ⓒ Namyong Ahn




At first, the shape and spaces of the house the owner wanted to live in and thought of included a concrete structure, the suitable form of house being one divided into three areas (buildings), its spaces being separated within that form, as well as a box-shaped rooftop space. Also, they wanted to build the house with a wood structure. What was more concerning was the fact that the limit of the budget was exceedingly clear. The prioritized issue of design was the beauty of the architectural capital environment. It was a beautiful house with efficient spaces suitable for the capital environment, i.e. the cost. We proposed a new design and structural (construction) design that considered the construction method and budget with an efficient and modularized spatial structure plan as well as a structure plan for a large triangular roof structure.




ⓒ Namyong Ahn




The site had good conditions in terms of fengshui, but since it was located in a valley surrounded by mountains, it was a place with a low annual average temperature in most seasons excluding summer. In particular, because the winds were strong in winter and it was a snowy area even though it was located in the southern regions, an approach and solution that considered natural environmental conditions different from the the country houses in the inner-city areas was needed. An atypical triangular structure that minimizes the wind and chill descending from the northwest, while maximally using the light and view of the southeast was designed.




ⓒ Namyong Ahn




The architectural name of this house is the Atypical Triangle Wood Structure House. Gable roofs are usually preferred considering the waterproofness and defects of the partial wood structure. Most planes often create the form and compose the space using the typical pattern of quadrilaterals. However, this house broke that mold and made a new attempt. The spaces with each different functions and sizes were created as modules under a large triangular roof and arranged in a terraced manner. Each point of the spaces created with the modules naturally become structures, pillars and walls and connect back to the roof. Considering the circulation of the owner, who had lived in an apartment their whole life, the spaces in the main living space were arranged while maintaining a 3.3m grid, which has a similar circulation and size to an apartment. All spaces on the first floor were organically connected, like Tetris, within a 3.3 grid triangular space so that not even 1 pyeong was wasted. The triangular plane structure naturally created six independently characterized terraces and increased the availability of the terraces that suit the personalities and activities of each space. Moreover, since this creates a free extension of interior and exterior spaces, allows nature to be easily accessed and experienced from most of the interior spaces. As the organized triangular plane is also connected to the architectural structure, it became a structure where one large triangular roof embraces all programs (spaces).




ⓒ Namyong Ahn




For the facade of the house nestled on the hillside, the wooden structure pillars are naturally revealed, and as they become guardrails and become a frame, a majestic image is created. Taking into account the lighting and prospect right of each of the spaces, it was arranged towards the southeast along the triangular plane. In contrast to the grand image of the front, the triangular sloped roof lowers its height when seen from the rear land, as if the range of the mountain in the front is continued, and considers the harmony with neighbors to be able to secure the prospect right of the house in the back.




ⓒ Namyong Ahn




비정형 삼각형 주택

건축주가 고민해온 살고 싶은 집의 모양과 공간은 콘크리트 구조에 적합한 주택으로, 3개 영역(동)의 나눠져서 구분된 공간과 박스 형태의 옥상 공간을 가진 주택이었다. 또한, 집을 목구조로 짓기를 원했다. 더욱 고민되는 것은 예산의 한계였다. 가장 중점을 둔 설계의 중점은 건축적 자본 환경의 아름다움이었다. 자본 환경 즉, 비용에 적합한 효율적인 공간을 가진 아름다운 집이었다. 비정형의 삼각 형태를 유지하면서 효율적인 모듈화 된 공간 구조 계획, 그리고 큰 삼각 지붕 구조 계획으로 시공 방법과 예산을 고려한 새로운 디자인과 구조(시공)설계를 제안했다.




