ⓒ DISTINTO




This building is located at the time when the noise of cars in the back alleys and streets of Nonhyeon-dong has somewhat subsided and people‘s small talking started to be heard. The appearance of a residential area, which would have been quieter just a few years ago, pushed out the residential space and it was filled with space for work, which may be due to the lack of business land and rising land prices. Breaking away of the residences and increasing the floating population may be acceptable as sound amplification, or, for some people, as noise (pollution) increases. The building owner said he hoped it would be a building that gives a strong impression in a clear form. If you express this in sound, it would be good to say that it is serenity beyond quietness. And I thought, ‘Isn’t it possible to attempt to return the alleys that have lost their silence again?’




ⓒ DISTINTO




The land adjacent to the northern land was geographically low, so it was inevitably affected by the right to sunshine set by the law. Shapes that were bound to be made in an inclined or stepped shape should be as concise as possible within the limits permitted by law. In urban areas, the constraints of form due to the right to sunlight are one of the obstacles that must be encountered during design. However, if you think about it in reverse, it is also a starting point for a good design. So, I started by stacking three simple rectangles.




ⓒ DISTINTO




고요함을 담은 세 개의 매스로 만들어진 업무공간, 빌딩 안

논현동의 뒷골목, 대로의 자동차 소음과 멀어지며, 사람들의 작은 말소리가 들리기 시작하는 골목에 ‘빌딩안’이 자리한다. 불과 몇 년 전에는 더 조용했을 이 주택가에는 현재, 업무용 토지의 부족, 또는 지가 상승 등의 이유로 사무용 건물들로 거리가 채워지고 있다. 주거지의 역할이 흐려지고 유동 인구가 증가하면서 자연스럽게 소리도 증가하고, 이는 누군가에게 소음(공해)으로 닿기도 한다. 사무용 건물을 의뢰한 건축주는 명료한 형태의 강한 인상을 가진 건축물을 원했고, 건축가는 소리에서 착안한 조용함을 넘은 고요함을 담은 사무용 건축물을 설계했다. 대지는 북쪽 인접대지가 지형적으로 낮아서 법에서 정한 일조권의 영향을 많이 받았지만, 허용하는 한도 내에서 건물은 최대한 간결한 형태로 구현됐다. 도심지에서 일조권으로 인한 형태의 제약은 설계를 하면서 부딪히는 난관 중의 하나이다. 하지만 역으로 생각하면 괜찮은 디자인의 시발점이 되기도 한다. 그래서 건축가는 심플한 세 개의 직사각형을 쌓는 것에서 시작했다.




ⓒ DISTINTO


ⓒ DISTINTO


ⓒ DISTINTO


ⓒ DISTINTO


ⓒ DISTINTO


ⓒ DISTINTO


ⓒ DISTINTO







SECTION





1st FLOOR PLAN





Architects   URCODE Architecture

Location   Dosan-daero, Gangnam-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program   Office 

Site area   395.1m²

Building area   228.56m²

Gross floor area   997.43m²

Building scope   B2, 5F 

Construction period   2019 - 2020 

Completion   2020. 8 

Principal architect   Hoon Shin 

Design team   Taewoo Ahn, Younghwan Kong, Jonghyuk Lee, Jihyun Lee 

Mechanical, Electrical engineer   Jinwon Eng. 

Construction   Chaeum Construction Co. Ltd. 

Client   Creative AN 

Photographer   DISTINTO




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 11월호(Vol. 474)에 게재 되었습니다.

The project was published in the November, 2020 issue of the magazine(Vol. 474).




'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

BUILDING AN  (0) 2021.01.04
THE FINANCIAL PARK  (0) 2020.11.11
5BLDG  (0) 2020.11.03
SYSONE R&D CENTER  (0) 2020.11.03
DINGSHI LOGISTICS OFFICE BUILDING  (0) 2020.10.05
POWERHOUSE BRATTØRKAIA  (0) 2020.10.05


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기