ⓒ Heesun Jun




The owner had a clear image of “the residence he wants to live in.” So, the owner was well-organized about the furniture, accessories, lighting, and finishing materials that he wanted. This can be a very important condition in the early design process, so we try to get as much data and information about the conditions as possible from the owner.


With the aim of a cool and open space where all rooms are connected as much as possible, a part of the non-bearing wall was taken down, and an open area was created in the wall between the work room and the living room to make two spaces, and to be able to look into the eyes of each other. Existing airless double-glazed windows were all replaced with single system windows to reinforce lighting and insulation. The location of the existing kitchen, which had a relatively good view, was changed to a working room, and the living room was openly connected to the two spaces by varying scales and uses. A dressing room was put in the bedroom, and a kitchen and a utility room were added for ease of living.




ⓒ Heesun Jun




Retrospection of an Architect


When the office was opened, it was probably because the first project was remodeling, and after that, several remodeling designs were done. Then, once again, I was in serious trouble. In addition to global campaigns such as environmental preservation and natural recycling, there was also an atmosphere that encouraged “repair and reuse” in the country. However, there are still many difficulties to be solved in actual institutional and legal areas. The biggest problem is the “Structural Safety” section. In Korea's current law, when a major repair occurs, a “Structural Stability Confirmation Statement” is required. In the case of old buildings, usually older than 40 to 50 years, a seismic design would not have been done, and a structural design itself would not have been performed at the time. Nevertheless, to confirm the safety of the structure means to “unconditionally reinforce the structure with a steel frame” and this must be done to the existing building. There is a significant cost involved in carrying out the process, but there are not many cases where repairs are completed with all these costs. Therefore, there is a limit in proposing a remodeling design so that it does not fall within the scope of a major repair. And from the office's point of view, the actual remodeling design takes considerable effort and labor. However, it is true that the perception of “remodeling design service cost” is not common in Korea. When I was thinking about “remodeling designs” for various reasons, a design request for “Gyo-dong Single House” came in. I kept the existing structure as untouched as possible, arranging the space and moving lines, reinforcing the insulation, and finishing with taste.




ⓒ Heesun Jun




교동주택 리모델링


건축가의 회고 사무소를 개설하면서 첫 프로젝트가 리모델링이었던 사연인 지, 그 뒤로도 리모델링 설계건을 몇 차례 진행하고 난 뒤, 다시 한 번 심각한 고민에 빠진 적이 있었다. 환경 보존, 자연 재활용 등의 범지구적인 캠페인과 함께 나라에서도 ‘고쳐서 다시 쓰는 행위’를 권장하는 분위기이나, 실제 제도적인, 법적인 문제에서는 여전히 해결하기 힘들 사항들이 많이 있다. 가장 큰 문제가 “구조안전”에 대한 부분인데, 우리나라의 현행법에서는 대수선이 발생하는 경우 ‘구조안전확인서’를 작성하게끔 되어 있다. 보통 년식이 4~50년이 훌쩍 넘어가는 건축물의 경우, 내진설계를 했을 리 만무하고, 당시 구조 설계 자체가 이루어지지 않았을 텐데, 구조 안전을 확인하라함은 기존 건물에 ‘철골로 구조 보강을 무조건 하라’는 말이 된다. 그 과정을 거치는 데에는 상당한 비용이 발생하는데, 실제 이 비용을 모두 감당하며 대수선을 진행하는 경우는 많지 않다. 그러다보니 대수선의 범위에 해당하지 않는 선에서 리모델링 설계를 제안하게 되는 한계가 있다. 그리고 사무소 입장에서 볼 때, 실제 리모델링 설계에는 투입되는 노력과 고민의 수고가 상당하나, 아직까지 우리나라에서 ‘리모델링 설계 용역비’에 대한 인식이 일반적이지 않음이 현실이다. 여러 가지 이유로 ‘리모델링 설계’에 대한 고민을 하고 있을 때, ‘교동주택’에 대한 설계 의뢰가 들어왔다. 가급적 기존의 구조는 건드리지 않는 선에서 공간과 동선을 정리하고, 단열을 보강하며, 취향대로 마감을 입히는 것으로 방향을 잡았다.




ⓒ Heesun Jun




건축주는 ‘살고 싶은 주거’에 대한 분명한 이미지를 갖고 있었으며, 들어갈 가구나 소품, 조명, 마감재에 대해서도 잘 정리해서 자료를 주셨다. 이는 초반 설계 과정에서 매우 중요한 조건들이 될 수 있기 때문에 최대한 많은 자료와 조건을 건축주로부터 받으려 한다.


가능한 한 모든 실이 연결되어 시원하면서도 개방감 있는 공간을 목표로 하여, 비내력벽 일부를 해체하고, 작업실과 거실1 사이에는 벽에 오픈부를 만들어서 두 개의 공간이지만, 서로 시선을 통하도록 하였다. 기존의 답답한 2중창은 모두 시스템 단창으로 교체하여 채광 및 단열을 보강하였다. 전망이 비교적 좋았던 기존의 주방은 위치를 옮겨서 작업실로 바꾸고, 거실은 크기와 용도를 달리하여 두 공간을 개방감 있게 연결하였다. 침실에는 드레스룸을 두고, 주방과 다용도실을 만들어서 생활을 용이하도록 했다.




ⓒ Heesun Jun


ⓒ Heesun Jun


ⓒ Heesun Jun








FLOOR PLAN







Architects   designplus Architects

Location   Gyo-dong, Gangneung-si, Gangwon-do, Republic of Korea 

Program   Single-Family House 

Site area   168m²

Building area   99m²

Gross floor area   99m²

Building scope   2F 

Building to land ratio   58.93% 

Floor area ratio   70.5% 

Design period   2018. 3 - 4 

Construction period   2018. 5 - 7 

Completion   2018. 7 

Principal architect   Heesun Jun 

Project architect   Seunghwan Lee 

Construction   Miss Choi 

Client   Miss Choi 

Photographer   Heesun Jun





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 5월호(Vol. 468)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May, 2020 issue of the magazine(Vol. 468).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

LLUVIA 224  (0) 2020.07.13
House with Grapevine Trellises  (0) 2020.07.13
GYO-DONG SINGLE HOUSE REMODELING  (0) 2020.07.02
SWISS HOUSE XXXV  (0) 2020.07.02
GWANEUM-RI HOUSE  (0) 2020.06.29
PANGYO-RI HOUSE  (0) 2020.06.29


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기