ⓒ Namyong Ahn




대지는 풍수 지리적으로는 좋은 조건이었지만 산으로 둘러싸인 골짜기에 자리 잡아, 여름을 제외한 대부분의 계절의 연평균 기온이 낮은 곳이다. 특히, 겨울철 바람이 강하며 남쪽 지방에 위치하고 있지만 눈도 많이 내리는 지역이라 도심지역의 전원주택과는 다른 자연 환경조건을 고려한 접근과 해결책이 필요했다. 북서쪽에서 내려오는 바람과 한기가 집에 맞닿는 면을 최소화면서 남동쪽의 채광과 뷰를 최대한으로 활용하는 비정형 삼각 구조를 계획했다.




ⓒ Namyong Ahn




부분 목구조의 방수와 하자를 고려하여 박공지붕 형태의 지붕을 많이 선호한다. 대부분의 평면은 사각형의 정형적인 패턴을 많이 활용하여 형태를 만들고 공간을 구성한다. 그러나 이번 주택은 그 틀을 깨고 새로운 시도를 했다. 각기 다른 기능과 크기의 공간을 큰 삼각형 모양의 지붕 아래로 모듈을 만들어 계단식으로 배치했다. 모듈로 만들어진 공간의 각 포인트는 자연스럽게 구조가 되고, 기둥과 벽이 되어 지붕과 다시 연결된다. 평생을 아파트에서 살아온 건축주의 동선을 고려하여 주 생활공간은 아파트의 동선과 크기가 비슷한 3.3m 그리드를 유지하며 공간을 배치했다. 1층 공간은 3.3m 그리드 삼각형 공간에 마치 테트리스처럼 한 평도 버려지는 공간 없이 모든 공간들이 유기적으로 연결됐다. 삼각형의 평면구조는 자연스럽게 6개의 독립적인 성격의 테라스를 만들어 각 공간의 성격과 활동에 맞는 테라스의 활용성을 높여 주었다. 또한, 내부공간과 외부공간의 자유로운 확장을 만들어주어 대부분의 실내공간에서 자연을 쉽게 접하고 경험할 수 있다. 삼각형의 정리된 평면은 건축 구조와도 연결되어 하나의 큰 삼각형 지붕이 모든 프로그램(공간들)을 품어주는 구조가 됐다.




ⓒ Namyong Ahn




산 중턱에 자리 잡은 주택의 입면은 나무로 된 구조 기둥들이 자연스럽게 드러나 난간이 되고, 프레임이 되어 웅장한 이미지를 만들어준다. 각 공간들의 채광과 조망권을 고려하여 삼각형의 평면을 따라 남동향으로 배치가 되어 있다. 삼각형의 경사지붕은 정면의 웅장한 이미지와는 반대로 뒤쪽 대지에서 바라보면 마치 앞산의 산맥이 이어진 것처럼 그 높이를 낮추고 있어 뒷집의 조망권을 확보할 수 있게 이웃과의 조화도 고려했다.




SECTION

1ST FLOOR PLAN





Architects Beomkwan Kim(Univ. of Ulsan)

Location Suwueol-ri, Gajo-myeon, Geochang-gun, Gyeongsangnam-do, Republic of Korea 

Program Single family house 

Site area 732㎡

Building area 130.91㎡ 

Gross floor area 155.98㎡ 

Building to land ratio 17.88% 

Floor area ratio 21.31% 

Building scope 2F 

Principal architect Beomkwan Kim 

Design team Yunho Jung, Youngwoo Seo, Jisun Kim, Seungchan Shin + Jung Architects 

Construction CHANGJO HOUSING 

Photographer Namyong Ahn





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 1월호(Vol. 464)에 게재 되었습니다.

The project was published in the December, 2020 issue of the magazine(Vol. 464).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

COCOON HOUSE  (0) 2020.03.16
HOUSE IN SHIRAIWA  (0) 2020.03.13
ATYPICAL TRIANGLE HOUSE  (0) 2020.03.11
DETACHED HOUSE, EOS  (0) 2020.03.10
RED HOUSE  (0) 2020.03.09
THE HOUSE EMBRACING SONG-DANG OREUM  (0) 2020.03.06


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기