ⓒ Yoon Joonhwan




Pangyo-ri, Sacheon-myeon in Gangwon Province is an area where Sacheon Rice is produced on the broad paddy field between the shelterbelt stretching out along the eastern coast and the National Highway No. 7. A small hilly land remains between the national highway and the rice field, and Pangyo-ri House is located at the place where one can see the low hill to the south.


The original old house was located at a good place in terms of geomancy (feng shui) under the ridge, surrounded by the hills at the background that protects the house from the climate while no special scenery. The hilltop is exposed to the wind and noises but provides the visual beauty of remote landscape, In order to utilize all these advantages, we designed a three-story house which looks like flowing along the site.


The initial plan was to serve three generations, connecting the spaces for a couple, children, and the husband's parents across the three stories so as to show harmony between generations. However, as the protrusive living room, we intended to give an impression that the whole structure is supported only by a column, or that the massing embraces the landform as if gripping it with a left hand.




ⓒ Yoon Joonhwan




The top structure was filled with a living room, a kitchen, and a couple's space; the middle with the two children's bedroom and study room; and the bottom for the family's pastime activity. Besides, along with the internal path, outdoor stairs were designed from the entryway between the vestibule and the parking lot to the roof terrace on the 1st floor.


For Pangyo-ri House, we particularly focused on how to organize outward views. The windows at the living room have another axis that deviates separately from the axis of the building a bit towards the eastern direction, in order to provide the better view towards the outside scenery while letting the direction of the building flow along the topography. Going up to the loft between the vestibule and the kitchen, one can view the remote hills to the south through the high windows at the kitchen. For the stair hall, the couple's room, and the children's room, three corner windows were designed for outward views.




ⓒ Yoon Joonhwan




The middle level gives off a subdued atmosphere with the mass which looks pushed in relatively under the top living-room structure that protrudes along the hallway. Going down the stairs to the first basement, one can see the cinema space for pastime use next to the yards underneath. Separated from the family's living space, this cinema space provides comfort without distraction from any guest's circulation.


With this design, we wanted to escape the standardized urban housing and instead suggest a life adapting to the topography and assimilating to nature.




ⓒ Yoon Joonhwan





판교리 주택


강릉시 사천면 판교리는 동해 바닷가로 펼쳐진 방풍림과 7번 국도 사이에 넓은 논이 있어서 사천쌀이 생산되는 지역이다. 국도와 논 사이 작은 구릉으로 형성된 지형이 남아있는데 남측의 낮은 산을 바라볼 수 있는 곳에 판교리 주택이 위치하고 있다.


기존의 오래된 주택은 능선 아래 풍수 좋은 곳에 있었고 후면부로 주택의 바람을 막아주는 언덕이 2개 층 정도의 높이로 감싸 안고 있었다. 상부의 언덕은 바람과 소음에 노출되어 있지만 원경의 아름다움을 조망할 수 있으며 낮은 부분의 기존 주택부지는 전경은 없지만 기후로부터 보호받을 수 있어, 이러한 장점을 모두 취할 수 있도록 대지를 따라 흐르는 3개 층의 집을 계획하였다.




ⓒ Yoon Joonhwan




초기계획은 3세대를 위한 계획이라 3개 층에서 부부, 아이들, 부모님의 공간이 각각 분리 및 연결되며 세대간의 어우러짐을 보여주려고 했으나, 부모님의 공간을 배제하게 되면서 3개 축의 매스가 2개 축으로 바뀌었다.


건물의 형태는 지형을 따라 흘러내리는 3개의 매스로 분절되어 있는데, 중간층이 횡방향으로 상부구조를 받치고 있다. 거실부분이 돌출되어 하나의 기둥으로 전체 구조를 받치고 떠 있는 듯한 느낌을 주며 지하층의 매스가 지형을 감싸며 왼손으로 잡아서 붙잡아 주는 듯한 느낌을 주고자 하였다.

가장 높은 부분에는 거실 및 주방, 부부의 공간으로, 중간부분은 두 아이의 침실 및 공부 공간, 그리고 가장 낮은 층은 가족들의 취미생활을 할 수 있는 공간으로 배치하였다. 현관에서 주차장 사이에서 1층의 지붕 테라스로는 외부계단을 통해 내려간다.


판교리 주택은 외부 조망을 위한 계획에 심혈을 기울였다. 거실의 창은 건물의 축과는 별개로 좀더 동쪽으로 비틀어져 있는데 이는 건물의 방향은 지형을 따라 흐르게 하면서, 전경을 바라보는 방향은 더 나은 조망을 위해 의도적으로 축에 변화를 준 것이고, 이 축은 거실까지 이어진다. 현관과 주방 사이에 있는 다락공간으로 올라가면 주방의 높은 창을 통해서 원경의 남측 산을 바라볼 수 있다. 계단실, 부부방, 아이방 이 각각의 공간에서 외부 조망을 위한 총 3개의 코너창을 계획하였다.




ⓒ Yoon Joonhwan




중간층은 돌출된 상부의 거실 구조물로 인해 상대적으로 안쪽으로 들어간 형태가 만들어졌다. 지하 1층으로 내려가는 계단을 따라가면 취미생활을 위한 시네마 공간이 나오고 이 공간은 마당과도 연결된다. 이는 손님 방문 시에도 가족들의 생활공간과 분리되어 서로간 불편함이 없게 한 의도이다.


외부와 내부로 3개층을 연결하고 지형을 따라 흐르게 하는 계획을 통해 획일화된 도시의 주거형태가 아닌 지형에 순응하고 자연에 동화하는 삶을 제안해 주고 싶었다.




ⓒ Yoon Joonhwan






SECTION DIAGRAM


SECTION


1st FLOOR PLAN






Architects   Architecture Design Studio YEIN

Location   Pangyo-ri, Sacheon-myeon, Gangneung-si, Gangwon-do, Republic of Korea 

Use   Residential 

Site area   850㎡ 

Built area   256.24㎡ 

Total floor area   282.65㎡

Floor   B1/1F 

Structure   Reinforced concrete 

Exterior material   Stuco, Zinc 

Interior material   Painting, Wallpaper 

Lead architect   Choi Yesun 

Design team   Lee Myungseon, Kim Jeongmi 

Photographer   Yoon Joonhwan





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 4월호(Vol. 467)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April, 2020 issue of the magazine(Vol. 467).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

SWISS HOUSE XXXV  (0) 2020.07.02
GWANEUM-RI HOUSE  (0) 2020.06.29
PANGYO-RI HOUSE  (0) 2020.06.29
HAE-MUT-JE  (0) 2020.06.26
SEONGNAM-DONG DANDELION-COURTYARD  (0) 2020.06.26
SMALL WOODEN PAVILION  (0) 2020.06.26


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기