ⓒ Donggyu Yoon


The site is located between Daegu’s Buk-gu Office Station and DGB Stadium, and within the typical city center inside the 6m road that adjoins the 20m road. In the surroundings, new apartments are currently being built and new changes are taking place. Therefore, Mir House was a project that could be a good opportunity to become an axis of these changes.


ⓒ Donggyu Yoon


For the composition of the front mass, the parking area of the basic square mass was vertically lifted without pillars to create a parking lot with the structure of a cool cantilever. Since the site is quite small, the building was planned as a four-storied building while accommodating the influences of the diagonal plane control by street width as much as possible in order to have the building’s scale seem dignified rather than small. If it was a country house, wouldn’t two stories have been enough? To highlight its characteristics of appearing as an independent space, blue-colored materials were used separately for the fourth floor, which is the top floor. The stairway to the second floor was separately arranged inwards from the road rather than being placed to directly face the road, and it was planned to avoid violating the safety and privacy of the owner while separating it from the circulation of pedestrians. Since the first thing that all detached housing owners demand is insulation, all upper floors and wall finishes were designed and constructed with exterior insulation, and it was a project showing the idea that common detached houses are colder than apartments can easily be broken along with the many improvements in recent insulation materials, techniques and construction expertise, if economically supported.


ⓒ Donggyu Yoon


The beginning of Mir House’s space design was that detached houses must be like detached houses. Maximizing the virtues of a detached house’s space was always considered an obligation, and it was always the architect’s responsibility to reflect this to the design, mediate with the owner and make sure these thoughts were reflected in the design. Based on these thoughts, the Mir House project was planned to be a detached house with a scale that is approachable to many people without being a luxurious detached house with wide spaces, and at the same time, formed with adorable spaces; on the first floor, a small private combined yard and cafe space as well as an office were planned, there is a living room utilizing the ample ceiling height along with a ceiling fan that brings out the advantages of this ceiling height, and a terrace that acts as a transitional space to breathe with the exterior, and on the third floor, there is a skip-floor-type combined bed and attic that partially used the second floor’s high floor height, a bathroom with a wide window, as well as a small open-air bath, and it was planned as a space that is independent from noise between floors.


ⓒ Donggyu Yoon


Ceaseless efforts were made to strengthen the merits of a detached house that is approachable to anyone. Making the most of the individuality and diversity of these spaces is thought to be a foundation of allowing not only the older generation but also the growing children to live a more abundant and diverse life.


ⓒ Donggyu Yoon


미르하우스

본 대지는 전형적인 구도심으로 대구 북구청역과 DGB축구장 사이에 있으며, 6m 도로와 면하고 있다. 대지의 주변은 현재 아파트가 신축되는 등 새로운 변화가 이루어지고 있다. 미르하우스 프로젝트는 그 변화의 한 축이 될 수 있는 좋은 기회였다. 정면의 매스 구성은 기본적인 사각 매스에서 1층의 주차가 들어가는 부분을 캔틸레버 구조로 만들었다. 대지가 작은 편이지만 건물의 스케일이 대담해 보이도록 도로 사선의 영향을 최대한 수용하면서 4층으로 계획했다. 2층으로 바로 향하는 외부 계단은 도로에 직접 면하기 보다는 주차장 안쪽에 배치하여 길거리 보행자의 동선과 분리했다. 동시에 건축주의 안전과 프라이버시를 지킬 수 있었다. 최고층인 4층은 독립적인 공간으로 보이도록 블루 계열의 외장 자재를 별도로 사용했다. 건축주의 요청에 따라 상층부와 벽체 마감의 모든 부분을 외단열로 설계하고 시공했다. 최근의 단열 자재와 기술, 그리고 시공 노하우의 많은 발전에 따라 경제적인 부분을 보완한다면 아파트보다 일반 단독주택이 춥다는 고정관념을 충분히 깬다는 것을 보여줄 수 있는 프로젝트였다.


ⓒ Donggyu Yoon


미르하우스의 공간 디자인은 단독주택다워야 한다는 것으로 시작됐다. 평소에도 단독주택이라는 공간의 장점을 최대한 살려내는 것이 건축가의 의무라고 항상 생각했고, 건축주와 조율하면서 이를 설계 디자인에 반영하는 것이 건축가의 책임이라고 생각해 왔다. 미르하우스 프로젝트는 이러한 생각을 기본으로 넓은 공간의 호화로운 단독주택이 아니더라도 많은 사람이 다가갈 수 있는 아기자기한 공간으로 구성했다. 1층에는 작은 마당 겸 카페 공간, 사무실이 있으며, 2층에는 충분한 천장고를 이용한 거실과 실링팬, 외부 환경과 교류할 수 있는 전이공간 용도의 테라스가 있다. 3층에는 2층의 높은 층고를 일부 활용한 스킵플로어 형식의 침실 겸 다락방과 넓은 창문이 있는 화장실, 작은 노천탕이 있다. 4층은 층간 소음으로부터 독립된 공간으로 계획했다.


ⓒ Donggyu Yoon


누구나 다가갈 수 있는 단독주택의 장점을 최대한 살리기 위해 부단히 노력했다. 이러한 공간의 개성과 다양성을 살린다는 것은 기성 세대뿐 아니라 자라나는 아이들에게 풍요롭고 다양한 삶을 살 수 있는 밑거름이 될 거라 생각한다.


ⓒ Donggyu Yoon

ⓒ Donggyu Yoon








Architects   INARC

Location   Goseongbuk-ro, Buk-gu, Daegu, Republic of Korea 

Program   Neighborhood facility 

Site area   116.90㎡ 

Building area   58.30㎡ 

Gross floor area   145.34㎡ 

Building scope   4F 

Building to land ratio   49.87% 

Floor area ratio   124.33% 

Design period   2018. 11 - 2019. 1

Construction period   2019. 2 - 6 

Completion   2019. 7 

Principal architect   Kwangsoo Hwang 

Project architect   Junggoo Kang 

Design team   Junghoon Lee, Hoon Jung, Hyojong Shin 

Electrical engineer   Bonggoo Kang 

Construction   INARC 

Client   Kyunghwa Choi 

Photographer   Donggyu Yoon




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 12월호(Vol. 463)에 게재 되었습니다.

The project was published in the December, 2019 issue of the magazine(Vol. 463).









'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

MIR HOUSE  (0) 2020.02.10
SEO-MYEON PASSIVE HOUSE  (0) 2020.01.17
HAWSUMOK VILLAGE-31  (0) 2020.01.16
HAWSUMOK VILLAGE-16  (0) 2020.01.15
GWANJEODONG YEHAUS  (0) 2020.01.09
HAN’S VILLA  (0) 2019.12.13


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기