ⓒAdrien Williams

 

 

 

Located in a neighbourhood that was once home to Montreal’s textile industry, the space has a surface area of 24,000 square feet, and was formerly used for logistics and warehouses. The project involved the complete redesign of the existing space to meet the company’s growing needs while staying true to its strong brand image.

 

The main objective was to design a functional space that would speak to its original purpose and conserve its industrial look and feel by paring down rather than adding on.

 

The vast space was entirely stripped and remodeled with a strict minimalist design, giving it a neutral yet unique aesthetic. Far from ostentatious, the architecture has a deliberate raw-aesthetic keeping the company's core values in mind and ever-changing needs. The raw nature of the finishes creates an architectural signature in which absence paradoxically becomes a language in itself.

 

Careful attention was paid while studying the working relations between the different departments within the company.

 

As a formal request of the client, the project asked for a large open workspace, where executives sit amongst their team. Dismantling office hierarchy, the space would nourish the collaborative culture of SSENSE. It was therefore essential to minimize distance between the different teams in order to centralize formal and informal meeting spaces, in addition to creating strategic hubs. In this context, closed offices and more private alcoves were positioned on the periphery of the shared work area to allow for free movement and exchanges among collaborators. Significant consideration was given to encourage communication amongst employees, stimulating creativity and autonomy while maximizing productivity. Workspaces for employees include bundles of long desks, breakout alcoves, communal standing desks and quiet rooms for silent work.

 

The lobby has a dramatic, sequenced, almost cinematic approach, leading from a dark vestibule toward the predominantly white open-plan space. Facing the main entrance, the luxurious lounge space acts as an oasis within the main circulation area, breaking with the neutral aesthetic. The idea was to create a more intimate space to encourage social interactions and informal meetings. In addition, the flexibility and fluidity of the space allow for the organization of corporate events for networking and celebration. The lighting grid of the former warehouses was conserved and reconfigured into a graphic linear grid.

 

In addition to remodeling the space, Atelier Barda also designed a complete collection of custom furniture through its Foraine division. The wickerwork chairs in the lounge area, the solid organic-shaped low tables covered with tiled Italian terrazzo, the sleek stainless steel coffee counters and stools, the bookcase, and the conference tables are all original Foraine pieces developed in close collaboration with local artisans.

 

The collection of innovative furniture was carefully designed to be both bold and functional while respecting the context of implementation. The numerous pieces are strategically positioned to carry forward linearity from the entrance arch. Their materials, textures and colours contrast with the stark neutrality of the surrounding space and embody the elegance of the brand.

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

한때 캐나다 몬트리올의 섬유 산업이 있었던 지역에 위치한 이 공간은 표면적이 2229.673㎡에 달하며 이전에는 물류 및 창고로 사용됐다. 이 프로젝트는 회사의 강력한 브랜드 이미지에 충실하면서 증가하는 회사의 요구 사항을 충족하기 위해 기존 공간을 완전히 재설계하는 작업이 포함됐다.

 

주요 목표는 본래의 목적에 부합하는 기능적 공간을 설계하고 추가하는 것이 아니라 축소하여 산업적인 외관과 느낌을 보존하는 것이었다.

 

광대한 공간을 전면 철거하고 엄격한 미니멀리즘 디자인으로 리모델링하여 중립적이면서도 독특한 미학을 부여했다. 허세와는 거리가 먼 회사의 핵심 가치와 끊임없이 변화하는 요구사항을 염두에 두고 의도적으로 원시적인 미학을 가지고 있다. 마감재의 원시적 특성은 부재 자체가 역설적으로 그 자체로 언어가 되는 구조적 특성을 만들어낸다.

 

회사 내 여러 부서 간의 업무 관계를 연구하면서 세심한 주의를 기울였다. 클라이언트의 공식적인 요청으로 이 프로젝트는 경영진이 팀과 함께 앉을 수 있는 넓은 개방형 작업 공간을 요청했다. 사무실 위계질서를 해체하는 공간은 SSENSE의 협업 문화를 키울 것이다. 따라서 전략적 거점을 조성하는 것 외에도 공식 및 비공식 회의 공간을 중앙 집중화하기 위해 서로 다른 팀 간의 거리를 최소화하는 것이 필수적이었다. 이러한 맥락에서 공동 작업 공간의 주변에는 폐쇄된 사무실과 더 많은 개인 알코브(Alcove: 벽면을 오목하게 하여 만든 공간)가 위치하여 공동 작업자 간의 자유로운 이동과 교류가 가능하다. 직원 간의 의사소통을 장려하고 창의성과 자율성을 자극하면서 생산성을 극대화하기 위해 상당한 고려가 이루어졌다. 직원들을 위한 작업 공간에는 긴 책상들, 탁 트인 연회석, 공동 입석 책상, 조용한 작업을 위한 방이 있다.

 

로비는 어두운 현관에서 흰색의 탁 트인 공간으로 이어지는 극적이고 연속적이며 거의 영화 같은 접근 방식을 취하고 있다. 주출입구를 마주보고 있는 고급스러운 라운지 공간은 주동선의 오아시스 역할을 하여 뉴트럴한 미관을 탈피하고 있다. 그 아이디어는 사회적 상호 작용과 비공식 회의를 장려하기 위해 보다 친밀한 공간을 만드는 것이었다. 또한 공간의 유연성과 유동성으로 인해 네트워킹 및 축하를 위한 기업 행사를 진행할 수 있다. 이전 창고의 조명 그리드는 보존되고 그래픽 선형 그리드로 재구성됐다.

 

공간을 리모델링하는 것 외에도 Atelier Barda는 Foraine 사업부를 통해 맞춤형 가구의 완전한 컬렉션을 디자인했다. 라운지 공간의 고리버들 세공 의자, 이탈리아 타일 타일로 덮인 견고한 형태의 낮은 테이블, 세련된 스테인리스 스틸 커피 카운터와 스툴, 책장, 회의용 테이블은 모두 현지 장인과의 긴밀한 협력을 통해 개발된 Foraine의 오리지널 제품이다.

 

혁신적인 가구 컬렉션은 구현 맥락을 존중하면서 대담하고 기능적으로 신중하게 설계됐다. 수많은 조각들은 입구 아치에서 선형성을 유지하기 위해 전략적으로 배치됐다. 소재, 질감 및 색상은 주변 공간의 뚜렷한 중립성과 대조되며 브랜드의 우아함을 구현한다.

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

ⓒAdrien Williams

 

 

 

Architects  Atelier Barda architecture
Location
   Montreal, Canada
Surface area   2229.673㎡
Completion   2017. 06
Furniture  Foraine
Photogragher   Adrien Williams




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

Electronic Arts  (0) 2021.10.06
165_MIDEarchitetti office  (0) 2021.10.04
SSENSE  (0) 2021.09.27
Attraction  (0) 2021.09.24
OFFICE 04  (0) 2021.09.23
Mediabrands Headquarters  (0) 2021.09.14


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기