic space where it can produce creative energy. The site is situated on Banpo-daero street, connected from Seoul Art Center to Seocho station. The street continues to Banpo bridge where it connects the north and south of the Hangang. The location is expected to expand in east-west direction when Seoriful tunnel opens in the future. Impressive elevation design was needed to act as a landmark because it is rather surrounded by road for many cars, than a walkable street. 


ⓒ Youngchae Park


The essential goal of the plan is to design space efficiently and economically on the tight land and establish a differentiated design tactic customized for IWHA’s brand image. A solid and flexible balanced plan was needed. A vertically emphasized design was needed as there is a limit to expand vertically for car parking tower plan. The determining point to overall proportion and elevation design is to naturally decide by ceiling height of each level. Therefore, high ceiling design decides the proportion of the elevation pattern and induce interior expandability and openness of vertical space. The façade has lean in window design with a regular pattern, which adds depth to the building design. At the same time, some windows are blocked with the perforated aluminum panel to give a change and created pouring sunlight effect when looking from the interior space. 


ⓒ Youngchae Park


The remaining elevations were highlighted by finishing with bright tone ceramic panels in addition to functional windows, highlighting a light but firm image. The balance of the firmness of solid elevation and the flexibility of light collecting windows form luxury and modern image. It is important for office workers to feel the change of the season when it comes to planning an office. There was a need for a plan to bring natural environment adequately into interior space as well as considering the efficiency of the lease area. After a long meeting with the client, install eco tube at the center of the building for ventilation and light well, and sunken basement level to improve interior and basement environment. Also, the sunken provides a smooth entrance circulation to the first basement. The space adjacent to the staircase and eco tube also opened up with windows which expand the vision to outside. 


ⓒ Youngchae Park


The low-level floor secured accessibility and openness from the road and planned a café and a communication space for interaction. Each level has sunken garden or balcony and offered a comfortable rest space for users on the rooftop, a natural space in the urban city. The open office plan allows the office arrangement freely without an interruption of the column and the top floor office enables dimensional spatial change due to the nearly 6m mezzanine structure. The first to fourth floor is general commercial space, fifth to the eighth floor is office space and the first basement was planned to have 6m high ceiling space. Without any special interior material or decoration, the openness to outside, space change and height, floor material change and etc. can create characterized space according to each space property.


ⓒ Youngchae Park


이화에스엠피 신사옥

이화에스엠피는 헬스 피트니스기기 전문기업이다. 최근 헬스케어 시장의 확대로 빠르게 성장하고 있다. 건축주는 신사옥이 기업의 건강한 이미지를 전달하고 역동적이며 창의적인 에너지를 생산할 수 있는 공간이 되기를 원했다. 대지는 예술의 전당에서 서초역까지 이어지는 반포대로변에 위치하고 있다. 대로는 반포대교까지 확장되어 한강의 남북을 연결시켜 준다. 향후 내방역에서 서초역을 연결하는 서리풀 터널이 개통되면 동서방향으로의 확장성까지 기대가 되는 위치다. 대지주변은 걷기 좋은 거리이기 보다는 많은 차들이 지나치는 도로이기 때문에 랜드마크 역할을 하는 인상적인 입면 디자인이 필요했다. 계획의 중요한 목표는 협소한 대지에 경제적이고 효율적으로 공간을 풀어내는 것과 동시에 이화만의 브랜드 이미지에 적합하고 차별화된 디자인 전략을 수립하는 것이었다. 견고하면서 유연한 균형 잡힌 계획이 필요했다. 기계식 주차타워 계획으로 인해 공간의수평적 확장은 한계가 있었기에 수직성을 강조한 계획이 필요했다. 자연스럽게 각 층의 층고를 정하는 것이 전체의 비례와 입면 디자인을 결정하는 핵심이었다. 따라서 높은 층고 계획을 통해 입면 패턴의 비례를 결정하고 내부적으로는 수직적 공간의 확장성 및 개방성을 유도했다. 


