ⓒ Shao Feng




This new opera house located on Fenyang Road and Huaihai Road opens with a large public entrance at the corner of these two major streets in the former French Concession. To harmonize it with the rhythm and height of the surrounding buildings, particularly the new conservatory on Fenyang Road, the opera house is designed as a series of pavilions that break with the conventional pattern of a massive construction in a single building.




ⓒ Shao Feng




The facilities are inserted into the urban block formed by the conservatory’s other buildings. It is composed of four rehearsal rooms for the orchestra, traditional Chinese music, ballet and choirs. The foyer is topped by two superimposed galleries giving access to the auditorium’s balconies and their respective 250 seats. An accessway linking the lodges to the existing building increases the capacity to accommodate artists. The performance space is designed like a conventional concert hall with a traditional U-shaped layout. However, its original design provides better visibility and meets acoustic requirements. The variety of reverberation speeds means the room is adapted to both the classical and romantic repertoire and its dimensions create an intimate relationship between the artists, orchestra and audience.




ⓒ Shao Feng




This multi-functional opera house is both an educational facility and a high-performance public music space where students and teachers can practice in real-life situations. The color and texture of the pavilions are inspired by brick patterns. The opera house, its main hall with 1,200 seats and its international-class stage equipment belong to the Shanghai Conservatory Ensemble.




ⓒ Shao Feng




대형 음악 파빌리온, 상은 오페라하우스

펀양로와 화이하이로에 위치한 이 새로운 오페라 하우스는 기존 프랑스 조계지의 두 주요 도로들의 모서리에 위치한 거대한 공공 입구와 함께 개방되어 있다. 주변 건물들, 특히 펀양로에 새로 생긴 음악학교와의 율동과 높이를 조화시키기 위해 단일 건물의 대규모 공사라는 전통적인 패턴을 깨는 파빌리온의 연속으로 설계되었다.




ⓒ Shao Feng




시설들은 음악학교의 다른 건물들에 의해 형성된 도심 블럭 속에 삽입되어 있다. 이는 오케스트라, 전통 중국 음악, 발레 그리고 합창단을 위한 네 개의 리허설 실들로 구성되어 있다. 현관 위에는 강당의 발코니들과 250 좌석으로 접근을 가능케 하는 두 개의 겹쳐진 갤러리들이 배치되어 있다. 기존 건물로 가는 진입로는 예술가들에게 새로운 영감을 수용하는 능력을 증가시켜준다. 공연 공간은 전통적인 U자 형태의 레이아웃을 가진 통상적인 콘서트홀처럼 설계되었다. 하지만 공연장의 기존 디자인은 더 나은 가시성을 제공해주며 음향 조건들을 충족한다. 다양한 형태의 공간은 고전음악이나 현대음악 모두에 적합하며, 예술가, 오케스트라 그리고 관객 간의 친밀한 관계를 창조한다.




ⓒ Shao Feng




이 다목적 오페라하우스는 교육적인 시설이면서도 학생들과 선생님들이 실제 무대에서 연습할 수 있는 공공 음악 공간이다. 파빌리온의 색상과 질감은 벽돌 무늬에서 영감을 받았다. 1,200석을 보유한 메인 홀이 있고 국제적인 수준의 무대 시설이 있는 오페라하우스는 상해 음악학교 앙상블에 소속되어 있다.




ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng


ⓒ Shao Feng







SKETCH





SECTION





1st FLOOR PLAN







Architects   CHRISTIAN DE PORTZAMPARC

Location   Huangpu, Shanghai, China 

Gross floor area   30,000m²

Completion   2020 

Principal architect   Christian de Portzamparc 

Local architect   Tongji Architectural Design (Group) Co, Ltd. 

Client   Conservatory of Music of Shanhai 

Photographer   Shao Feng




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 10월호(Vol. 473)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October, 2020 issue of the magazine(Vol. 473).




'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

HANGZHOU YUHANG OPERA  (0) 2020.12.22
ZUIDPLEIN THEATER  (0) 2020.12.21
SHANGYIN OPERA HOUSE  (0) 2020.12.18
LEIETHEATER DEINZE  (0) 2020.12.17
THE THREE POTS  (0) 2020.12.03
MICROLIBRARY WARAK KAYU  (0) 2020.11.16


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기