ⓒ Hanul Lee




A total difficulty on site condition Jungsun Building was required to express their company’s image and vision. However, the site was difficult to plan due to various limitations and unfavorable site conditions. Adjacent houses have invaded the property line, and the long block fence of another adjacent building was a dangerous situation just before the collapse. Because of the narrow alley on right side with less than the standard width, we need to make setback from the property line. The residential area was subject to the height restriction by the north - south orientation setback.


From Constraints to the identity Among all these constraints, the north-south orientation setback and diagonal plane control, which is critical condition to make Korean urban landscape, is very dominant, and therefore our challenge is avoiding similar type of building form and creating architectural identity through utilizing the given volumetric boundary.

The volume is emphasized by the lower layer (1-2F) and the upper layers (3-5F, rooftop). The lower layer without the diagonal plane control propose a cubic shape emphasizing transparency. The upper layer with the diagonal plane control is, horizontally, segmented again into several layers with gradient height. These segmented layers creates not only different appearance within keeping diagonal plane, but also make another functional use. Finally, the identity of the building is established by layering the lower-upper layers, and another segmented horizontal gradient layers. It also expects to lead the architectural culture of this area by enriching architectural diversity in a residential area where similar types of buildings are generalized due to the north - south orientation setback.




ⓒ Hanul Lee




Local Context Adjacent buildings are made up of small street shops. Jungsun Building also divided the interior division of the ground floor facing the front road, so that it can correspond to the street environment and maintain continuity. In addition, the side narrow alleys, which has lots of students’ pass, reconsider pedestrian safety and publicity. Therefore, the lower part is retreated deeply, so that the walking environment could be improved. Simultaneously, the transparent rental space on the ground level and outer staircase with night illumination can secure the beauty of the building toward street environment as well as the safety of the pedestrian.


Function and Circulation It is constructed so that various openings are possible by separating access lines from the lower and upper layers. Through this internal space structure, low-floor rental space can be flexibly applied to complex rental market. In addition, the space for upper level can be dedicated with separation from the rental space. The veranda on third floor which are located on the junction between lower and upper layers, connects the third and fourth floors through an external staircase. 3rd~5th floor is divided, but it can be integrated and coordinated through the external space.


Material The lightweight and thin compression cement board is used as the exterior material to ensure the construction efficiency and economic efficiency. Outer surface is planned as an energy efficient building by applying the external insulation system. The unevenness of the elevation is composed of a combination of lightweight steel structures, and the internal small spaces made of external irregularities are utilized as storage and product exhibition spaces. The integrated spatial planning with external shape and interior space enhances user satisfaction.




ⓒ Hanul Lee




정선빌딩

총체적 난관의 대지조건 정선빌딩은 의류 관련 중소기업의 업무공간으로서 회사의 이미지를 건축적으로 표현하는 것이 요구되었지만, 대상지는 다양한 제한사항과 불리한 현장여건으로 계획에 어려움이 있었다. 인접한 주택은 대지경계선을 침범했고, 또 다른 인접 건물의 오랜 블록담장은 붕괴 직전의 위험한 상황이었다. 인접한 골목은 기준 너비가 미달되어 도로로 필지를 분할해야 했다. 주거지역으로 정북 일조에 의한 높이제한을 적용받고 있었다. 여러 제한사항 때문에 회사의 이미지를 건축적으로 잘 표현할 수 있을지? 우려의 상황에서 프로젝트가 시작되었다.


제한조건을 아이덴티티로 주거지역의 정북일조에 의한 높이제한은 인근의 중소규모 건물들의 형태에 영향을 주고 있었다. 대부분 건물의 북쪽은 사선으로 잘려있었고, 우리는 비슷한 유형으로 계획되는 것은 지양해야 했다. 그래서 높이제한의 제약조건을 역으로 이용하여 건축적 특성으로 반영될 수 있도록 노력했다.