ⓒ Youngchae Park


건물의 파사드는 창호를 사선으로 계획하여 일정한 패턴을 유지하며 깊이감 있는 입면을 만든다. 동시에 일부를 알루미늄 타공 판넬로 막아 변화를 주고 내부에서 바라볼 때 빛이 쏟아지는 효과를 연출하였다. 나머지 입면은 기능적인 창호 외에 밝은 톤의 세라믹 판넬로 마감하여 가볍지만 견고한 이미지를 강조하였다. 솔리드한 입면이 주는 견고함과 빛을 끌어들이는 창문들의 유연함이 주는 균형감이 사옥에 걸맞은 고급스럽고 세련된 이미지를 만든다. 오피스 계획시 일 년 내내 실내에서 근무하는 사람들에게 계절의 변화를 느끼게 하는 것이 중요하다. 임대공간의 효율을 고려하면서 적절하게 자연환경을 내부로 끌어들이는 계획이 필요했다. 건축주와의 협의 끝에 건물의 중앙에는 환기 및 빛우물 역할을 하게 되는 에코튜브를 계획하고 지하 1층에는 선큰 계획을 통해 실내와 지하 환경을 개선하였다. 또한 선큰을 통해 자연스럽게 지하 1층 진입 동선이 만들어졌다. 계단실과 에코튜브에 면하는 공간도 창을 내어 시야를 내부공간에 머물게 하지 않고 외부공간까지 확장했다. 저층부는 도로에서의 접근성 및 개방성을 확보하고 소통을 위한 카페 및 커뮤니티 공간을 계획하였다. 각 층에는 선큰 및 발코니를, 루프탑에는 도심 속 자연공간을 만들어 이용자들을 위한 쾌적한 휴식공간을 제공하였다. 사무실은 오픈 플랜으로 기둥의 방해 없이 자유로운 평면구성이 가능하며 최상층 오피스는 6m에 가까운 복층 구조로 인해서 입체적인 공간변화가 가능하다. 지상 1층~4층에는 근린생활시설, 5층~8층은 사무실 영역이며, 지하 1층은 6m의 높은 층고를 가진 공간으로 계획하였다. 특별한 인테리어 자재나 장식을 사용하지 않더라도 외부로 열린 창의 개방감, 공간의 변화와 높이, 바닥재료의 변화 등을 활용하여 각각의 영역의 특성에 따라서 개성 있는 공간감을 구현할 수 있다.


DIAGRAM


ELEVATION


SECTION


DETAIL


FLOOR PLAN




Architect Zian Architects Planners

Location Seocho-dong 1538-10, Seocho-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Office 

Site area 449㎡

Building area 213.13㎡

Gross floor area 1,743.02㎡

Building scope B2, 8F 

Building to land ratio 47.47%

Floor area ratio 248.25% 

Design period 2016. 1 - 12 

Construction period 2016. 12 - 2018. 2 

Principal architect Sehee Park Design team Woohyun Jung, Jaebum Kwon, Jaein Yoon, Hyunjung Kim

Cooperation Harmony Structure, Hangil Engineering, Jeil Geotech 

Construction Jehyo 

Structure Reinforced concrete construction 

Client IHWA SMP 

Photographer Youngchae Park



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 7월호(Vol. 446)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July, 2018 issue of the magazine (Vol. 446)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울특별시 서초구 서초3동
도움말 Daum 지도

'Project > Office' 카테고리의 다른 글

Bund Finance Centre Shanghai  (0) 2018.09.04
Guizhou Fire Station  (0) 2018.08.31
IWHA BUILDING  (0) 2018.08.29
M.C. Building  (0) 2018.08.28
EENWERK & Irma Boom Office  (0) 2018.08.08
MYEONGSHIN AUTO OFFICE EXTENSION  (0) 2018.07.31


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기