ⓒ Spaceshift Studio


Situated on a bank of Chao-Phraya River in Ayutthaya Province, The Wine-Ayutthaya is a new leisure place for wine drinkers. The building was constructed to become a new tourist attraction in hopes of stimulating the economy of local communities surrounding this world heritage site, which was the capital of Thailand 400 years ago. The building is a product of architectural creativity and environmental context molded into a magnet for tourists. 


ⓒ Spaceshift Studio


A single story building blends in with existing large trees. The building is 9 meters in height and 11 meters equally in width and length made entirely from steel-reinforced plywood. The interior of the wine house is divided into 4 platforms, each with its own height that serves as a vantage point for visitors to absorb the beautiful view of the river from different angles, contrasting the interior with exterior spaces. There are 5 sets of spiral-stairs attached to each platforms. The ground floor is occupied by a wine bar, and seats are placed between the staircases. 


ⓒ Spaceshift Studio


Locally found wooden houses are the inspiration to create this steelreinforced plywood structure. The knock-down waffle structure system which is visually light but structurally strong is being exposed through the design of floor, wall and roof. The waffle walls can be a light filter that helps cool down the interior atmosphere. Moreover, wine drinkers can enjoy another depth of experience through the sense of smell mixture between plywood and wine. 


ⓒ Spaceshift Studio


In this building, plywood a material normally used for interior purposes as furniture structure being used as a building structure. This has broaden the potential and transform the perception of plywood from a temporary material to a permanent and extraordinary edifice. 


All five spiral-stairs has been designed not only for circulations but also serve as structural supports. Furthermore, familiarly experienced scale and amount of spiral-stairs has been sculpt into an unfamiliar new space arousing visitors the sense of abstract.


ⓒ Spaceshift Studio


The building is protected from rain and humidity by coating plywood with resin and covering the building with 1 millimeter thick clear PVC sheets. From the exterior, the undulating reflects of PVC sheets visually soften the building, in the meantime, exposed the interior through its clearness. 


To overcome conceptual limitations and face challenges in both material and scale in order to create an all-embracing architecture is the purpose of The Wine-Ayutthaya, a work of art to revive the spirit of this once majestic city. Text offer: Boonserm Premthada


ⓒ Spaceshift Studio


와인 아유타야

아유타야 (Ayutthaya Province)의 차오프라야 (Chao-Phraya) 강가에 자리잡은 와인 아유타야 (Wine  Ayutthaya)는 와인을 마시는 사람들에게 새로운 여가 장소이다. 이 건물은 400년 전 태국의 수도였던 세계 문화유산을 둘러싸고 있는 지역 공동체의 경제를 자극하는 것에 대한 희망에서 새로운 관광 명소로 지어졌으며, 관광객을 끌어당기는 자석이 되도록 주조된 건축적 창의력과 환경적 맥락의 산물이다. 


ⓒ Spaceshift Studio


단층 건물은 기존의 큰 나무와 잘 어울린다. 이 건물은 철근 강화 합판으로 만들어진 높이 9m, 너비 및 길이 11m의 건물이다. 와인 하우스의 내부는 4개의 플랫폼으로 나뉘며 각기 다른 각도에서 강의 아름다운 경치를 볼 수 있는 높이로 내부와 외부 공간을 대조한다. 각 플랫폼에는 5세트의 나선형 계단이 부착되어 있다. 1층은 와인 바이며 좌석은 계단 사이에 배치되었다. 


ⓒ Spaceshift Studio


이 지역에서 볼 수 있는 목조 주택이 철근 강화 합판 구조를 만드는 영감이 되었다. 시각적으로는 가볍지만 구조적으로 강한 녹다운 와플 구조(knock-down waffle structure) 시스템은 바닥, 벽, 지붕의 디자인을 통해 노출된다. 이 와플 벽은 실내 분위기를 진정시키는 데 도움이 되는 가벼운 필터가 될 수 있다. 또한, 와인을 마시는 사람들은 합판과 와인 사이에서 혼합된 냄새를 통해 또 다른 깊이의 경험을 즐길 수 있다. 


ⓒ Spaceshift Studio


일반적으로 가구의 구조처럼 내장재 목적으로 사용되는 합판이 이 건물에서는 구조로 사용되고 있다. 이것은 합판의 잠재성을 넓히고 합판에 대한 인식을 임시적인 재료에서 영구적이고 특별한 건물로 변형시킨다. 5개의 나선형 계단은 모두 동선을 위해서뿐만 아니라 구조의 지지체로도 사용된다. 또한, 익숙한 스케일감의 나선형 계단은 방문객에게 추상적인 감각을 불러일으키는, 익숙하지 않은 새로운 공간으로 조각되었다.


ⓒ Spaceshift Studio


이 건물은 수지로 합판을 코팅하고 1mm 두께의 투명 PVC 시트로 건물을 덮어 비와 습기로부터 보호한다. 외관에서 PVC 시트의 물결 모양 반사는 건물을 시각적으로 부드럽게 하고, 그 사이에 시트의 투명성을 통해 내부를 드러낸다.


ⓒ Spaceshift Studio


한때 웅장한 도시였던 이곳의 정신을 되살리는 예술작품인 Wine-Ayutthaya는 모든 것을 포용하는 건축물을 만들기 위해 개념적인 한계를 극복하였으며, 재료 및 규모의 문제를 직면했다. 글 제공: Boonserm Premthada


SITE PLAN


FLOOR PLAN


ELEVATION


SECTION




Architecture Boonserm Premthada

Location Chang Wat Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thailand 

Program Gallery 

Area 215m2 

Completion 2017. 3 

Design team Nathan Mehl 

Main contractor local craftsman 

Consultant Boonserm Premthada 

Client Soraya Visitsopa 

Photographer Spaceshift Studio 


해당 프로젝트는 건축문화 8월호(Vol. 435)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 435)





저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 태국
도움말 Daum 지도

'Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

Eight tenths Garden  (0) 2017.10.23
IT IS A GARDEN  (0) 2017.10.19
The Wine Ayutthaya  (0) 2017.10.18
Chateau La Coste Art Gallery  (0) 2017.10.17
National Gallery Singapore  (0) 2017.09.29
Storyhouse  (0) 2017.09.27





위로가기