ⓒRay Van Dusen

 

 

 

The Frank and Oak clothing brand is inspired by life in the city and in nature, purposefully curated to be innovative and responsive to their clientele as well as the environment. When such lifestyle and eco-responsible choices are an integral part of the brand, they naturally become the driving force behind all decisions including, of course, those influencing the workplace.

 

Building a new workspace for the Frank and Oak team which reflected their philosophy had an additional challenge: maintaining the atmosphere of the workshop they'd originally developed while improving the quality of life for all who worked there. The journey began with the owners' decision to remain at their original address in this working-class Mile End neighborhood — the epicenter of Montreal's artistic innovation. Working closely with their team, we established the groundwork that would set the pace for their revitalized space.

 

The main entrance and its adjacent showroom introduce two zones: one focused on social gatherings and the other, more quiet and relaxed, that leads onto workspaces. Crossing the entire length of space, a pathway clearly distinguishes itself as it creates a link between the various zones. Starting with social gatherings, moving towards a lounge that acts as the entrance to the workspaces, which includes large cubes — both offices and meeting areas  — they create voluntary obstacles which slow down cadence and offer smaller, more intimate spaces. Meanwhile, a second entrance offers an area for employee bikes to be stored and gives access to the coat and locker room. This space is of course a creative workshop, with talented designers surrounded by textiles, sketches, and samples. It's also a big photo studio and a workshop filled with a lot of clothes! The challenge at the heart of our discussions was to accommodate these activities and to facilitate the process in all of its many steps. The workshop now has large cutting tables, suitable workspaces, and huge clothing storage!

 

 

 

ⓒRay Van Dusen

 

 

 

의류 브랜드 Frank and Oak는 도시와 자연에서 영감을 받아 고객뿐만 아니라 환경에도 혁신적인 대응을 하기 위해 특별히 큐레이션 된 브랜드다. 이러한 라이프스타일과 친환경적인 선택이 브랜드의 필수적인 부분이 될 때, 자연스럽게 직장에 영향을 미치는 결정을 포함한 모든 결정의 원동력이 된다.

 

Frank and Oak 팀의 철학을 반영한 새로운 작업 공간을 구축하는 것은 원래 개발했던 워크숍의 분위기를 유지하는 동시에 그곳에서 일하는 모든 사람들의 삶의 질을 개선해야 하는 또 다른 과제였다. 몬트리올의 예술 혁신의 진원지인 이 노동자 계급 마일 엔드(Mile End)의 원래 주소지에 머물기로 한 소유주들의 결정으로 여정이 시작됐다. 건축가는 팀과 긴밀히 협력하여, 공간을 활성화할 수 있는 토대를 마련했다.

 

정문과 인접한 쇼룸에는 두 개의 구역이 있는데 하나는 친목 모임에 초점을 맞추고 다른 하나는 작업공간으로 이어지는 보다 조용하고 편안한 공간이다. 전체 공간을 가로지르는 통로는 다양한 구역들 사이의 연결고리를 만들면서 뚜렷하게 구분된다. 친목 모임부터 시작하여 사무실과 회의 장소 모두 큰 큐브가 포함된 작업 공간의 입구 역할을 하는 라운지로 이동하면 자발적인 장애물이 생겨 커텐스가 느려지고 더 작고 친밀한 공간이 제공된다. 한편, 두 번째 출입구는 직원용 자전거를 보관할 수 있는 공간이 있고, 코트 및 라커룸으로 연결된다. 이 공간은 물론 텍스타일, 스케치 및 샘플로 둘러싸인 재능 있는 디자이너들이 있는 창의적인 작업공간이다. 이곳은 큰 사진관이기도 하고, 많은 옷들로 가득 찬 작업장이기도 하다. 논의의 핵심은 이러한 활동을 수용하고 모든 단계에서 프로세스를 촉진하는 것이었다. 작업공간에는 커팅 테이블, 적합한 작업 공간 및 거대한 의류 보관소가 있다.

 

 

 

ⓒRay Van Dusen

 

 

 

ⓒRay Van Dusen

 

 

 

ⓒRay Van Dusen

 

 

 

ⓒRay Van Dusen

 

 

 

ⓒRay Van Dusen

 

 

 

ⓒRay Van Dusen

 

 

 

Interior design   Imperatori Design
Location   Montréal, QC, Canada
Building area   1765㎡
Completion   October 2019
Design team   Joanne Imperatori, Chantal Ladrie, Galadrielle Major, Julien Lacroix
Contractor   Construction supervision by the client
Lighting design   Imperatori Design in collaboration with Lumenpulse and Lambert et Fils
Millwork   De Gaspé 
Workstations   Teknion
Carpet   Interface
Felt panels   Fab.line
Graphics   Kastor & Pollux
Client   Frank and Oak
Photographer   Ray Van Dusen




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

VICE  (0) 2021.09.10
H&M Taiwan office  (0) 2021.09.09
Frank and Oak - Offices  (0) 2021.09.02
Between Light and Scene - UKEAS office  (0) 2021.08.26
Business Development Bank of Canada's headquarters  (0) 2021.08.24
Montreal FinTech Station  (0) 2021.08.19


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News














위로가기