ⓒ Stephane Aboudaram _ WE ARE CONTENT


The new building designed by RPBW rises in the heart of the grapevines of the prestigious Chateau La Coste realm.


ⓒ Stephane Aboudaram _ WE ARE CONTENT


This 285 sq. meters pavilion aims at both displaying art and preserving wine. Due to the natural topography of the soil, it was decided to carve a 6 meters deep valley in the earth so as to fully incorporate the building into the vineyard. 


ⓒ Stephane Aboudaram _ WE ARE CONTENT


The pure glazed facades and roof contrast with the simple exposed concrete used for both the retaining and the exhibition walls. The partly buried building highlights the roof covered with a sail fastened to thin metal arches. These arches echo the graphical layout of the grapevines, enabling to integrate the sail into the vineyard. As a kite, the sail flies and lands, emphasizing all at once the lightness and horizontalness of the building.


ⓒ Stephane Aboudaram _ WE ARE CONTENT


Inside, sculpture and photography exhibitions are displayed into a 160 sq. meters gallery benefiting from natural light. The remaining surface is dedicated to wine preservation. Thus, the exhibition space is surrounded by wine cellars whose scale is evidenced by the alcoves at the entrance of the gallery. 


ⓒ Stephane Aboudaram _ WE ARE CONTENT


From the reception building, the visitors will follow a path to the RPBW pavilion. At the end of the trail, a slight slope leads the visitors to the exhibition gallery’s entrance. At the back of the building, a space dedicated to sculpture is extended by a water mirror that largely reflects the full width of the pavilion. Text offer: Renzo Piano Building Workshop


ⓒ Stephane Aboudaram _ WE ARE CONTENT


샤토 라 코스테 미술관 RPBW가 설계한 이 건물은 포도밭으로 유명한 샤토 라 코스테 (Cheteau La Coste) 지역의 중심부에 자리 잡고 있다. 285m2 규모의 건물은 예술품을 전시하고 와인을 보관하고 있다. 대지의 지형으로 포도밭과 건물의 조화를 위해 6m 깊이의 계곡을 파내었다. 유리 외관과 지붕은 축대벽과 전시장의 벽 모두에 사용되는 심플한 노출 콘크리트와 대조를 이룬다. 


ⓒ Stephane Aboudaram _ WE ARE CONTENT


얇은 금속 아치가 건물 일부가 땅에 묻힌 구조를 고정해주고 돛을 덮인 지붕을 강조해준다. 이 아치는 포도 덩굴의 형태를 반영한 모습으로, 돛(지붕)과 포도밭에 위화감을 없애준다. 연처럼, 돛(지붕)은 날기도 하고, 내려 앉기도 하며 건물의 가벼움과 수평성을 강조한다. 


ⓒ Stephane Aboudaram _ WE ARE CONTENT


내부 갤러리에는 조각과 사진 작품이 160m2의 햇빛이 잘 드는 공간에 전시되어 있다. 나머지 공간은 와인 보관용으로 쓰이고 있다. 전시 공간은 갤러리의 입구에 있는 벽감에 의해 규모가 예상되는 와인 저장실로 둘러싸여 있다. 


ⓒ Stephane Aboudaram _ WE ARE CONTENT


방문객은 건물에서부터 작은 길을 따라 RPBW 전시장에 도착한다. 길 끝부분에는, 낮은 경사가 방문자를 전시 갤러리 입구로 이끌어준다. 건물 뒤편에는, 전시공간이 건물 전체 너비를 반사하는 물의 거울로 확장된다. 글 제공: Renzo Piano Building Workshop



STRUCTURE DETAIL


SECTION DETAIL


FLOOR PLAN




Architect Renzo Piano Building Workshop

Location Aix-en Provence, France 

Site area 285m2 

Completion 2017 

Principal architects J. Moolhuijzen, D.Rat, M.Van der Staay 

Design team K.Lim, O.Aubert, C.Colson,Y.Kyrkos 

MEP AECOM 

Project & construction management Rainey Best 

Roof structure Arup 

Tensile fabric structure Architen Landrell 

Glazing contractor Newsky 

Lighting contractor iGuzzini 

Local architect Tangram Architectes 

Client SCEA Chateau La Coste

Photographer Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT 

Editor Jill Park, Ku A Ram


해당 프로젝트는 건축문화 8월호(Vol. 435)에 게재 되었습니다.

The project was published in the July issue of the magazine (Vol. 435)





저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 프랑스 | 엑상프로방스
도움말 Daum 지도

'Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

IT IS A GARDEN  (0) 2017.10.19
The Wine Ayutthaya  (0) 2017.10.18
Chateau La Coste Art Gallery  (0) 2017.10.17
National Gallery Singapore  (0) 2017.09.29
Storyhouse  (0) 2017.09.27
PARK ‘N’ PLAY  (0) 2017.09.13





위로가기