ⓒ Quang Dam




Floating Nest, like many other tube houses in Saigon, is located on a narrow lot (4x12m) in a crowded residential area of the city, which is blocked by neighboring buildings on three sides, having only one side facing the exterior, yet, toward the West.  Coming to NgNg, the owner, passionate about gardening, wanted foremost an airy and relaxing space after a tiring working day, with abundant green areas to satisfy her hobby back in the countryside.




ⓒ Quang Dam




To resolve the above-mentioned constraints while enhancing natural lighting and ventilation, we decided to omit partition walls within the house, using "greenery" and " void" to separate functional spaces. There are three large voids: a front and a back gardens, spanning all three floors, separating the streets and the house; a central lightwell, across the two upper floors, separating the home office from the resting area, the garden from the place of worship. Small gardens are used similarly to separate the interior and exterior; the toilet and bedroom or kitchen; the bedrooms and stairs. This solution creates smooth spatial transition while ensuring that all functional spaces are in contact with nature.




ⓒ Quang Dam




Materials used are a combination of contemporary and traditional, reminiscent of spaces in Vietnamese villages: bamboo, wood, combined with glass, iron. Bamboo is a natural material that is plentiful locally, both environmentally friendly and economical. The bamboo screen that runs the length of the façade - the "rattan walls" in traditional architecture in Vietnamese countryside, protects the whole house from the severe West sunlight and maintain a high degree of privacy. Besides, the woven bamboos allow for natural ventilation. This bamboo curtain rolls up to shade the rooftop. The CNC iron paritions with cut leaves, a stylized version of the traditional wind screen (bình phong), function as a light and air convection device. CNC iron is also used as sunshades on balconies and for the entracne gate. They altogther create the feeling of a house as an open, connected whole. The bamboo ceiling at the backyard skylight, right over the stairs, is made up of vertical bamboo stick. This enables a visual connection with the façade while serving as a sunshade. It also lets light go through, creating not only interesting shadows but also happy sounds like wind chimes hung in gardens.




ⓒ Quang Dam




Thin sheet iron is used for architectural components that are often built with concrete such as stairs, plant pots, balconies, sunshades to reduce structural weight. Moreover, they are designed to look like being hung freely in the air. This material is also used as the backdrop for the alter, worshipping area – the most important space within the house, which extends into the lower floor and becomes the meditation space. These different strategies make the whole house feel light, as if it were floating in a large green space and filled with light. At dusk, when the sun sets, the light from inside the house shines through the gaps between the bamboo trunks and the leave cuts on the iron walls, making the house look like a lantern in the middle of the neighborhood.




ⓒ Quang Dam




호치민 시의 정원 속 떠있는 주택, 플로팅 네스트

사이공의 여타 튜브하우스들과 마찬가지로 플로팅 네스트는 도시 안의 좁은 부지 (4*12m)에 자리했다. 세 면이 이웃한 건물들에 막혀 있고, 오직 한 면이 서쪽을 향해 열려있다. 정원 가꾸기를 취미로 가진 건축주는 건축가를 찾으면서, 가장 우선적으로 그녀의 취미활동을 만족시켜주는, 풍부한 녹지가 있으며 통풍이 잘 되고 편안한 공간을 원했다.




ⓒ Quang Dam




앞서 언급한 자연 채광과 환기를 개선하면서, 기능 공간을 분리하기 위해 '녹색'과 '보이드 공간'을 활용해 집 내부의 칸막이 벽을 생략하기로 결정했다. 세 개의 큰 공간을 만들어; 정면과 뒤쪽의 정원이 세 층에 걸여 배치되고, 거리와 집을 분리시킨다. 중심부의 조명 우물이 두 층을 가로지르며 설치되었고, 편안한 휴식처와 정원을 분리했다. 작은 정원은 내부와 외부, 화장실과 침실 또는 부엌, 침실과 계단을 분리하기 위해 사용된다. 이러한 공간 솔루션은 모든 기능 공간이 자연과 접촉할 수 있게 하면서 부드러운 공간 전환을 만든다.




ⓒ Quang Dam




사용된 재료는 현대와 전통의 혼합으로, 베트남의 마을 공간을 연상시킨다. 대나무, 나무, 유리, 철이 결합되어 공간을 만들어낸다. 대나무는 지역적으로 풍부하고 환경친화적이며 경제적인 천연 재료다. 베트남 전통 건축 양식의 '라탄 벽'으로 파사드의 가로를 만들어내는 대나무 스크린은 서쪽에서 들어오는 직접 채광으로부터 집을 적절하게 보호하고, 높은 수준의 프라이버시를 유지시켜준다. 엮은 대나무는 채광 뿐 아니하 환기 측면에서도 우수하다. 이 대나무 스크린은 지붕에 그늘을 만들기 위해 말아 올려져 있다. CNC 철제 파티션은 전통적인 방풍벽을 스타일화한 버전으로, 조명 및 환기를 유지시켜주는 기능을 한다. 또한 CNC 철제는 발코니와 게이트에서도 햇빛 가리개로 사용된다. 이러한 스크린들은 모두 열려있고, 연결된 전체로서 집의 느낌을 만들어낸다. 계단 위로 드리우는 뒷마당의 천장은 수직 대나무 막대기로 이뤄져 있다. 이를 통해 햇빛을 가리며 정면의 공간과는 시각적으로 연결된다. 흥미로운 그림자 뿐만 아니라 바람이 흘러가는 소리까지 주택 내부로 끌어들여 행복한 소리와 빛을 통과시킨다.




ⓒ Quang Dam




엷은 판철은 종종 계단, 화분, 발코니, 햇빛 가리개와 같은 콘크리트로 건축되어 하중을 줄이게 된다. 거기에 더해, 그것들은 공중에 자유롭게 매달려 있는 듯이 보이도록 설계되었다. 이 재료는 집의 가장 중요한 공간으로 생각한 명상공간의 배경으로도 사용된다. 이러한 설계 아이디어들이 모여 집 전체를 마치 커다란 녹색 공간에 떠다니며 빛으로 가득 찬 듯 느껴지게 한다. 해가 지고 나면 집 안의 빛이 대나무 막대와 철제 파티션의 잎사귀 틈새로 비쳐져, 동네 한가운데에 자리한 등불터럼 보인다.




ⓒ Quang Dam


ⓒ Quang Dam


ⓒ Quang Dam


ⓒ Quang Dam


ⓒ Quang Dam


ⓒ Quang Dam









SECTIONAL DIAGRAM





ELEVATION





SECTION





1st FLOOR PLAN





MEZZANINE PLAN





2nd FLOOR PLAN





3rd FLOOR PLAN









Architects  atelier NgNg

Location   Ho Chi Minh City, Vietnam

Program   Single family house

Gross floor area   192m²

Completion   2020

Lead architects   Dung Ngo, Phi Nguyen

Technical team   Ngo Viet Hung, Do Van Dung

Structural engineering   Viet Technical Co. Ltd

Photographer   Quang Dam




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Home P+E+3  (0) 2020.12.29
A-House  (0) 2020.12.28
Floating Nest  (0) 2020.12.25
TORTO HOUSE  (0) 2020.12.08
HOUSE IN PYEONGTAEK  (0) 2020.12.07
Atelier of Hakushima  (0) 2020.11.26


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기