ⓒ Fernando Alda




This project entitled a surgical demolition of an existing shed and the erection of a small ancillary building. The old structure housed the electrical and communications utilities of a large compound, and the new project had to preserve the location and function of all this equipment, therefore some walls and floor levels are set from the beginning.


The program required two different type of users, therefore we decided to split the building in two, allowing for a separate circulation for each group. The upper piece houses the electrical room and the team quarters, while the lower portion holds two individual restrooms for visitors.


The project sits in the middle of the forest therefore we chose charred wood to make it blend with the surrounding nature. On the other hand, the polycarbonate façade brings natural light and privacy to the interior. All floors are made of polished concrete for easy maintenance and a radiant slab keeps an optimal temperature during extreme winters.




ⓒ Fernando Alda




해변을 바라보는 정원을 가진 집


니코야 반도의 독점적인 지역에 있는 해변 전망 사유지에서 개발된 두 개의 집으로 구성된 거주 복합단지이다. 두 개의 집은 온화한 지형과 개방형 테라스를 가지고 있고 태평양과 Playa Hermosa의 흰모래 해변을 내려다보는 나무들로 둘러써야 있다. 공간을 바다, 정원, 열대지방의 해변으로 둘러싸인 숲 쪽으로 개방하기로 계획하여 커다란 개방성을 지닌 사적 공간과 사회적 공간이다. 


각각의 집은 사용자들이 열대 기후와 아름다운 자연을 경험하도록 설계됐고 두 집의 모든 공간은 외부와 커다란 관계성을 지니고 있다. 또한 모든 실내 공간에 자연광을 가져오고 1년 내내 바다의 산들바람을 이용한 통풍을 기대한다. 실내공간의 약 65%는 보호된 환경에서 프로젝트의 발자국을 줄이는 초록색 지방으로 덮인다.


Casa Sare는 사유지의 가장 평평한 영역에 있고 해변과 매우 가깝다. 모든 공간과 의사소통하는 외부 테라스가 포함된 사회적 영역으로부터 사적 영역을 분리하는 ‘V’ 모양을 모방한다.




ⓒ Fernando Alda




작동 가능한 루버 시스템은 실내 복도가 침실과 외부 테라스 사이에 있는 공간을 열도록 하고 침실에 바다를 향한 전망을 열수 있는 기회를 제공한다. 일단 루버 시스템이 열리면 침실, 실내 정원, 사회적 그리고 공적 영역으로 할당된 실내정원 은 온도를 낮추고 집을 더 편안하게 만드는 실내 공간에 불어오는 바람의 경로를 열 수 있다.


Casa Cracali는 온화한 지형 전체에서 최고의 전망을 기대할 수 있는 사유지의 더 높은 영역으로 할당된다. 이 집의 모든 방은 바다와 해변을 향해 열린 커다란 슬라이더 문 시스템을 갖추고 있다. 사회적 영역은 집의 높은 레벨과 함께 뒤쪽에 있고 침실은 바다를 향해 겹쳐지면서 지형을 따라 해변에 더 가까운 수준으로 내려간다.


바다와 근접하기 때문에, 그리고 열대 요인들 때문에 프로젝트의 재료와 마감은 유지비를 줄이기 위해 선택됐다. 구조와 자연을 조합하고 해변과 공기의 시각적 효과를 줄이기 위해 설계하는 것은 중요했다.




ⓒ Fernando Alda


ⓒ Fernando Alda


ⓒ Fernando Alda


ⓒ Fernando Alda


ⓒ Fernando Alda





1st FLOOR PLAN



Architects   Laboratory Sustaining Design (LSD ARCHITECTS)

Principal architects   luis mauricio solis & rodolfo tinoco 

Location   Playa hermosa de cobano, puntarenas, Costarica

Collaborators   DANIELA CESPEDES, TATIANA FONSECA

Engineering   S3 INGENIEROS / ELECTROMECANICAL AND STRUCTURAL

Construction   JIMACO CONSTRUCTORES

Area  750㎡

Design period   2017- 2018

Complete  2018

Photographer   Fernando Alda




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

SARE HOUSE AND CARACALI HOUSE  (0) 2020.06.29
DALLAS APARTMENT  (0) 2020.06.05
RS APARTMENT  (0) 2020.06.01
MASK HOUSE  (0) 2020.05.29
LOFT  (0) 2020.05.28
APARTMENT V  (0) 2020.05.27


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기