© CreatAR


Eight tenths Garden is an art museum dedicated to arts and crafts, which can also be used as a venue for the conference in the idle hours. It has a coffee shop, a library,  offices, bed and breakfasts, as well as a restaurant, study rooms and chess rooms. It is a micro cultural complex in all. Eight tenths garden was originally a sales center. The sales center was one of the two-story buildings on the street’s triangular corner, with a four-story circular hall embedded on the top of it. The entrance is located on the garth of the triangle. The other two sides of the building were the neighborhood committee and shops along the street. 


© CreatAR


We hope the building could reveal the spirit of Shanghai. The spirit of Shanghai is life based, which is a richness not only pleasant but also restrained. Thus, the space of this 2000 square meters’ building should be abundant in variation but also has a connection with each other. We do not want the obsessive minimalism, nor do we want an exaggerated scene which lacks of connections. We used antithesis to unfold the space. The garden on the outside represents complexity, inside building, in the other hand, shows simplicity. But these simplicities are somewhat different. The art museum should be contracted and powerful, but the study room and the restaurant next to it should be warm and soft. The joint offices on the third floor would be close to rough, and the bed and breakfast on the fourth floor goes back to a restraint of elegance. People could easily read a spirituality from it. On the top of the roof, we pay tribute to the ancient literati garden by placing a vegetation garden.


© CreatAR


The bed and breakfasts on the fourth floor is hidden surprise  of the whole Eight tenths Garden. Each BNB has a courtyard in the air. There settles a “four water belongs to the hall” patio in the public area. The courtyards are contemporary Chinese courtyards, originated and refined from the painting of Chou Ying, which is a practice of the vertical city, trying to build a real villa in the air. Our designed part is adhering to the neighborhood committee and the street shops. Inside the courtyard, we have two back walls in addition to the garden hall, which hangs plenty of air conditioning and a variety of pipes. We used a curtain as a fencing wall to insulate this cluttered environment from the Eight tenths Garden. For the fencing wall, we tried corrugated board, glazed tile, perforated aluminum (pattern is the  pixel style of the “thousands of miles mountains and rivers”), aluminum grille with vertical green. We refused to use the vine green wall, cause the style of the wall is not important but must be black and must not be completely sealed. Only black can split the fencing walls and old things and become the background of the central gorgeous round curtain modestly. We use perforated aluminum plates in the folding fan style to create a veil on the facade. This veil is not the climate border, it has a glass curtain wall, a yard as well as a balcony behind. We created a blur between the facade and the climate border.


© CreatAR


We hope to  build a garden which pays tribute to the Shanghai street park in its 70s, as well as to the local garden history. Let the garden and the building fuse together into one. The entirety of building and garden is architecture. We designed the bamboo entrance in the front yard, makes the Eight tenths Garden independent. But the Eight tenths garden is not a private garden, it is freely open to the surrounding residents, which makes the garden approved by the surrounding residents. They cherish the garden, feeling satisfied to walk quietly in the garden a few steps to meet. The sociological meaning of architecture is revealed. 


Because the garden covers an area of less than about four hundred square meters, just eighty percent of the whole area. The Chinese name “Bafen” derived from this, which could also remind people to live a life medium well but not too full. That’s why the garden called ’ Eight tenths Garden’. Text offer: Wutopia Lab


© CreatAR


8/10 정원은 예술과 공예에 전념하는 미술관으로, 유휴 시간에 회의장으로도 이용할 수 있다. 이 미술관에는 카페, 도서관, 사무실, 숙박 시설뿐 아니라 레스토랑, 독서실, 체스를 위한 방들이 있다. 이 건물은 초소형 문화 콤플렉스이다. 본래 8/10 정원은 상가였다. 상가는 도로의 삼각형 모퉁이에 있는 2층짜리 건물 중 하나였으며 4층짜리 원형 홀이 그 맨 위에 박혀 있었다. 입구는 삼각형의 안뜰에 있고, 건물의 다른 두 면에는 주민 위원회와 로드샵이 있다.


