ⓒJesús Granada

 

 

 

The new Mediabrands offices in Madrid successfully tackle the unprecedented challenges facing company workplaces brought about by the pandemic. This project conceives the work environment as a catalyst for encounters prioritising user-client relationships, and fostering creativity beyond teleworking.

Multifunctional flexibility
The company previously operated out of the first floor of Madrid's Regle building. The project entails not only an extension and integration with the ground floor, but also the creation of a patently spacious, light-flooded, fluid, and flexible, multifunctional space with an outdoor connection. This space was designed to stimulate communication and exchange through an architectural layout that allows for multiple situations simultaneously, and with different seating capacities; from small groups in meetings located in pleasant corners, to large events in which the entire lobby is connected via videoconferencing through LED screens and large-scale projectors. A massive motorised table can be raised to transform the space, while a curved curtain serves to subtly subdivide the foyer for large events calling for a degree of privacy.

Continuously equipped enclosure
There is a continuous wooden inner envelope running around the entire perimeter, serving as fitted furnishings that adapt to the irregular shape of the floor plan. This occupation strategy maximizes the irregularly shaped free space, thus unfettered by the need for partitioning to accommodate a succession of varied activities. The inner envelope not only covers the vertical walls, but also incorporates an extensive upholstered bench, mezzanine floors, linear tables, and storage spaces, integrating screens, cafeteria equipment, workstations, and a full range of multifunctional rooms.

Industrial, yet cozy
White vertical-slatted pinewood cladding, with a rough finish, lends a distinct and powerful material character to this enclosure. This material configuration confers continuity to the curved shapes of the furniture, and a tangible nature midway between industrial and domestic, while the white paint affords considerable luminosity. The continuity and material warmth of the wood is reinforced by a smooth cork flooring. Natural materials were chosen not only as part of a sustainable action strategy, but also to enhance the space in terms of touch and acoustics.

The contours and materials contribute decisively to the acoustic absorption and dissipation required in such a space, without the need for additional ceiling elements. Facilities are therefore left exposed, giving them a certain industrial character, creating an interplay with the reflections of the upper aluminum envelope. The high-quality and warm furniture pieces are incorporated as an integral part of the project, providing colour counterpoints and reinforcing the domestic contrast with the industrial materiality of the bare facilities.

Staircase as a meeting point
The project was capped off by the opening of the upper floor slab, and the connection of the ground floor level with the first floor via a wide staircase. The new staircase becomes a meeting point in itself, around which all the company's work and meeting areas pivot. By widening and lengthening its dimensions beyond the purely functional, the curved metal structure hanging from the upper slab is conceived as a meeting platform. The broad landing serves as a meeting point and internal viewpoint. It starts from a raised platform that makes it independent from its immediate surroundings, and it acts as a space for relationships and encounters.

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

마드리드의 새로운 Mediabrand 사무실은 전염병으로 인해 회사가 직면한 전례 없는 문제를 성공적으로 해결했다. 이 프로젝트는 작업 환경을 사용자-클라이언트 관계를 우선시하고 재택근무를 넘어 창의성을 육성하는 만남을 위한 촉매제로 생각한다.

다기능 유연성
이 회사는 이전에 마드리드의 Regle 건물 1층에서 운영됐다. 이 프로젝트는 1층과의 확장 및 통합뿐만 아니라 옥외 연결이 가능한 넓고 채광이 좋고 유동적이며 유연한 다기능 공간을 만드는 것이다. 이 공간은 쾌적한 코너에 위치한 소그룹 회의부터 LED 스크린과 대형 프로젝터를 통한 화상회의로 로비 전체가 연결되는 대규모 행사 공간 등 다양한 상황을 동시에 수용할 수 있는 구조적 배치를 통해 소통과 교류를 촉진하도록 설계됐다. 거대한 모터라이즈 테이블은 공간을 변형할 수 있으며, 곡선 커튼은 프라이버시를 요구하는 대규모 이벤트를 위해 로비를 미묘하게 세분화하는 역할을 한다.

연속으로 장착된 인클로저
전체적으로 목재가 내부를 둘러싸고 있으며 평면의 불규칙한 모양에 적응하는 가구 역할을 한다. 이러한 역할은 불규칙한 모양의 여유 공간을 최대화하여 다양한 활동의 ​​연속을 수용하기 위한 파티션의 제약을 받지 않는다. 내부 엔벨로프(벽, 지붕, 바닥)는 수직 벽을 덮을 뿐만 아니라 덮개를 씌운 광범위한 벤치, 메자닌(Mezzanine) 플로어, 선형 테이블 및 저장 공간, 통합 스크린, 카페테리아 장비, 워크스테이션 및 모든 범위의 다기능실을 통합한다.

인더스트리얼하면서도 아늑한
거친 마감 처리된 흰색 수직 슬레이트 소나무 클래딩은 이 인클로저에 독특하고 강력한 재료의 특성을 부여한다. 이러한 재료 구성은 가구의 곡선 형태에 연속성과, 산업과 가정의 중간 유형의 자연을 부여하고 흰색 페인트는 상당한 광도를 제공한다. 매끄러운 코르크 바닥재로 목재의 연속성과 소재의 따뜻함을 강화했다. 천연 소재는 지속 가능한 행동 전략의 일환으로 선택되었을 뿐만 아니라 터치와 음향 측면에서 공간을 향상시키기 위해 선택됐다.

윤곽선과 재료는 추가적인 천장 요소 없이도 이러한 공간에 필요한 흡음 및 소산에 결정적으로 기여한다. 따라서 시설은 노출된 상태로 유지되어 특정 산업적 특성을 부여하여며 상부 알루미늄 외피의 반사와 상호 작용을 만든다. 고품질의 따뜻한 느낌의 가구가 프로젝트의 필수적인 부분으로 통합되어 색상 대응점을 제공하고 노출된 시설의 산업적 재료와 대조를 강화한다.

만남의 장소로서의 계단
이 프로젝트는 상층 슬래브를 열고 넓은 계단을 통해 1층과 지상층을 연결하는 것으로 마무리됐다. 새로운 계단은 그 자체로 만남의 장소가 되어 회사의 모든 업무와 회의 공간이 중심이 된다. 단순한 기능을 넘어 그 치수를 넓히고 늘림으로써 상부 슬래브에 매달려 있는 곡선형 금속 구조가 회의 플랫폼으로 인식된다. 넓은 층계참은 만남의 장소이자 내부적 관점의 역할을 한다. 그것은 주변 환경으로부터 독립되는 높은 플랫폼에서 시작하여 관계와 만남을 위한 공간 역할을 한다.

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

 

ⓒJesús Granada

 

 

AXONOMETRIC

 

 

 

FLOOR PLAN

 

 

 

Architects   Marcelo Ruiz Pardo(Ruiz Pardo – Nebreda
Location   Madrid, Spain
Building area   2,400㎡
Completion   2021. 09
Building engineer   Sonia Nebreda (Ruiz Pardo – Nebreda)
Collaborators   Alejandra M. de la Riva, Mónica Thurne, Javier Vera
Engineers   Mecanismo (structures), 3D3 Ingeniería (facilities)
Contractors   Gabiteco, NuevoHabitat 10, Metalinox, Silent Gliss, Alvar Comerma, El Laberinto, Vitra
Client   Magna Global 
Photographer   Jesús Granada




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

Attraction  (0) 2021.09.24
OFFICE 04  (0) 2021.09.23
Mediabrands Headquarters  (0) 2021.09.14
VICE  (0) 2021.09.10
H&M Taiwan office  (0) 2021.09.09
Frank and Oak - Offices  (0) 2021.09.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News














위로가기