ⓒ Kyung Roh




Panorama House   Panorama House is located on the bank of the Geumho River in Bangchon-dong, Daegu. The corner site where two roads intersect is largely open toward the river. Openness on this site encourages residents to enjoy the scenery of the riverside at home, and for neighbors who walk along the river, it is an opportunity to experience the view of the buildings that change with movement. Looking at a building from the height of a river bank is a different point of view than what you see from the road.


All houses are facing the river. The point of view is coordinated to the same height so that it appears as if the landscape overlooking the river in the house is spread out like a panorama. The landscape outside the house emphasizes the linear pattern flowing along the road and river. A continuous flow is made by stacking concrete blocks of the same material along the exposed concrete strips with different sides exposed.


The shape of the inclined roof in various directions, like origami, seems to overlap depending on the viewpoint of people walking along the riverside. This also makes the building more stereoscopic. In addition, through the overlapping of various inclined directions, you can feel the shape of the interior space.




ⓒ Kyung Roh




Material for the landscape   Architecture becomes a landscape forcibly seen by someone. You will see this building once a day or at every moment. The emotion that you experience when you walk on the river-bank of a neighborhood is boredom. Most small buildings in the neighborhood are decorated with many materials and colors to escape the monotony. This is the moment when boredom becomes confused. A new home in this neighborhood is made of one material, but it has to create a variety of landscapes. The main material of this house is “high-strength concrete block.” It is the single object of the concrete material that makes up the fence.


This object is a material that can show slightly different textures depending on the direction of each face. The material is shown purely in each area through a horizontal classification method, but the stacking method is constructed by careful calculation. The elaborateness and effort of the process will give a pleasant monotony to those looking at the building.




ⓒ Kyung Roh




Space containing scenery   Panorama House is a space where four families of renters and one leaseholder live. The living rooms of all households face the scenery along the banks of the Geumho River. Screens are made by the stacking of concrete blocks so that people moving on the river bank cannot see into the living rooms. At night, the lights of the house leak through the screen walls providing new scenery. The highest floor of the building maximizes the height of the floor. The height and the shape of the roof on the outside are revealed from the inside. Depending on the time and season, long and short light and shadow changes are captured on the white walls and ceilings from various angles. A landscape that changes from time to time is the background of a rich life.




ⓒ Kyung Roh




풍경이 흐르는 집   풍경이 흐르는 집은 대구 방촌동 금호강변에 위치한다. 두 개의 도로가 교차하는 모퉁이 땅은 강변을 향해 크게 열려있다. 이 대지에서의 개방성은 거주자들에게는 강변의 풍경을 집으로 들일 수 있는 좋은 조건이며, 강변을 산책하는 이웃에게는 움직임과 함께 변화하는 건물의 모습을 풍경으로 경험할 수 있는 기회인 것이다. 강 둑의 높이에서 건물을 바라보는 것은 길에서와는 또 다른 시점의 경험이다.


모든 세대는 강을 향하고 있다. 집 안에서 강을 바라보는 풍경이 파노라마로 펼쳐진 것처럼 느낄 수 있도록 바라보는 시점은 같은 높이로 조율된다. 집 밖에서의 풍경은 길과 강을 따라 흐르는 것처럼 보일 수 있도록 선형의 패턴을 강조하였다. 노출 콘크리트 띠를 따라 같은 물성의 콘크리트 블록을 면을 달리하면서 쌓는 방식으로 연속된 흐름을 만든다.


마치 종이접기를 한 듯한 다양한 방향의 경사 지붕 형태는 강변을 따라 산책하는 사람들의 시점에 따라 서로 중첩되어 보이면서 건물을 좀 더 입체적으로 경험하게 한다. 또한 내부에서는 다양한 경사 방향의 중첩을 통해 공간의 조형감을 느낄 수 있다.




ⓒ Kyung Roh




풍경이 되는 재료   건축물은 누군가에게 강제로 보여지는 풍경이 된다. 하루에 한 번 또는 매 순간 이 건축물을 바라보게 된다. 동네의 강둑을 걷다 보면 경험하게 되는 감정은 지루함이다. 동네를 이루는 대부분의 소규모 건축물은 단조로움을 벗어나기 위해서 많은 재료들과 색상으로 치장을 한다. 지루함이 혼란스러움이 되는 순간이다.


이 동네의 새로운 집은 한 가지 재료로 이루어지지만 다양한 풍경을 만들어야 낸다. 이 집을 이루는 주재료는 ‘콘크리트 고강도 블록’이다. 주로 담장을 구성하는 콘크리트 재료의 단일 개체이다. 이 개체는 각 면의 방향에 따라 조금씩 다른 재질을 보여줄 수 있는 재료이다. 수평적인분류 방식을 통해 각 영역마다 그 재질을 순수하게 보여주되, 쌓는 방식은 치밀한 계산에 의해 구성된다. 그 과정의 치밀함과 노력은 이 건축물을 바라보는 사람들에게 기분 좋은 단조로움을 주게 될 것이다.




ⓒ Kyung Roh




풍경을 담는 공간   풍경이 흐르는 집은 4가구의 임대인들과 1가구의 임차인이 살아가는 공간이다. 모든 세대의 거실은 금호강변의 풍경을 마주하고 있다. 강둑을 거니는 사람들에게 거실이 들여다 보이지 않도록 콘크리트 블록의 띄어쌓기를 통해 스크린을 만든다. 밤에는 스크린 벽 사이로 집의 불빛이 새어 나와 또 새로운 풍경을 볼 수 있게 된다.


건물의 가장 높은 층은 층고를 극대화했다. 높은 층고와 외부의 새로운 경험을 위한 지붕의 형태는 내부에서 그대로 드러난다. 계절과 시간에 따라 흰 벽과 다양한 각도의 천장에 길고 짧은 빛과 그림자의 변화가 그림처럼 담긴다. 시시각각 변화하는 풍경은 풍요로운 삶의 배경이 된다.




ⓒ Kyung Roh


ⓒ Kyung Roh


ⓒ Kyung Roh


ⓒ Kyung Roh


ⓒ Kyung Roh







CONCEPT DIAGRAM




SECTION




2nd, 3rd FLOOR PLAN






Architects   SOSU ARCHITECTS

Location   Bangchon-dong, Dong-gu, Daegu, Republic of Korea 

Use   Neighbourhood living facility + multi-family housing 

Site area   301m²

Built area   178.57m²

Total floor area   479.88m²

Floor   4F 

Structure   RC 

Exterior finish   Concrete block 

Architect   Seokhong Go, Mihee Kim, Esther Seo 

Construction   3-square construction

Photograph   Kyung Roh




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 8월호(Vol. 471)에 게재 되었습니다.

The project was published in the August, 2020 issue of the magazine(Vol. 471).




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

SONG25  (0) 2020.09.30
BRICK 19.75  (0) 2020.09.30
PANORAMA HOUSE  (0) 2020.09.29
3/1 BUILDING  (0) 2020.09.29
TPFL: THREE PLANES FIVE LAYERS  (0) 2020.08.10
DUPLEX IN THE VALLEY  (0) 2020.07.22


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기