ⓒ Kyungsub Shin




Goseong-gun is surrounded by naturally formed mountains to the north, and borders the sea to the south. Geologically, South Korea’s southern coast has features of the ria coast. In particular, Danghangpo, which is adjacent to the site, is located in a narrow coastal area and is blocked from outside. As nearby islands block the waves, the average wave height is less than 0.5m and is famous for the calm sea like a lake. As the chairman of the Gyeongsangnam-do Yacht Association, the client started to contribute to the development of marine sports by planning a marina facility in Danghangpo. Merry Monarch Marina Club is made up of moorings where yachts can be docked, amenities such as club house, coffee shop, pool villas and guest houses.




ⓒ Kyungsub Shin




The pool villas site is located on a coastal slope and has a small pine colony that seems to have served as a windbreak. Especially, there are many old pine trees that are more than 10m long. Large pine trees are more likely to die if transplanted, and the cost is also high. Above all, leaving old traces of the site, the project was carried out with a design strategy to preserve pine trees for the coexistence of nature and architecture. Pool villas, a marina club accommodation, is located on the slopes with the largest number of pine trees. Six one-story villas were arranged between pine trees to ensure that architecture and nature coexist harmoniously. In order to preserve pine trees at first, the location of pine trees was accurately measured, and the site plan of the pool villa was carried out based on it. An independent foundation was applied to prevent interference with the roots of pine trees, and it was designed in the form of pilotis to reduce contact with the land as much as possible. Patio(Joongjung) is a transition space concept that represents traditional Korean architecture, and the functions are arranged in a ‘ㄷ’ form around the patio to consider privacy and views at the same time. During the construction, the design change and construction were carried out simultaneously due to some bent pine trees. The construction was completed by applying appropriate details considering the situation of pine trees and architecture. Exposed concrete is unsophisticated, rugged, and goes well with the surrounding natural environment. In addition, it is resistant to sea wind and rain, and it shows the properties of the material as time goes by.




ⓒ Kyungsub Shin




소나무 군락 사이 공존의 언어로 만들어진 휴식처, 메리모나크 마리나클럽 풀빌라

고성은 옛 지명 칠성이 의미하듯이 단단한 성곽으로 둘러싸인 요새와 같이 견고하고 안락한 지역으로 자연적으로 형성된 수태산, 금정산, 거류산, 백방산, 봉화산 등에 에워싸여 있고, 남쪽으로 개방된 바다는 리아스식 해안의 특징을 지니고 있다. 특히, 대지가 접한 당항포는 창포와 내산 사이의 좁은 해안 안에 위치하여 외부와 차단되어 있고, 당항만은 남서쪽으로 깊이 만입한 내만의 안쪽 중앙에 위치해 있으며, 남해안 일대의 크고 작은 섬들이 산재하여 외양이 파도를 막아주므로, 평균 파고 또한 0.5m 이하로 잔잔하고 수심이 깊어 예로부터 소소강이라 불릴만큼 호수같이 잔잔한 바다로 유명하다. 건축주는 경상남도 요트협회 회장으로, 고성 당항포에 마리나 관련시설을 계획하고자 했다. 마리나 시설은 일반적으로 수상 요트계류시설과 육상 부대시설로 구성되는데, 이번 프로젝트에서는 수상계류장과 함께 마리나 클럽의 커피숍, 클럽하우스와 풀빌라, 그리고 게스트하우스를 단계별로 진행됐다.




ⓒ Kyungsub Shin




풀빌라 사이트는 해안가 경사지에 위치하고 있고, 방풍림의 역할을 한 것으로 보이는 소규모 소나무 군락이 형성되어 있다. 사이트의 오래된 흔적을 남기고, 자연과 건축의 공존을 위해서 소나무를 보존해야 했다. 마리나 클럽의 숙박시설인 풀빌라는 소나무가 가장 많은 경사지에 위치하고 있다. 소나무 사이마다 1층 규모의 빌라 여섯 개동이 건축과 자연이 조화롭게 공존하는 모습을 보여준다. 건축가는 최초에 소나무를 보존하기 위해, 소나무의 위치를 정확히 측량하여 풀빌라를 배치했다. 소나무 뿌리에 간섭되지 않도록 독립기초가 적용됐으며, 최대한 대지와의 접촉을 줄이기 위해 필로티 형태를 가지고 있다. 중정은 전통건축을 대표하는 전이공간 개념으로서 마당을 중심으로 ‘ㄷ’ 형태로 기능을 하며, 프라이버시와 조망을 동시에 지닌다. 공사 도중 일부 휘어진 소나무로 인하여 설계 변경과 공사가 동시에 진행됐다. 주 외장재인 노출콘크리트는 세련되지 않고, 투박하여, 주변 자연환경과 잘 어울린다. 더불어 바다 바람과 비에 잘 견디고, 시간이 지날수록 재료의 물성을 잘 보여주기에 사이트의 자연과 오래도록 잘 공존한다.




ⓒ Kyungsub Shin


ⓒ Kyungsub Shin


ⓒ Kyungsub Shin


ⓒ Kyungsub Shin


ⓒ Kyungsub Shin


ⓒ Kyungsub Shin









SECTION






1st FLOOR PLAN








Architects   Superstring Architecture

Location   Bongdong-ri, Hoehwa-myeon, Goseong-gun, Gyeongsangnam-do, Republic of Korea 

Program   Training institute 

Site area   4,803m²

Building area   422.96m²

Gross floor area   422.96m²

Building scope   1F 

Building to land ratio   8.8% 

Floor area ratio   8.8% 

Design period   2017. 3 - 2018. 3 

Construction period   2018. 5 - 2019. 7 

Completion   2019. 7 

Principal architect   Sangwoo Che 

Project architect   Sangwoo Che 

Design team   Jihye Lim, Jisu Kang 

Collaborator   Jungamm Architecture 

Structural engineer   Min Structure 

Mechanical/Electrical engineer   Shinwha Engineering 

Construction   Iljin Construction Co. 

Client   Haneoul Co. 

Photographer   Kyungsub Shin






해당 프로젝트는 건축문화 2020년 12월호(Vol. 475)에 게재 되었습니다.

The project was published in the December, 2020 issue of the magazine(Vol. 475).




'Architecture Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

SHELTERS FOR HOTEL BJORNSON  (0) 2021.07.12
THENAEUN HOSPITAL  (0) 2021.03.15
MERRY MONARCH MARINA CLUB POOL VILLA  (0) 2021.02.04
RENOVATION OF THE 809 ARSENAL RELICS  (0) 2021.01.21
PIECE HOSTEL SANJO  (0) 2021.01.14
TIDEAWAY  (0) 2021.01.01


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News











위로가기