ⓒStéphane Brügger

 

 

 

The client’s mandate for Imperatori Design’s firm was summed up in one sentence: “Create a unified environment, heterogeneous, alive, where one would feel a positive vibe immediately upon entering.” Located in a classic Mile-End industrial building, the location had the advantage of having access to daylight on three sides as well as having a polished concrete floor with a beautiful effect. The constraints were rows of industrial ducts beneath the high ceilings along with a very tight 13-week schedule.

 

After observing the work habits of the future users and embracing the multimedia creatives’ desire not to be limited to a singular style, the designers settled on a balance between some structure and what might first appear to be slightly chaotic, which was ultimately very intentional, taking into consideration the various functions.

 

The U-shaped design studios and corporate functions benefit from natural light while the computer editing section occupies the windowless wall. Reflecting the “unified environment” objectives, the wide circulation areas enhance the fluidity of exchanges between departments. And as specified, the area dedicated to the well-being of employees has a place of choice, under the east-facing windows.

 

Numerous cubes and small alcoves with various configurations, placed throughout the open areas, make it possible to escape the ambient hubbub when the task requires privacy or calm (informal meetings, client meetings, phone calls, concentration on a specific task, unwinding, etc.). However, the link with the community is never interrupted since the closed work spaces include transparent, if not open, partitions of polycarbonate or glass. In addition to sculpting an architectural volume and bringing the impressive vastness of the loft to a more human scale, these strategic shelters meet the requirements of the mandate: optimizing freedom of movement while bringing the creation of a dynamic visual to the space.

 

The entrance opens onto a large lounge, adjacent to the room that welcomes both collaborators and customers as well as nomads wishing to sit, work, talk with a colleague or simply reenergize. A play of proportions is established between the concrete 12 ’ high ceiling and a grid of wooden beams fixed between the columns at 8’ 6” which has the dual function of bringing warmth to the space and camouflaging the indirect LED light fixtures. The lighting is therefore discreet and ensures a subtle but effective luminosity. The reception and the room enjoy a friendly ambience. 

 

In an effort to make the atmosphere as comfortable as being at home, the Imperatori team, in collaboration with LumiGroup, varied the light sources—indirect, radiating and focal—encompassing several types of lights: suspended, table lamps, floor lamps, directional spotlights, sconces and LED tracks.

 

In an eco-responsible spirit, and in order to keep the costs within a precise budget, the furniture is largely (75%) recovered from the old offices. With a few exceptions, the workstations, ergonomic chairs, armchairs, etc. come from local Quebec manufacturers, a priority encouraged by Attraction’s top leaders. Among the recovered objects, in the cubicle of the corporate department, we notice the Laurent suspensions, collectors’ items made by the craftsmen of Lambert et Fils. 

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

클라이언트의 요구사항은 들어가는 즉시 긍정적인 분위기를 느낄 수 있는 이질적이며 살아 있는 통합된 환경을 만들어 달라는 것이었다. 고전적인 Mile-End 산업 건물에 위치한 이 건물은 3면에서 일광에 접근할 수 있을 뿐만 아니라 광택이 나는 콘크리트 바닥이 아름다운 효과를 주는 이점이 있었다. 제약 조건은 매우 빡빡한 일정과 높은 천장 아래에 줄지어 있는 산업용 덕트였다.

 

미래 사용자의 작업 습관을 관찰하고 단일 스타일에 국한되지 않는 멀티미디어 크리에이티브의 욕구를 수용한 후 디자이너는 일부 구조와 처음에는 약간 혼란스러워 보일 수 있는 것 사이의 균형을 결정했는데, 이는 궁극적으로 다양한 기능을 고려한 매우 의도적인 것이었다.

 

U자형 디자인 스튜디오와 기업 기능은 자연 채광의 이점을 누리고 컴퓨터 작업공간은 창이 없는 벽에 위치한다. "통일된 환경" 목표를 반영하여 넓은 순환 영역은 부서 간 교류의 유동성을 향상한다. 그리고 명시된 바와 같이 직원의 복지를 위한 공간은 동쪽으로 향한 창 아래에 있다.

 

개방된 공간 전체에 배치된 다양한 구성의 수많은 큐브와 작은 알코브(Alcove: 벽면을 오목하게 하여 만든 공간)는 업무가 프라이버시 또는 고요함을 필요로 할때(비공식 회의, 고객 회의, 전화 통화, 특정 작업에 대한 집중 등)이 필요할 때 주변의 소란으로부터 벗어날 수 있게 한다. 그러나 이 폐쇄된 작업 공간에는 폴리카보네이트 또는 유리로 된 투명 파티션이 있기 때문에 커뮤니티와의 연결은 중단되지 않다. 이러한 전략적 공간은 건축적인 볼륨을 조각하고 로프트의 인상적인 광대한 규모를 보다 인간적인 규모로 만드는 것 외에도, 공간에 역동적인 시각적 효과를 창출하면서 이동의 자유를 최적화하고자 하는 클라이언트의 요구 사항을 충족시켜준다.

 

입구는 협력자와 고객은 물론 앉아서 일하거나 동료와 이야기하거나 단순히 재충전을 원하는 사람들을 환영하는 방에 인접한 대형 라운지로 활용된다. 12' 높이의 콘크리트 천장과 기둥 사이에 고정된 8'6"의 나무 기둥 그리드 사이에 비례가 형성되어 공간에 보온성을 가져다 주고, 간접 LED 조명 기구를 위장하는 이중 기능을 한다. 따라서 조명은 눈에 띄지 않으며 미묘하지만 효과적인 광도를 보장한다. 리셉션과 객실은 친근한 분위기를 만들어 낸다. 

 

집에 있는 것처럼 편안한 분위기를 만들기 위한 노력의 일환으로 Imperatori Design은 LumiGroup과 협력하여 여러 유형의 조명(매달린 조명, 테이블 램프, 플로어 램프, 방향 스포트라이트)을 사용하여 광원을 다양화 시켰다.

 

친환경적인 정신과 정확한 예산 내에서 비용을 유지하기 위해 대부분(75%)의 가구는 이전 사무실에서 사용했던 가구가 사용됐다. 몇 가지 예외를 제외하고 워크스테이션, 인체공학적 의자, 안락의자 등은 퀘벡 지역의 제조업체에서 생산되며, 이는 Attraction의 최고 리더들이 권장하는 우선 사항이다. 부서 칸막이에는 Laurent 서스펜션이 눈에 띄는데, 이는 Lambert et Fils의 장인들이 만든 수집품이다.

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

ⓒStéphane Brügger

 

 

 

Interior designer   Imperatori Design
Design team   Joanne Imperatori, Chantal Ladrie, Major Galadrielle, Julien Lacroix
Lighting design   Imperatori Design in collaboration with LumiGroup(lighting agent) and other lighting manufacturers
Project manager   Devencore
General contractor   JCB General Contractors
Photographer   Stéphane Brügger




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

165_MIDEarchitetti office  (0) 2021.10.04
SSENSE  (0) 2021.09.27
Attraction  (0) 2021.09.24
OFFICE 04  (0) 2021.09.23
Mediabrands Headquarters  (0) 2021.09.14
VICE  (0) 2021.09.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기