ⓒ Xia Zhi


The village lounge in Shangcun is a renovation project from the ruined courtyard into a public space, providing leisure and multi-used space for both local residents and tourists. The project is marked by the government as an exercisable and regional approach and a starting point of the preservation and sustainable development of this traditional village. Shangcun village is located at Jixi County, Anhui Province, with a history of more than a thousand years since the first immigration in the late Tang dynasty. The village was built near the mountains, which enables that the village enjoys good ecological resources meanwhile its historical heritages, such as the traditional residences, are kept undisturbed from the urbanization.


ⓒ Xia Zhi


The site locates in the join point of several village paths, and it is turned into a small plaza, integrating the paths of different elevations with ramps and providing a public space with covering for villagers meanwhile maintaining the fabric of the village from the top view. The site of the project is the former courtyard of the Gao’s family on the front street of the Shangcun village. The main structure of the old house has collapsed due to the lack of maintaining and the only remainings are part of the old walls, the foundation of the house and the patio. The design solution is grounded on the principal of minimal intervention, adopted a layout of multiple units using common local material – bamboo – to construct 6 sheltered large space. 3 in a row and 2 in a column, the six 5mx5m spaces form 3 sets of bamboo canopy with black awning, providing a shared space hosting the activities of the village locals and the visitors.


ⓒ Xia Zhi


The project collected and organised old black bricks, black tiles, stone and usable timber from the site to form landscape elements based on the original layout of the courtyard and infrastructure construction, such as the maintaining of the old MaTau walls, and the construction of the stone retaining walls with traditional techniques, meanwhile local craftsmen shared their ideas about the details, planting and decorations, which also made the lounge something that actually grew in the village. The bamboo umbrellas, apart from traditions, are built with modern architectural techniques by professional bamboo craftsmen, in order to ensure the durability of the bamboo components, and the other part of the lounge and the landscape is completely constructed by the villagers themselves.


ⓒ Xia Zhi


The villagers also show great enthusiasm in the usage of the lounge. It came into use right after its completion as a place where the villagers and tourists can get a chance to sit together, chatting about different lifestyles and enjoying the entertainments, as well as a place for village group activities and history and culture exhibition hall. As one of the few public spaces in the village, it won the approvals of all the villagers. And as a new member of the village, it managed to blend into the environment and activate the old village. 


ⓒ Xia Zhi


The configuration of the bamboo umbrella and the arch of the black awning originated from an experiment to simplify the structure and reduce the scale of the roof. The black tiled vernacular buildings in the village has an average roof depth of 5-6m. When viewing from the hill top, the canopy has a similar scale that blends into the fabric of the village, providing a public space for meetings and entertainment. The height of the umbrellas varies according to the change of the elevation of the ground, meanwhile the lifting roof allows people inside to see the decorative facade of the traditional residence on the south.


ⓒ Xia Zhi


샹쿤 빌리지 라운지

샹쿤 빌리지 라운지는 폐허의 마당을 주거민들과 관광객들에게 다목적의 여가를 제공하는 공공의 공간으로 탈바꿈한 프로젝트이다. 정부에서 주관한 프로젝트로, 토속적이고 실용적 접근법으로서 전통마을에 보존과 지속가능한 발전에서부터 시작되었다. 샹쿤 마을은 안휘성 진시군에 있으며, 당나라 첫 번째 이민 이후 천 년이 넘는 역사를 가지고 있다. 마을은 산 근처에 지어져 좋은 생태학적 자원을 즐길 수 있고 반면 전통 가옥과 같은 전통 유산이 잘 보존되어 있어 도시화의 영향을 받지 않는다. 이 대지는 여러 마을 길이 만나는 지점에 위치하고 있으며, 작은 광장을 램프로 통합하여 마을 사람들에게 공공 공간을 제공하는 동시에 상공에서 보았을 때 도시 조직을 유지한다. 이 프로젝트의 대지는 샹쿤 마을의 정면에 있는 가오 가족의 마당이다. 오래된 집의 주요 구조는 유지 부족으로 인해 무너져 버렸고 유일하게 남아 있는 것은 오래된 벽과 집 안뜰의 기초뿐이었다.


ⓒ Xia Zhi


디자인 해법은 최소 개입을 원칙으로, 지역 재료인 대나무를 사용하여 여러 개의 유닛을 배치하여 비바람이 들어치지 않는 6개의 넓은 공간을 구축했다. 3개의 행과 2개의 열의 5m × 5m 짜리 6개의 공간이 검은 천막으로 된 3세트의 대나무 캐노피를 형성하여 마을 주민과 방문객의 활동을 공유하는 공간을 제공한다. 이 프로젝트는 오래된 검은 벽돌, 검은색 타일, 돌 및 사용 가능한 목재를 수집하여 기존 배치와 오래된 벽을 기반으로 조경 요소를 형성하고, 전통 기술을 지닌 석조 옹벽 현지 장인과 세부 사항 및 장식에 대한 아이디어를 나누었다. 


ⓒ Xia Zhi


이것은 휴식처를 마을에서 실제로 성장하게끔 해주었다. 전통과 별개로 대나무 구성 요소의 내구성을 보장하기 위해 전문 대나무 장인이 현대 건축 기법으로 지은 대나무 우산과 휴식처 및 그 외의 다른 풍경은 마을 주민에 의해 직접 제작 되었다. 또한, 마을 사람들은 휴식처를 다양한 방법으로 찾고, 사용한다. 그것은 마을 사람들과 관광객들이 함께 앉고, 다양한 생활 방식에 대해 이야기하고, 오락을 즐길 수 있는 기회를 가질 수 있는 곳, 그리고 마을의 문화와 역사를 위한 장소로 완성되었다. 이곳은 마을의 몇 안되는 공공 장소 중 하나로, 모든 마을 사람들의 승인을 얻었다. 


ⓒ Xia Zhi


그리고 마을의 새로운 구성원으로서, 그것은 환경과 조화를 이루고 오래된 마을을 활성화 시킬 수 있는 계기가 되었다. 대나무 우산의 구성과 검은 천막의 아치는 구조를 단순화하고 지붕의 규모를 줄이기 위한 실험에서 비롯 되었다. 마을에 있는 검은색 타일로 된 민가의 평균 지붕 깊이는 5-6m이다. 언덕 꼭대기에서 볼 때, 캐노피는 마을의 패브릭과 비슷한 규모로 회의 및 놀이를 위한 공용 공간을 제공한다. 우산의 높이는 땅의 높이 변화에 따라 다르지만, 들어올려진 지붕은 사람들로 하여금 남쪽의 전통적인 거주지 장식 외관을 볼 수 있게 한다.


CONSTRUCTION


PLAN


SECTION


FLOOR PLAN




Architect SUP Atelier

Location Shangcun village, Anhui Province, China 

Completion 2017. 9 

Design team Song yehao, Sun jingfen, Chu yingnan, Xie dan, Chen xiaojuan, Yu haowei 

Construction Shangcun Villagers 

Contractor Anji Zhujing Bamboo Industry Technology Co.,Ltd 

Urban planning team China Academy of Urban Planning & Design 

Photographer Xia Zhi



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 6월호(Vol. 445)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2018 issue of the magazine (Vol. 445)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 중국
도움말 Daum 지도

'Project > Other' 카테고리의 다른 글

Village Lounge of Shangcun  (0) 2018.08.01
Road station Nabura Tosa saga  (0) 2018.06.15
Restroom in the Mountains  (0) 2018.06.11
Self–Sprouting  (0) 2018.06.08
Urban Folly-1,2  (0) 2018.05.25
An Installation at Seoul Biennale 2017  (0) 2018.02.08


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기