ⓒ Norbert Tukaj




Two-family house in the valley of the river Neris, surrounded by a pine forest. The main concept comes from constantly changing nature. Unity of the monolithic shapes and simple volumes emphasize natural environment. Houses of the same plan structure arranged perpendicularly and connected by a common underground parking. The main axis of structure is an atrium with a staircase which joins three levels of the house: basement, ground floor, and the first floor. Ground floor space is structured on the open plan principle. Kitchen, dining area, living zone and home office is planned around staircase with skylight.




ⓒ Norbert Tukaj




Bedrooms are placed on the first floor. Children‘s rooms are separated from the master bedroom by a slightly different floor level and the glass atrium which divides the house volume. Thus a graceful and dynamic silhouette is created with different roof heights, pushed through the facade planes.


All of the technical utilities and parking is placed in the basement. The road to access the garage is hidden between two volumes and is almost invisible from all perspectives, thus the forest surrounding the house is not disturbed by any vehicles. Sharp shapes of stone cover external walls and extend to the interior, while planes of glass façade are designed in a way that from inside, the relationship with surrounding landscape seems fluid.




ⓒ Norbert Tukaj




Structure of the building is made of reinforced concrete and supported by metal columns. Ventilated cladding system is used for façade which has a custom grid made of natural Jura Marble stone. A white matt stone is highlighted by glass curtainwalls in a dark aluminium frame.




ⓒ Norbert Tukaj




소나무 숲 속에서 찾는 쌍둥이 주택


소나무 숲에 둘러싸인 네리스 강 계곡에서 두 가족을 위한 주택을 찾을 수 있다. 프로젝트의 주된 개념은 끊임없이 변화하는 자연에서 비롯된다. 획일적인 모양과 단순한 볼륨의 통일성은 주변을 둘러싼 자연환경을 강조하여 보여준다. 동일한 평면을 가진 주택이 수직으로 배치되고 공동 지하주차장으로 서로 이어진다. 건축물의 중심축은 지하층과 1층, 그리고 2층까지 3개층을 연결하는 계단이 있는 아트리움이다. 계단 주변에는 하늘빛이 내리쬐는 주방, 식당, 거실, 홈오피스가 계획되었다.




ⓒ Norbert Tukaj




침실은 2층에 자리한다. 아이들 방은 안방과 약간 층을 달리해 집의 축인 유리 아트리움에 배치됐다. 변화하는 다양한 높이로 우아하고 역동적인 실루엣이 만들어지며, 파사드에 의해 강조된다.


모든 기계시설과 주차장은 지하로 배치했다. 차고로 접근하는 길은 두 볼륨 사이에 숨겨져 있고 대부분의 시야에서 가려져 있기 때문에 어떤 차량도 집과 집을 둘러싼 숲을 바라보는 데에 방해되지 않는다. 날카로운 석재가 외벽을 덮고 내부를 향해 뻗어나가는 한편, 유리 아트리움의 파사드는 내부에서 주변 풍경을 유동적으로 바라보게 한다.




ⓒ Norbert Tukaj
















ELEVATION

SECTION

B1 FLOOR PLAN

1st FLOOR PLAN

2nd FLOOR PLAN









Architects   Plazma Architecture Studio

Location   Turniškių str., Vilnius, Lithuania

Program   Multi family house

Building area   792m²

Completion   2017

Principal architects   Rytis Mikulionis

Lead architects   Rytis Mikulionis, architect Paulius Paskačimas 

Structural engineer   CONSTR(Adomas Sabaliauskas, Domas Amolevičius, Arimantas Palavinskas)

Photographer   Norbert Tukaj




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

TPFL: THREE PLANES FIVE LAYERS  (0) 2020.08.10
DUPLEX IN THE VALLEY  (0) 2020.07.22
HQL APARTMENT  (0) 2020.07.13
ONE THOUSAND MUSEUM  (0) 2020.07.07
GANGMUNAE GUEST HOUSE REMODELING AND INTERIOR  (0) 2020.07.02
HEIMHEIM  (0) 2020.06.30


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기