© CreatAR


건축가는 이 건축물에서 상해의 정신을 드러내고 싶었다. 상해의 정신은 삶을 기반으로 하는 유쾌하면서도 억제된 풍요로움이다. 따라서 이 2,000m2짜리 건물의 공간은 풍부한 변화가 있으면서도 서로 연결되어 있어야 했다. 미니멀리즘을 원하는 것도, 과장된 장면을 원하는 것도 아니었다. 대조법을 사용해 공간을 펼치는 방법을 사용했다. 외부의 정원은 복잡성을 나타내지만, 건물 내부는 단순함을 보여준다. 미술관은 간결하고 강력해야 하지만 그 옆의 독서실과 레스토랑은 따뜻하고 부드러워야 한다고 생각했다. 3층에 있는 공동 사무실은 거친 공간이고, 4층의 숙박 시설은 우아하고 절제미가 있는 공간이다. 옥상에는 식물 정원을 배치하여 고대 지식인 정원을 재현하고자 했다. 4층에 있는 숙박 시설은 8/10 정원 전체에서 숨겨진 깜짝 선물과 같은 공간이다. 각 객실은 공중에 안뜰이 있고, 공용 공간에는 “4개의 물이 홀에 속하는” 테라스가 자리 잡고 있다. 이 안뜰은 공기 중에 진정한 별장을 만들고자 하는 수직 도시의 실천인 Chou Ying의 그림에서 유래된 정제된 중국의 현대식 안뜰이다. 


© CreatAR


이 건물은 주민 위원회와 거리 상점과 인접하게 자리잡고 있다. 안뜰 내부에는 충분한 냉방과 다양한 파이프를 걸 수 있는 정원 홀과 2개의 뒷벽이 있다. 어수선한 환경을 차단하는 방법으로 울타리를 사용했다. 적절한 울타리를 만들기 위해 골판지, 광택 타일, 천공 알루미늄 (“수천 마일의 산과 강”의 픽셀 스타일 패턴), 수직 정원이 있는 알루미늄 그릴을 시험했다. 검은색 울타리는 옛것을 나누고 중앙 커튼의 단정한 배경 역할을 한다. 입면 베일을 만들기 위해 부채처럼 접히는 천공 알루미늄판을 사용했다. 이 베일은 기후 경계가 아니며 유리 커튼 월, 마당, 후면의 발코니를 갖는다. 설계 목적은 이 지역의 정원 역사뿐만 아니라 70년대 상해의 거리 공원에 대해 경의를 표하는 정원을 만드는 것이었다. 정원과 건물이하나로 녹아들게 만들어 건물과  정원 전체가 하나의 건축물이 된다. 앞마당에 설계한 대나무 입구는 8/10 정원을 독립적으로 만든다. 그러나 8/10 정원은 개인 정원이 아니며 주변 주민들에게 자유롭게 개방되어 그들에게 인정을 받는다. 주민들은 정원을 소중히 사용하고 만족감을 느낀다. 이 프로젝트는 복잡한 지역에 공간을 재건한 사례이며 찬사를 얻은 유일한 사례이다. 


이 정원은 약 400m2 미만의 면적으로 단지 전체 면적의 80%를 차지한다. 이로부터 파생된 중국 이름 “Bafen”은 사람들로 하여금 넘치는 삶이 아닌 중간 정도의 삶을 살도록 상기시켜준다. 이 정원이 8/10정원이라고 불리는 이유이다. 글 제공: 우토피아 랩


SKETCH


SITE PLAN


FORTH FLOOR PLAN

THIRD FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN


Architect Wutopia Lab
Location Shanghai, China 
Area 2,000m2 
Chief architect Yu Ting 
Project architect Ge Jun 
Design team Dai Xinyang
Project year 2016 
LDI Shanghai DuJuan Engineering Design and Consultants Limited 
Interior design ShangRuiYuan Building Design Consultants Limited 
Landscape design Atelier VISION 
Construction drawings Zhou Yi Lian, Chen Guohua, Yang Xueting, Ma Xinyu 
Interior Fan Riqiao, Zhang Zhe 
Landscape Guo Wen, Ni Zhicha, Baoyu 
Interior & Landscape design consultant Yu Ting 
Building materials Steel, Concrete, Aluminum, Glass 
Client Shi Huijuan 
Photographer CreatAR 


해당 프로젝트는 건축문화 8월호(Vol. 435)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 435)





저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 중국 | 상하이
도움말 Daum 지도

'Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

TIRPITZ  (0) 2017.10.25
School of Alfa Omega  (0) 2017.10.24
Eight tenths Garden  (0) 2017.10.23
IT IS A GARDEN  (0) 2017.10.19
The Wine Ayutthaya  (0) 2017.10.18
Chateau La Coste Art Gallery  (0) 2017.10.17





위로가기