ⓒKuo-Min Lee

 

 

 

The KCI headquarters is located in Kaohsiung, Taiwan. It was constructed adjacent to a 30-meter road providing office, conference, and warehousing space. Facing the road, a suspended moulded wall was installed to reduce the impact of the hustle and bustle outside. At a glance, the second floor appears smaller due to the glass exterior of the first floor being withdrawn from the interior of the glass to give a feeling of suspension. The design choice has allowed for plentiful natural light and abundant vegetation. The changing environment creates a unique visual experience for the office space. A natural passage of time is created by the displacement of the light and shade, giving the space life.

 

On the left side of the building, a raised platform was installed to act as a buffer before entering the building. The height of the platform forms an interesting proportional relationship with the suspended moulded wall. It forms a balcony on the second floor creating excellent continuity while facilitating a space for employees and visitors to interact with each other.

 

The stairs to the left of the building provide a clear direction of movement, reducing the interference with the use of the space on the first floor. The use of space on the first floor is slightly lower than the outdoor platform by 70 cm, so that the behavioural patterns on the first and second floors are more cohesive. It also creates a sense of fun when using the space on the first floor. The space on the first floor contains a medium-sized conference room available to all members of staff. The large glass window outside the conference room hides the suspended moulded wall. The green space between the walls and the interior compartment will open the door for a wonderful businesslike visual space. The extensiveness of the visual space has helped to exclude any signs of external disturbances.

 

The second floor is the office area for the supervisors and some of the staff. The space has set up a generous reception space just like that of a living room in someone’s home. This area will provide an opportunity for employees to deal with visitors and guests in a much more relaxed environment. Because of suspended and closed metal outer walls; the moderate opening of the top cover creates a feeling of light and shadow moving through the space. The introduction of light-weight wood flooring for the outdoor terrace makes it possible to create a more stable living space. Such a wonderful space can create better value inside and outside the company.

 

 

 

ⓒKuo-Min Lee

 

 

 

KCI 본사는 타이완 가오슝에 있다. 30m 도로 옆에 건설되었으며 사무실, 회의실, 창고 공간을 제공한다. 도로와 마주 보고, 바깥의 혼잡함의 충격을 줄이기 위해 매달린 금형 벽이 설치되었다. 한눈에 봐도 1층 유리 외관을 유리 내부로부터 빼내 서스펜션 느낌을 주기 때문에 2층이 작아 보인다. 이 디자인 선택은 풍부한 자연 빛과 풍부한 식물들을 가능하게 했다. 변화하는 환경은 사무실 공간에 대한 독특한 시각적 경험을 만든다. 자연스러운 시간의 흐름은 명암의 변위에 의해 생성되어 공간에 생명력을 부여한다.

 

건물 좌측에는 건물 안으로 들어가기 전 완충 역할을 할 수 있도록 승강장이 설치됐다. 플랫폼의 높이는 매달린 벽과 흥미로운 비례 관계를 형성한다. 2층에 발코니를 형성하여 연속성이 뛰어남과 동시에 직원과 방문객이 상호 소통할 수 있는 공간을 마련했다.

 

건물 왼쪽으로 난 계단은 이동 방향이 뚜렷해 1층 공간 활용에 대한 간섭을 줄여준다. 1층 공간 활용도가 야외 승강장보다 70㎝ 가량 다소 낮아 1층과 2층의 행동 패턴이 보다 응집력이 뛰어나다. 또한 1층 공간을 활용할 때 재미를 더해준다. 1층 공간에는 전 직원이 이용할 수 있는 중간 크기의 회의실이 있다. 회의실 바깥의 커다란 유리창에는 매달린 벽이 숨겨져 있다. 벽과 내부 칸 사이의 녹지 공간은 시각적 공간을 위한 문을 연다. 시각적 공간의 광범위성은 외부의 장애요소를 배제하는 데 도움이 됐다.

 

2층은 관리자와 일부 직원들이 근무할 수 있는 사무실 공간이다. 이 공간은 누군가의 집 거실처럼 넉넉한 응접 공간을 마련했다. 이 공간은 직원들이 훨씬 더 편안한 환경에서 방문객과 손님들을 상대할 수 있는 기회를 제공할 것이다. 금속 외벽이 매달려 있고 닫혀 있기 때문에, 상단 덮개가 적당히 열리면 공간을 움직이는 빛과 그림자를 만든다. 야외 테라스에 경량 목재바닥재를 사용해 보다 안정적인 생활공간 조성이 가능하다. 이러한 공간들은 회사 안팎에서 더 나은 가치를 창출할 수 있다.

 

 

 

ⓒKuo-Min Lee

 

 

 

ⓒKuo-Min Lee

 

 

 

ⓒKuo-Min Lee

 

 

 

ⓒKuo-Min Lee

 

 

 

ⓒKuo-Min Lee

 

 

 

ⓒKuo-Min Lee

 

 

 

ⓒKuo-Min Lee

 

 

 

Architects   Chain10 Architecture & Interior Design Institute
Location   Kaohsiung City, Taiwan
Lead designer   KENG-FU LO
Client   KCI Group
Photographer   Kuo-Min Lee




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

Redwood Highway  (0) 2021.11.03
Azure Office  (0) 2021.11.02
Oficinas Prinzi  (0) 2021.10.21
Behavox  (0) 2021.10.19
SK Networks Lounge  (0) 2021.10.14


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기