ⓒ Jaeyoon Kim




The best moments of our childhood remain with us. The architecture couple said they wanted to bequeath that moment to children. ESSAY HOUSE, which records all the moments of the family, was constructed with our wish that the children’s amusements would be satisfied anytime, anywhere, altogether.




ⓒ Jaeyoon Kim




This house was built as space where parents’ past and current memories - as children’s growth - could be recorded. It is basic but could also be fluidly changed. The house would be seen first, as the location of the land is on flat housing complex, the shape is made simple, but still feel soft and warm, blended with the neighbors without any sense of disharmony. It also has windows to reflect nature, but filter out unnecessary things so that nature’s vitality to get into the room, while yards -large and small- surrounding space be fit in the interior, a children freely choose a space for fun.




ⓒ Jaeyoon Kim




Planning ESSAY HOUSE, we hoped space be a clear bowl for their time and memories. For those who will live here, we hope this place will be a memory, your life.




ⓒ Jaeyoon Kim




가족을 감싸는 부드러운 톤의 집, 에세이 하우스

누구든 어렸을 적 가장 좋았던 순간의 기억이 존재할 것이다. 건축주 부부는 그 순간을 어린 자녀들에게 남겨주고 싶어 했다. 백에이어소시에이츠는 함께하는 시간, 아이들의 크고 작은 유희의 순간들이 이 공간 안에서 언제나, 어디서나, 매일 그리고 자유롭게 이루어질 집을 설계했다. 에세이 하우스는 가족의 모든 순간이 기록되길 바라는 건축가의 마음이 담겨있다.




ⓒ Jaeyoon Kim




집은 부모의 과거에 대한 기억, 현재의 기억 그리고 아이들이 성장하는 모든 순간의 기억이 기록될 수 있도록 기본에 충실한 공간이면서, 유동적으로 변화할 수 있는 공간으로 구성됐다. 평평한 주택 단지 내에 들어선 집은 단순한 형태지만 부드럽고 따뜻한 색감으로 마감되어 가족들을 감싸며, 이웃집들과 위화감 없이 어우러진다. 또한, 자연을 투영하되 불필요한 것들을 여과할 수 있는 창과 자연이 주는 활기를 실내로 들이고, 공간을 둘러싼 크고 작은 마당이 실내외를 연결한다. 이러한 실내외 공간의 연속성은 아이들을 위해 유희의 공간으로 쓰이기도 한다.




ⓒ Jaeyoon Kim




건축가는 에세이 하우스를 설계하면서, 이 공간이 건축주 부부 가족의 시간과 추억을 담을 담백한 그릇이 되길 바랐다. 에세이 하우스는 건축가의 이러한 마음이 더해져 만들어진 가족들의 추억이자 삶이 되는 따뜻한 주택 작품이다.




ⓒ Jaeyoon Kim


ⓒ Jaeyoon Kim


ⓒ Jaeyoon Kim









SECTION




1st FLOOR PLAN






Architects   100A ASSOCIATES

Location   Buldang-dong, Seobuk-gu, Cheonan-si, Chungcheongnam-do, Republic of Korea 

Program   House 

Site area   281.1m²

Building area   129.06m²

Gross floor area   201.61m²

Building scope   2F 

Building to land ratio   45.91% 

Floor area ratio   75.13% 

Design period   2017. 9 - 12 

Construction period   2018. 3 - 10 

Completion   2018. 10 

Principal architect   Kwangil An, Solha Park 

Project architect   Kwangil An, Solha Park 

Design team   Dongsoo Kim, Yire Lee 

Construction   100A associates 

Client   Hyeong-o Ji, Aeri Won 

Photographer   Jaeyoon Kim




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 7월호(Vol. 470)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July, 2020 issue of the magazine(Vol. 470).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

Y-HOUSE  (0) 2020.09.14
GAME LODGE  (0) 2020.09.04
ESSAY HOUSE  (0) 2020.08.27
TURNING CUBE  (0) 2020.08.27
FLYING FAIRY  (0) 2020.08.26
DLN PENTHOUSE  (0) 2020.08.25


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기