5개 층을 저층부(1층, 2층)와 상층부(3층, 4층, 5층, 옥탑)로 묶어 대비를 강조했다. 사선 높이제한을 받지 않는 저층부는 투명성을 강조한 큐빅형태를 제안하고, 높이제한을 받는 상층부는 층고보다 낮은 높이로 수평분절하여 수평판이 어슷어슷 적층된 조형을 계획하였다. 이와 같은 저층부와 상층부의 대비로 건축물의 아이덴티티를 갖추게 되었다. 또한 높이제한으로 비슷한 유형의 건물이 일반화된 주거 지역에 건축적 다양성을 풍부하게 하여, 앞으로 이 지역의 건축문화를 리드하길 기대하고 있다.




ⓒ Hanul Lee




지역 맥락 인접한 건물들은 소규모의 가로상점들로 구성되어 있다. 정선빌딩도 전면도로에 면한 지상층 임대공간 내부구획을 세장형으로 분할하여, 지역의 가로환경에 대응하며, 연속성이 유지될 수 있도록 하였다. 또한 통학로로 이용되는 측면 골목길은 보행자 안전과 공공성을 재고했다. 저층부를 깊게 후퇴하여 배치하고, 보행환경이 개선될 수 있도록 포장 계획과 출입구 배치를 하였다. 저층 임대공간을 시각적으로 개방하고, 2층으로 올라가는 외부계단의 야간조명을 통해 건축물의 아름다움과 보행자의 안전을 모두 확보할 수 있었다.


기능과 동선 저층부와 상층부의 접근 동선을 분리하고 다양한 개구부가 가능하도록 구성하였다. 이러한 내부공간 구성을 통해 저층부 임대공간은 복합적이고 다양한 임대시장에 유동적으로 대응할 수 있어 실용성을 갖추었다. 또한 상층부의 패션 분야 회사의 업무 전용공간은 임대공간과 분리되어 독립적 사용이 가능하다. 상층부와 저층부가 분리되는 3층 베란다는 외부계단을 통해 3층과 4층을 연결해준다. 층은 나뉘어 있지만, 외부공간을 통해 통합된 업무와 협력이 가능하다.


재료 가볍고 얇은 압축시멘트보드를 외장재로 사용하여 경량화를 통한 시공성과 경제성을 확보하고, 외단열시스템을 적용하여 에너지 효율이 높은 건축물로 계획하였다. 입면의 요철은 경량의 철골구조를 복합하여 구성하고, 외부 요철로 만들어진 내부의 작은 공간들은 수납과 상품전시 공간으로 활용하였다. 외부의 형태와 내부의 공간이 일맥상통하는 통합적인 공간 계획은 사용자의 만족도를 높였다.




ⓒ Hanul Lee


ⓒ Hanul Lee










SECTION



6th FLOOR PLAN





Architects   AnLstudio

Location   19, Cheonggu-ro 4-gil, Jung-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program   Neighborhood Living Facilities 

Site area   304m²

Built area   164.58m²

Total floor area   796.11m²

Floor   B1, 5F 

Architect   Minjae Shin(AnLstudio) / Keehyun Ahn(Hanyang Univ.) 

Design team   Sungsik Choi, Juwoon Lee, Sangji Han Construction TOP Construction co., Ltd.

Structure   Reinforced Concrete 

Exterior finish   CRC Board, Limestone, Curtain Wall 

Photographer   Hanul Lee





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 2월호(Vol. 465)에 게재 되었습니다.

The project was published in the February, 2020 issue of the magazine(Vol. 465).




'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

MIRA  (0) 2020.07.03
5D  (0) 2020.07.01
JUNGSUN BUILDING  (0) 2020.06.24
HARIM VISITOR’S CENTER AND CHICKEN FOOD FACTORY  (0) 2020.06.09
PARK ADHOCRACY  (0) 2020.05.25
VIERTEL ZWEI IN VIENNA  (0) 2020.05.13


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기