ⓒ Wang Nin




The project is an office building of a logistics company, located in an industrial park on the outskirts of a city in Northern China. The industrial park occupies a plain and expansive land area. The office building was planned to sit at the middle of the industrial park, with pine trees, lawns and footpaths forming gardens on its north and west sides, while on the south side is a wide front court. Considering the site is relatively large, ARCHSTUDIO planned the layout of architectural spaces by incorporating courtyards, and created various indoor and outdoor scenes based on functional needs and circulation routes, thereby produced a light-filled, green and vigorous working environment.




ⓒ Wang Nin




The office building consists of two floors, which present totally different visual impressions. 1F is enclosed and inward-facing, while 2F is open and outward-facing. Such contrast highlights the horizontal layout of the overall architectural space. The building has a “floating” rooftop, a solid pedestal and a transparent space in between, which is similar to the image of traditional architectures to some extent. Several two-storey-high courtyards separate 1F into three parallel horizontal functional blocks. In this way, each room on 1F is connected with a courtyard, ensuring ample daylight and forming diversified landscape. Besides, the block on the south itself includes some small-scale courtyards. 2F has a large area of glass curtain walls, which mark off various functional spaces of different scales and also enable indoor activities to be extended to outdoor terraces freely. Six bridges link the three functional blocks of the building, generating efficient circulation routes and further dividing off several inward-facing yards.




ⓒ Wang Nin




The entire architecture is covered by a 4,000m² flat roof and sun-shading grilles formed by aluminum strips. The grilles draw on the linear forms of surrounding farmland, and soften floor slabs. From the building’s middle area to east and west sides, the interspace between aluminum strips gradually decreases. The steel-structured rooftop of the three architectural blocks and the sun-shading grilles together constitute an integrated large roof. It looks like a lampshade with interspaces, which allows light to filter down, and thereby turning the building and courtyard beneath into a “forest” of light and shadows. The varying light brings changes to spaces throughout the day.




ⓒ Wang Nin




The double-height reception lobby faces the front court, which presents a striking first impression, with courtyards and trees unfolding at its back. 1F is composed of various working spaces, including small and medium-sized offices, an open working area and a conference room that face courtyards, a multifunction hall that can accommodate 300 people, a finance office, and a settlement office, etc. Working areas of different departments are separated, so as to avoid interference. At the junctions of circulation routes, some leisure areas were set, such as a cafe which faces a courtyard with a tree, with a view to enabling people to communicate or take a break in a relaxing way. The space organization on 2F is more flexible, which contains several large offices, an expansive conference room, a multimedia room, a reading area, a fitness room, the staff canteen, etc. The transparent glass walls closely connect each room to outside terraces and roof gardens, and integrate interior and outdoor spaces into a whole.


The front court, external walls of 1F, and part of the floor on 2F, are clad in red bricks, a type of material commonly seen on local historical architectures. From south to north, the red bricks together present an undulating image based on the architectural form. According to positions, space openings and functional requirements, bricks were laid in different ways, and hence presenting various formations and visual effects. On 2F, perforated aluminum grilles were used as ceilings of interior spaces and covers of outside areas.




ⓒ Wang Nin




쾌적한 환경을 만드는 투명한 사옥, 딩쉬 물류회사 사옥

이 프로젝트는 중국 북부 도시 외곽 산업단지에 위치한 물류회사 사무실이다. 평평하고 광대한 산업단지에 사무실 건축물은 북쪽과 서쪽에 소나무, 잔디밭, 산책로가 있는 정원과 함께 산업단지의 중앙에 계획됐다. 건축가는 부지가 상대적으로 크다는 점을 고려하여 안뜰의 통합을 통해 건축 공간에 대한 배치를 계획하고, 기능적 요구와 동선을 기반으로 다양한 실내 및 실외 장면을 만들어, 밝고 활기찬 녹색 작업 환경을 조성했다.


