ⓒ Arch-Exist


The relationship of the city Yunyang, a new immigrant city relocated for the construction of the Three Gorges, and the river is under long-term discussion. In 2015, the Yunyang Municipal Government carried out a comprehensive improvement project of the 35km reservoir bank alongside the Yangtze River and the Pengxi River, dredging the waterfront space and building landscape parks, squares and trails, to form a coherent riverside pedestrian system. Tanghua Architect & Associates is assigned to design three riverside service buildings on the junction of the two rivers: the Tiangongbao, the fishery banquet hall and the Sifangjing, which are ought to serve as important public nodes connecting the Sifangjing Wharf Park, the Shuangjiang Bridge Park and the Muyubao Park, with Yunyang Yunyang Civil Cutural Center. Among these buildings, the Sifangjing service building is the first completed project.


ⓒ Arch-Exist


The site of Sifangjing Service Building is an irregular polygonal slope, ascending from south to north, from the city to the river surface, and the maximum height difference reaches 8m. How the architecture conforms to the riverside terrain while achieving the optimal landscape view and becomes a “Wedge” that connects the faults of the city and the dock has been taken into our primary consideration.


ⓒ Arch-Exist


Above the pedestal, the sloping roof of the Sifangjing Service Building floats along the river, blending into the contours of the distant peaks.
Aiming to minimize earthwork, the design follows the height differences of the site, therefore forms a “Podium” which consists of 2 storeys to the south and 1 storey to the east and the west. The first floor is connected to the north side riverside landscape belt while the second floor is connected to the west side city road. By constructing the podium, we construct a sightseeing platform where the landscape has been completely changed. Dealing with the similar context as Utzon towards Sydney Bay, the eaves and pedestals have become our respond to the problem of landscapes and venues.


ⓒ Arch-Exist


The design originates from the concept of “Square Well” and thus arranges the building along the site border into a polygonal courtyard. Further by deconstructing the roof, the complete roof is broken into several different traditional slope forms, and two openings are formed facing the Pengxi River, becoming a sinking courtyard and a sightseeing platform.
The beam-column system of traditional architecture is adopted, and several adjustments of the proportional relationship between beams and columns are made according to modern structural mechanics. Traditional materials such as wood and blue bricks are largely used for exterior design, interior finish and floor respectively along with some modern materials such as metal, glass and terracotta.


ⓒ Arch-Exist


윈양 시팡징 서비스 빌딩 

중국 충칭의 윈양(Yunyang)은 세 개의 협곡(Three Gorges)을 건설하기 위해 이전된 새로운 이민자 도시로, 강과의 관계가 장기적으로 논의되고 있다. 윈양 지방자치 정부는 2015년 양쯔(Yangtze)강과 펑시(Pengxi)강을 따라 35km 저수지 제방시설의 종합 개선 프로젝트를 수행하였다. 개선 작업을 통해 수변 공간은 준설되었으며 경관 공원, 광장 및 산책로가 건설되어 체계적인 강변 보행자 시스템이 형성됐다. 탕후아 아키텍트 앤 어소시에이츠는 두 개의 강이 교차하는 곳에 세 개의 강변 서비스 빌딩 설계를 맡았다. 이 세 건물은 각각 시팡징 부두(Sifangjing Wharf) 공원과 수앙지앙교(Shuangjiang Bridge) 공원, 그리고 무유바오(Muyubao) 공원을 연결하면서 윈양문화센터와 함께 중요한 공공 교점 역할을 하게 된다. 윈양 시팡징 서비스 빌딩은 이 프로젝트 중 최초로 완료된 작업이다. 


ⓒ Arch-Exist


건물은 불규칙한 다각형의 경사면 대지에 자리한다. 북쪽으로 향할수록 경사면으로 이루어져 있으며 최대 등고차는 8미터에 이른다. 건축물이 최적의 경관에 갖추면서 강변 지형에 부합하고, 도시와 부두의 단층을 연결하는 “엣지(edge)”가 되도록 만드는 것이 설계에 중요하게 고려되었다. 


ⓒ Arch-Exist


기반층의 위의 경사진 지붕은 먼 봉우리 윤곽과 섞여 강을 따라 떠있는 것처럼 보인다.
토공사를 최소화하기 위해 부지의 높이 차이를 활용하여 설계됐으며, 남쪽에 2층, 동쪽과 서쪽에 1층으로 구성된 “단(포디엄, 기반층)”을 형성한다. 1층은 북쪽의 강가 경관과 연결되고 2층은 서쪽의 도시 도로와 연결된다. 건설된 단은 완전히 새로운 풍경으로 관광 플랫폼을 만든다. 웃손이 바라본 시드니(오페라하우스)의 경우같은 유사한 콘텍스트를 다루면서, 경관과 장소에 처마와 단으로 건물이 설계되었다.


ⓒ Arch-Exist


디자인은 “정방형 우물”의 콘셉트에서 출발했다. 건물은 대지 경계면을 따라 배치됐으며, 중앙에 다각형 중정을 형성한다. 또한 지붕을 해체하여 전체 지붕을 여러개의 전통적인 경사 지붕으로 나누고 근처의 펑시강을 향한 두 개의 열린 곳이 형성하여 내부의 안뜰과 구경할 수 있는 장소가 마련됐다. 


ⓒ Arch-Exist


중국 전통의 구조 시스템이 채택되고, 현대의 구조 역학에 따라 보와 기둥 사이의 비례 관계가 조정되기도 했다. 목재, 청벽돌같은 전통적인 소재와 금속, 유리, 테라코타같은 현대적인 소재는 함께 외관, 인테리어 등 건물 곳곳에 사용되었다.





Architects   TANGHUA ARCHITECT & ASSOCIATES

Location   Yunyang, Chongqing, China 

Site area   6,191.32㎡ 

Building area   8,012.99㎡ 

Height   9.6m 

Completion   2018 

Lead architect   TANG Hua 

Design team   LIU Liu, YANG Yuan, LI Wenjie, HUANG Zhenji, etc. 

Client   Yunyang County Urban Development Investment(Group) Co., Ltd. 

Construction drawing   CCTEG Chongqing Engineering Co., Ltd

Photographer   Arch-Exist 




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 8월호(Vol. 459)에 게재 되었습니다.

The project was published in the August, 2019 issue of the magazine(Vol. 459).






'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

MÉCA  (0) 2019.10.15
V&A DUNDEE  (0) 2019.10.14
YUNYANG SIFANGJING SERVICE BUILDING  (0) 2019.10.11
VESSEL PUBLIC LANDMARK  (0) 2019.09.05
PEARLING SITE MUSEUM AND ENTRANCE TO THE PEARLING PATH  (0) 2019.09.04
LIVING ART PAVILION  (0) 2019.09.03


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기