ⓒ Ricardo Loureiro




The project is structured within overlapping antagonistic spatial structures. The ground floor is conceived as one uninterrupted space defined by a free curved wall. It is a volatile room with only one corner and two continuous white surfaces opening up to the vivid garden. Its inner elevations are carefully calculated. Conversely, the first floor is a composition of intricate rooms and rhythmic collisions of different geometries, a sequence of irregular spaces. The complexity is introduced to accommodate all the necessary programs, adapting to the narrow perimeter of the site. A set of equally distanced wooden beams supporting the roof causes inconvenient intersections. 




ⓒ Ricardo Loureiro




In contrast with the opposing spatial orders, materiality holds the house together. Fluent white walls are stuck between striped wooden floors and light blue ceilings, disturbed once in a while by flat blue doors, touches of marble or a pink kitchen. The back façade didactically reflects the three orders. The ground floor is completely open to the garden while on the first floor a single window frames a certain perspective of the dense context. The striped concrete cornice is introduced on both elevations and a blue circle, aligned with an unnecessary pink column, ends the peculiar composition. A ground floor dissolving into the garden, a precisely divided piano nobile, a headstrong roof.




ⓒ Ricardo Loureiro




복잡하고 이어지는 주택, 폰타인하스 주택

이 프로젝트는 서로 적대적인 공간 구조가 겹쳐지면서 구성된다. 1층은 곡면 벽에 의해 정의되는, 끊김 없이 하나의 공간으로 구성된다. 1층은 한 모퉁이만을 가진, 2개의 하얀 표면이 정원을 향해 열려 있는 공간이다. 2층의 서로 다른 기하학적 구조를 가진 복잡한 방과 리듬의 충돌은 불규칙한 공간의 연속을 만들어낸다. 그 복잡성은 좁은 경계선에 맞게 필요한 프로그램을 모두 넣기 위해 건축가가 제안한 것이다.




ⓒ Ricardo Loureiro




복잡한 공간 구조와는 대비되게, 주택을 이루는 물성은 집을 하나로 묶어준다. 하얀 벽과 나무 바닥, 연한 파란색 천장과 파란 문 등의 재료와 색이 하나로 묶인 연결된 공간을 만들어낸다. 후면 파사드는 세 가지 건축주의 요구를 반영한다. 1층은 정원을 향해 완전히 개방되어 있는 반면 2층은 하나의 창문만이 자리한다. 무늬를 가진 콘크리트 코니스는 양쪽에 모두 도입되어 분홍색 기둥과 파란색 원과 함께 독특한 구성을 만든다.




ⓒ Ricardo Loureiro


ⓒ Ricardo Loureiro


ⓒ Ricardo Loureiro


ⓒ Ricardo Loureiro


ⓒ Ricardo Loureiro


ⓒ Ricardo Loureiro







SECTION





FLOOR PLAN





Architects   Fala

Location   Porto, Portugal

Program   Single family house

Gross floor area   255m²

Principal architects   filipe magalhães

Design team   filipe magalhães, ana luisa soares, ahmed belkhodja, rute peixoto, lera samovich, elisa sassi, paulo sousa

Landscape design   pomo

Contractor   civiflanco lda

Completion   2019

Photographer   Ricardo Loureiro




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

House in Airães  (0) 2020.09.21
Hoc Mon House  (0) 2020.09.21
House In Fontaínhas  (0) 2020.09.17
REGINA HOUSE  (0) 2020.09.15
La Petite Maison  (0) 2020.08.25
PACHUCA  (0) 2020.08.25


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기