사무실 건물은 시각적으로 완전히 다른 인상을 주는 2개 층으로 구성되어 있다. 1층은 폐쇄적이며 안쪽을 뻗어 있고, 2층은 밖을 향해 개방적으로 계획됐다. 이러한 대비는 전체적으로 가로로 뻗은 건축 공간의 배치를 강조한다. 건물의 옥상은 “떠 있는” 옥상으로, 단단한 받침대와 그 사이에 투명한 공간이 있으며, 이는 전통적인 건축물의 이미지와 약간의 유사성을 지닌다. 2층 높이의 여러 안뜰은 1층을 3개의 평행한 수평 기능 블록으로 분리한다. 이렇게 1층의 각 실은 안뜰과 연결되어 충분한 일조량을 확보하고 다양한 조경을 형성한다. 그 외에 남쪽의 블록에도 소규모 안뜰이 존재한다. 2층에는 큰 규모의 유리 커튼 월이 있어 여러 가지 규모의 다양한 기능 공간을 표시하고 실내 활동이 야외 테라스까지 자유롭게 확장되도록 한다. 6개의 교량이 건물의 3개 블록을 연결하여 효율적인 동선을 생성하고 내부를 향한 여러 마당을 분할한다.




ⓒ Wang Nin




건축물 평평한 지붕과 알루미늄판으로 형성된 차양 그릴로 덮여 있다. 그릴은 주변 농지의 선형 형태를 그리며 바닥에 부드러운 그림자를 드리운다. 건물의 중간 공간에서 동쪽과 서쪽으로 알루미늄 그릴 사이의 간격이 점차 줄어든다. 3개의 건축 블록의 강철 구조 옥상과 차양 그릴은 함께 통합된 큰 지붕을 구성한다. 이것은 사이사이에 틈이 있는 조명처럼 보이며, 빛을 걸러 내어 건물과 안뜰을 빛과 그림자의 “숲”으로 만든다. 변화하는 빛이 공간을 온종일 변화시킨다.




ⓒ Wang Nin




2층 높이의 로비는 앞마당과 마주 보고 있으며, 뒤뜰에는 마당과 나무가 펼쳐져 있다. 1층은 중소 규모의 사무실, 개방된 작업 공간 및 안뜰을 마주하는 회의실, 300명을 수용할 수 있는 다기능 홀, 재무 사무실과 결제 사무실 등 다양한 작업 공간으로 구성된다. 서로 다른 부서는 간섭을 피하고자 분리되어 있다. 동선의 교차점에는 사람들이 소통하거나 편안한 휴식을 취할 수 있도록 나무가 있는 안뜰을 마주 보는 카페 등의 휴식 공간이 계획됐다. 3개의 실내 계단과 2개의 실외 계단이 2층으로 이어진다. 2층의 공간 구성은 큰 규모의 사무실, 넓은 회의실, 멀티미디어실, 독서실, 피트니스실, 직원 식당 등을 포함한다. 투명 유리벽은 각 실을 외부 테라스와 연결하며, 옥상 정원과 실내 및 실외 공간을 전체적으로 통합한다.




ⓒ Wang Nin




앞마당, 1층의 외벽 및 2층 바닥의 일부는 이 지역의 역사적인 건물에서 흔하게 사용된 붉은 벽돌로 덮여 있다. 남쪽에서 북쪽으로 붉은 벽돌은 건축 양식을 기반으로 물결 모양의 이미지를 함께 제공한다. 벽돌은 위치, 공간 개구부 및 기능적 요구 사항에 따라 다른 방식으로 다양한 형태와 시각적 효과를 나타낸다. 2층에는 타공 알루미늄 그릴이 내부 공간의 천장과 외부 영역의 덮개로 사용됐다.




ⓒ Wang Nin


ⓒ Wang Nin











SECTION




1st FLOOR PLAN







Architects   ARCHSTUDIO

Location   Tangshan, Hebei, China 

Site area   8,087m²

Building area   4,617m²

Design period   2017. 3 - 6

Construction period   2018. 3 - 2019. 3 

Principal architect   Han Wenqiang 

Design team   Jiang Zhao, Hu Bo, Kuai Xinyu, Zhang Yong (Structure), Zheng Baowei, Yu Yan, Wang Fu (MEP) 

Interior, Landscatpe design   Jiang Zhao, Hu Bo, Zhu Yawei, Huang Tao 

Coordinating design   Fengrun Architecture Practice 

Photograpner   Wang Nin





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 8월호(Vol. 471)에 게재 되었습니다.

The project was published in the August, 2020 issue of the magazine(Vol. 471).




'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

DINGSHI LOGISTICS OFFICE BUILDING  (0) 2020.10.05
POWERHOUSE BRATTØRKAIA  (0) 2020.10.05
THE MACALLAN DISTILLERY AND VISITOR EXPERIENCE  (0) 2020.10.02
T-HAM PABP FACTORY  (0) 2020.10.02
11 TERRACE  (0) 2020.09.25
REARTH BUILDING  (0) 2020.09.25


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기