ⓒ Xi Tang


China’s Kunyu Mountain National Park is promoting a series of facility upgrades within its 50km2 national natural preserve, and the management committee invited Lab D+H to design a pilot public toilet which would serve as the new model of public facility in the KM National Park. At the very beginning, client had not decided where the toilet would be located. 


ⓒ Xi Tang


Therefore, instead of proposing a restroom design, we put forward a modular system which can be adapted based on different topographic conditions. This site-specific strategy was greatly appreciated by the client and together, we chose a site: a terrace within the current alpine botanical garden at the edge of the forest. In English-speaking society, a toilet is often referred to as a “restroom”, insinuating that it is a place for rest. 


ⓒ Xi Tang


Therefore, instead of designing the toilet building, we decided to create a graceful and restful place in dialogue with nature, specifically within this environmental sensitive place. Through adaptation and organization of the modules, a courtyard was created based on existing terrace contour. The courtyard garden was wrapped by a canopied corridor running both up and down. 


ⓒ Xi Tang


The setting of the viewing deck provided a waiting place and the best viewing spot towards the mountain. The canopied corridor threaded the courtyard’s two parts: the rest area and restroom area. The rest area was formed by continuous transition of modular pavilions, for waiting and view-seeing. The restroom area was divided into men’s room, lady’s room and family’s room. 


ⓒ Xi Tang


There were two hand-washing points at the edge of courtyard where water was charged directly to the ground after being filtered from the gravel basin. After assembling the module, the diagonally pitched roof units formed a geometric silhouette, generating a dialogue with the rolling mountain ridge. The restroom skin was juxtaposed with twig and sanded glass, protecting privacy while creating interesting light & shadow effect. 


ⓒ Xi Tang


From site selection, design strategy and materiality all the way to construction method, an innovative low impact design approach was adopted. This modular system was proved to be easily applied to the facility upgrade endeavors throughout the national park. We are currently working on two more restrooms with client in two other locations based on this modular approach with different topographic conditions.


ⓒ Xi Tang


산 속 화장실

중국의 쿤유국립공원은 50㎢에 이르는 국립 자연보호지역 내 여러 시설의 개선사업을 진행 중이다. 운영위원회는 건축가에게 국립공원 내 공공시설의 새로운 기준이 될 공용화장실 시범 설계를 의뢰했다. 초기에는 화장실 설치 장소를 아직 정하지 못한 상태였다. 때문에 건축가는 화장실 대신 다양한 지형 환경에 적용 가능한 모듈러 시스템을 제안했다. 이 장소 특정적 전략에 의뢰인은 크게 만족해했고, 의뢰인은 건축가와 함께 숲 경계부에 자리한 고산 식물원 내 단구를 대지로 선택했다.


ⓒ Xi Tang


영어권 지역에서 화장실은 주로 “restroom”으로 표현되며, 이는 이곳이 휴식공간이라는 것을 암시한다. 따라서 화장실 건물을 디자인하는 대신 건축가는 환경에 특히 민감한 이곳에 자연과 소통하는 아름답고 아늑한 공간을 구축하기로 했고, 모듈을 적용 및 구성하여 기존 단구 지형에 기반을 둔 마당을 조성했다. 마당 정원은 회랑으로 둘러싸여 있으며, 통로는 위아래 양쪽으로 흐른다. 


ⓒ Xi Tang


전망 데크는 대기공간이자 산을 향한 최고의 전망대가 된다. 회랑은 마당을 휴식 영역과 화장실 영역으로 분리한다. 끊임없이 변화하는 모듈형 파빌리온이 정의하는 휴식 영역은 대기공간이자 전망대이다. 화장실은 남성, 여성, 가족용 화장실로 나뉘어 있다. 마당 가장자리에는 손 씻는 곳이 두 군데 마련되어 있고, 사용한 물은 자갈층에서 여과된 후 바로 땅으로 흐른다. 


ⓒ Xi Tang


모듈을 조립해 만든 사선형 경사지붕 구조물은 기하학적 자태를 드러내며 완만하게 경사진 산자락과 대화를 나눈다. 화장실 표면은 울퉁불퉁하고 거친 질감의 유리와 어우러져 사적 공간을 보호해주고 동시에 흥미로운 빛과 그림자 효과를 만들어낸다. 대지를 선정할 때는 디자인 전략, 물성, 시공법에 이르는 모든 요소에 혁신적이고 친환경적인 디자인으로 접근했다. 아울러 화장실의 모듈 시스템을 국립공원의 다른 시설 개선 작업에도 손쉽게 적용할 수 있다는 것이 증명되었다. 현재 건축가는 의뢰인과 함께 이 모듈 시스템을 기반으로 서로 다른 지형 조건을 지닌 2곳의 장소에 2개의 화장실을 추가로 설치하는 작업을 진행 중이다.


DIAGRAM


DETAIL


PLAN




Architect Lab D+H

Location Yantai, China 

Program Restroom 

Site area 250㎡

Completion 2018 

Principal architect Huicheng Zhong

Design team Huicheng Zhong, YoungJoon Choi, Zongjie Liang, Jin Huang, Hao Lan, Feimin Song 

Client Kunyu Mountain National Park Management Committee 

Photographer Xi Tang



해당 프로젝트는 건축문화 2018년 4월호(Vol. 443)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April, 2018 issue of the magazine (Vol. 443)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 중국 | 옌타이
도움말 Daum 지도

'Project > Other' 카테고리의 다른 글

Road station Nabura Tosa saga  (0) 2018.06.15
Restroom in the Mountains  (0) 2018.06.11
Self–Sprouting  (0) 2018.06.08
Urban Folly-1,2  (0) 2018.05.25
An Installation at Seoul Biennale 2017  (0) 2018.02.08
Architecture-Led Production for a Private Event  (0) 2017.12.29


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기