ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

Located within a commercial complex, Go Orthodontistes clinic is accessible by a long hallway, which serves as a passageway between the exterior commercial complex and the carefully crafted universe that lies within. In order to create a cohesive space of total design, it was necessary to conceive the interior space simultaneously with the elements of industrial design. The wood slats inform all interventions and the open layout, with its curved surfaces and reveals, mitigates confusion, favouring openness.

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

The open plan of the space naturally guides visitors, affording them visibility of the environment, putting them at ease. The spatial configuration addresses notions of public or private spaces by the degree of material opacity and visibility depending on the vantage point. The long entrance corridor provides an opportunity to create essential storage space needed for a 1,943-square-foot office. One side of the hallway provides drawer storage for orthodontic appliances and the other, closet space. Surfaces of walls and partitions were treated in varying degrees of opacity. From the waiting area, the clinic is visible just beyond the reception desk. Dental chairs in the treatment area are hinted at behind a bronze mesh and glass panel. Private areas, such as the consultation room, are fully opaque. In some areas, the laboratory and instrument sterilization centre were treated with transparent glass with a translucent white film applied in zones for clinicians to work in semi-privacy. 

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

Noble materials were chosen for their durability, warmth to the touch, and ease of maintenance. All built-in furniture was designed for the project in conjunction with the spatial planning, creating a strong link between all elements. Items such as the light fixture, which abstractly spells “Go,” the family name of the doctors, create highly visual experiences. In designing a space focused on aesthetic transformation, colour connotations were critical. Cleanliness, purity, and comfort were paramount. The palette favours light natural tones that showcase noble materials at their best and put visitors at ease. The original concrete of the floor and columns was polished and left intact, preserving a link to the building structure. Variation and moments of drama are created through linear repetitions on walls and through finishes such as the Calacatta Oro marble. The following items constitute the built-in furniture: waiting room benches, cabinetry in private office, laboratory and conference room, reception desk and light installation, hallway closet and storage. 

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

In the context of a clinic, sensitivity to visitor experience is essential, as feelings of anxiety are often present. The area most associated with fearful experiences in dental offices is often the X-ray chamber. All interior surfaces of this small space were done in BC Fir in order to give a cohesive feeling in an environment that might have otherwise felt claustrophobic. When placed inside the all BC Fir environment, the X-ray machine becomes altered by its context. It seems less scary and machine like. The waiting room area of this clinic is bathed in natural light and wall-mounted benches with low backrests, maximize space in the small area. Furthermore, no seat is turned with its back to the entrance which reduces apprehension. Long overlapping low tables allow for customized configuration and can be tucked one under the other in order to create more space. The satin finish of the wood captures natural light and LED under-lighting calls attention to the benches’ geometry, creating dimension. The wood used for the benches and tables in this waiting area is Russian plywood stained to the lightened tone found on all wood surfaces in the clinic. This type of wood was used for its rigidity and resistance to warping.

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

Customized sinks were required to create cohesion with the clean linearity of the space. The sinks share materiality with countertops throughout the space, Corian, which creates continuity throughout the entire office. The reception desk was treated as a space in itself, without the constraint of closures. The notion of separating functions and privacy were addressed with the varying heights of the desk’s low-walled perimeters. 

 

 



ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

상업 단지 내에 위치한 Go 치과 교정 클리닉은 외부 상업 단지와 내부에 있는 세심하게 만들어진 공간들 사이의 통로 역할을 하는 긴 복도를 통해 접근할 수 있다. 전체 디자인의 응집력 있는 공간을 만들기 위해서는 산업 디자인의 요소와 동시에 내부 공간을 구상할 필요가 있었다. 목재 칸막이는 모든 개입과 개방된 레이아웃을 알려주고, 곡면과 열린 배치를 통해 혼란을 완화하고 개방성을 준다.

