ⓒ Brigida González




The Sauerland-Museum, located in the historically listed “Landsberger Hof”, has been expanded to become Museum and Cultural Forum South Westphalia. To achieve this, the existing historical building from 1605 was extensively renovated in a first construction phase and the permanent exhibition was redesigned. Phase two comprised an extension building, located on the directly adjacent, 45-degree sloped lot which leads down to Ruhrstrasse and the Ruhr River. This new sculptural construction, whose ground floor lies nearly 20m below the entrance level of the prestigious existing building, now enables the museum to house top-level temporary exhibitions of interregional stature.




ⓒ Brigida González




At the client’s request, the award-winning competition project of the year 2012, with its underground connection between the existing and new construction, had to be completely redesigned. The new design of the museum building is stepped like a grandstand from North to South in three stages: From the level of the first basement of the existing building down to the Ruhrstrasse, where the main building mass with the great exhibition hall is located. On the way down through the white stairwell to the Ruhrstrasse the volume increases itself storey-wise, from the upper level with the start of the exhibition to the mezzanine level multi purpose hall down to the grand exhibition hall.




ⓒ Brigida González




The existing building connects to the extension by means of a bridge-like docking structure from the first basement of “Landsberger Hof”, accentuating this passage with three diagonally cut window openings towards Brückenplatz. The path leads straight to a full height, panoramic window, which opens up - from a height of 15 m - an impressive view of the city. The “English Promenade”, an existing historical footpath on the hill below Landsberger Hof, was preserved and now passes under the connecting bridge of the two building structures to a public panoramic terrace on the lower roof of the museum.




ⓒ Brigida González




The striking, staggered new building also serves as a mediating component of the city between “Old Market” in the West and the significantly lower Ruhrstrasse in the East. By adopting the two main angles of Landsberger Hof and Ruhrstrasse, the new construction blends in naturally in its built environment. At the same time, Landsberger Hof as a historically important palace on the city wall remains dominant in the silhouette of the old town of Arnsberg. The homogeniously clad façade with travertine from Gauingen in Southern Germany emphasizes the sculpturality of the new museum. Carefully incised, three dimensional window openings create an exciting relationship from the interior to the exterior space.




ⓒ Brigida González




For the design of the Museum and Cultural Forum only natural materials were used. The natural stone(travertine) for the monolithic facade and the oak floorboards for the exhibition spaces are sustainable, handcrafted materials of a high durability. The massive construction and the few window openings ensure a high thermal inertia, which is insensitive to temperature fluctuations and meets very well the requirements of a museum building.




ⓒ Brigida González




두 개의 건물, 자우어란트 박물관 독일 남쪽 웨스트팔리아주의 도시 중 하나인 아른스베르크에는 과거 17세기에 지어졌던 건물인, ‘란츠베르크 호프(Landsberger Hof)’가 남아있었고, 자우어란트 박물관으로 쓰이고 있었다. 이 자우어란트 박물관은 베스트팔렌의 문화적 중심 공간으로 만들어지기 위해 확장됐다. 먼저, 1605년에 지어진 옛 건물을 대대적으로 개축하여, 상설 전시 공간으로 만들었다. 그 다음, 비상설 전시를 위한 중축을 위한 건물이 구상됐다. 이 증축 건물은 옛 건축물로부터 45도 경사 아래, 약 20m의 등고차가 나는 도로와 마주한 대지에 자리 잡게 됐다.




ⓒ Brigida González




건축가는 2012년 새로운 건물과 기존 건물 사이를 지하통로를 통해 연결하는 방식으로 박물관 증축 설계 공모전에 당선됐지만, 박물관 측의 요청으로 완전히 새롭게 재설계해야 했다. 새롭게 제안된 디자인으로 지어진 박물관은 마치 그랜드스탠드처럼 세 단계의 큰 계단으로 보이며, 기존의 건물에서 아래로 내려갈수록 볼륨은 점점 늘어나는 형태다. 이는 자연스럽게 전시가 시작되는 상층에서부터 다목적 홀이 있는 중이층을 거쳐, 대형 전시홀이 나오도록 유도한 것이다. 또한, 두 건물은 기존 건물의 지하 1층과 증축된 신축 건물의 가장 꼭대기 층은 다리를 통해 연결된다. 이 통로에는 루르강과 도시를 바라보게끔 만드는 대각선 홈으로 만들어진 세 개의 파라노마 창문이 있다. 또한, ‘잉글리쉬 프롬나드(English Promenade)’라는 옛 건축물 언덕 아래의 산책로가 유지되어, 방문객들은 이 산책로를 통해 두 건물을 연결하는 통로 아래를 걸을 수 있다.




ⓒ Brigida González




독특하면서도 이목을 끄는 오래된 건물과 낮은 형태의 새로운 건물이 만드는 조화는 아른스베르크의 도시 풍경을 매개시킨다. 새로운 건물은 옛 건물과 도시를 향한 축이 적용되어 그 건축 환경에 자연스럽게 녹아들며, 동시에 아래에 증축된 건물은 마치 성곽 같은 모습으로 역사적으로 중요한 란츠베르크 호프가 아른스베르크의 구 시가지의 실루엣 속에서도 여전한 존재감을 보여주도록 만든다. 독일 남쪽 가우인겐(Gauingen)의 트래버틴 대리석으로 전체가 마감된 파사드는 새로운 박물관의 조형성을 강조해준다. 섬세한 3개의 입체적 창문은 내부 공간과 외부 공간 사이에 흥미로운 관계를 만들어준다.




ⓒ Brigida González




박물관은 자연적인 재료들만 사용됐다. 일체형 파사드를 위한 자연석(석회화)과 전시 공간을 위한 떡갈나무로 만든 바닥재는 오래 지속되며, 높은 내구성을 지닌 수공예 자재들이다. 거대한 건축물과 창문들은 철저하게 단열처리 되어, 박물관이 필요로 하는 온도를 유지시켜 준다.




ⓒ Brigida González


ⓒ Brigida González










B1 FLOOR PLAN






Architects   BEZ+KOCK ARCHITEKTEN

Location   Arnsberg, Westfalen, Germany 

Gross floor area   3,533m²

Volume   16,271㎥

Design period   2012. 3 

Construction period   2016 - 2019 

Principal architects   Martin Bez, Thorsten Kock

Competition team   Tilman Rösch, Lisa Diez 

Project team   Meredith Atkinson, Lea Keim, Antonia Hauser, Anna Piontek, Maria Dallinger, Roman Ramminger, Andrea Stegmaier 

Structural engineering   wh-p Ingenieure AG 

Electrical planning   GBI Gackstatter Beratende Ingenieure 

Building services engineering   Henne & Walter Ingenieurbüro für technische Gebäudesysteme

Landscape design   Wiederkehr Landschaftsarchitekten 

Local construction management   BBM Bodem Baumanagement 

Client   Hochsauerlandkreis, represented by Landrat Dr. Karl Schneider, Meschede 

Photographer   Brigida González




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 2월호(Vol. 465)에 게재 되었습니다.

The project was published in the February, 2020 issue of the magazine(Vol. 465).




'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

NEW MUSEUM FOR WESTERN AUSTRALIA  (0) 2020.06.17
JAMES-SIMON-GALERIE  (0) 2020.06.17
MUSEUM AND CULTURAL FORUM ARNSBERG  (0) 2020.06.16
FORMENTERA WATER SPORTS CENTER  (0) 2020.06.10
JANGCHUNG-DONG COMMUNITY CENTER RENOVATION  (0) 2020.03.31
THAILAND CREATIVE AND DESIGN CENTER  (0) 2020.03.12


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기