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

열린 공간 계획은 방문자를 자연스럽게 안내하고, 환경의 가시성을 제공하여 편안함을 제공한다. 공간 구성은 유리한 지점에 따라 재료의 불투명도와 가시성의 정도에 따라 공적 또는 사적 공간의 개념을 해결한다. 입구의 긴 복도는 180.5㎡의 사무실에 필요한 필수 저장 공간을 만들어 준다. 복도의 한쪽에는 치아 교정 기구를 위한 서랍 수납공간이 있고 다른 한쪽에는 옷장 공간이 있다. 벽과 칸막이의 표면은 다양한 불투명도로 처리됐다. 대기실에서 접수처 바로 너머로 진료소가 보인다. 치료 영역의 치과 의자는 청동 메쉬와 유리 패널 뒤로 비쳐 보인다. 상담실과 같은 사적인 공간은 완전히 불투명하다. 실험실과 기기 멸균센터와 같은 일부 공간에서는 임상의가 반 프라이버시한 공간에서 작업할 수 있도록 반투명 흰색 필름을 바른 투명 유리로 마감했다.

 

 

 

 

 

 

내구성과 보온성, 유지관리가 용이하다는 점에서 고급스러운 재료가 선택됐다. 모든 빌트인 가구는 공간 계획과 함께 프로젝트를 위해 설계되어 모든 요소 간의 강력한 연결을 만든다. 의사의 성 '고'를 추상적으로 표현한 조명 등은 시각적 경험을 극대화한다. 심미적 변화에 초점을 맞춘 공간을 디자인할 때는 색상의 의미가 중요했다. 청결, 순수, 편안함이 가장 중요했다. 고급스러운 재료를 최상의 상태로 보여주고 방문자를 편안하게 하는 가볍고 자연스러운 색조를 선호했다. 바닥과 기둥의 원래 콘크리트는 광택을 내고 손상되지 않은 채로 남겨두어 건축물의 구조물과의 연계를 보존했다. Calacatta Oro 대리석과 같은 마감재와 벽의 직선적인 반복을 통해 드라마틱한 장면들이 만들어진다. 빌트인 가구로는 대기실 벤치, 개인 사무실의 캐비닛, 연구실 및 회의실, 리셉션과 조명, 복도의 벽장 및 수납공간이 있다.

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

클리닉에서는 불안감이 종종 나타나기 때문에 방문자 경험에 대한 민감도가 필수적이다. 치과 진료실에서 가장 두려운 경험과 관련된 영역은 엑스레이실이다. 이 작은 공간의 모든 내부 표면은 폐쇄 공포증으로 느껴질 수 있는 환경에서 응집력 있는 느낌을 주기 위해 전나무로 마감됐다. 목재로 된 공간에 배치되면 X선 기계는 컨텍스트에 따라 덜 무섭고 덜 기계처럼 보이게 된다. 이 클리닉의 대기실 공간은 자연광과 벽걸이형 벤치로 이루어져 있으며, 등받이가 낮아 좁은 공간에서 공간을 최대한 활용할 수 있다. 또한, 등이 입구 쪽으로 향하는 좌석이 없어 불안감을 덜어준다. 낮은 테이블이 길게 겹치면 사용자 맞춤형 구성이 가능하며,  더 많은 공간을 만들기 위해 다른 테이블 아래로 밀어 넣을 수 있다. 나무의 새틴 마감은 자연광을 잡아주고 LED 언더라이팅을 통해 벤치의 기하학적 구조에 입체감을 준다. 이 대기실의 벤치와 테이블에 사용된 목재는 클리닉의 모든 목재 표면에서 볼 수 있는 밝은 톤으로 염색된 러시아 합판이다. 이 유형의 나무는 강성과 뒤틀림에 대한 저항성을 위해 사용됐다.

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

공간의 깨끗한 선형성과 결합을 위해 맞춤형 싱크대가 필요했다. 싱크대는 공간 전체에 걸쳐 조리대와 같은 소재를 사용하여 공간 전체에 연속성을 제공합니다. 안내 데스크는 폐쇄적이지 않는 공간으로 디자인됐다. 기능과 프라이버시를 분리하기 위해 테두리의 높이를 각각 다르게 했다.

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

ⓒMaxime Brouillet

 

 

 

Design  Natasha Thorpe Design
Location   Brossard, Canada
Gross floor area   180.5㎡
Completion   2017
General contractor   Avantage Plus 
Client   Go Orthodontistes 
Photographer   Maxime Brouillet




'Interior Project > Healthcare' 카테고리의 다른 글

Power10 Fitness  (0) 2021.08.12
Green Massage  (0) 2021.07.28
WONJIN Aesthetic Surgery Gallery Clinic  (0) 2021.07.22
ZAAZ Wellness & Beauty Spa  (0) 2021.07.12
EXIBITION OF FROZEN TIME  (0) 2020.06.03


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기