ⓒ Chao Zhang


The Living Art Pavilion, located in Quanzhi Technology Innovation park of Shajing in Shenzhen, is the highlight of the industrial park’s upgrading strategy which includes adding culture and recreation programs into the park. The programs of the building consist of an independent furniture store and a tea house.


ⓒ Chao Zhang


 The Pavilion faces the expressway in  the north, with a row of Terminalia mantaly retained right outside the northern walls. The northern walls are specially designed at different heights, which not only lowered the impact of noises from the expressway, but also formed a beautiful space inside with the Terminalia mantaly. 


ⓒ Chao Zhang


The pavilion, together with the commercial and artistic spaces on the ground floor of the office building No.2, which located at the south of the pavilion, creates a dynamic recreation atmosphere. At the same time, a comfortable and pleasant public space for pedestrians are perfectly created due to interfaces and scales of two buildings which interact with each other. The whole building is composed of six unit blocks. 


ⓒ Chao Zhang


The independent furniture store is composed of four unit blocks in the west, while the other two unit blocks near the city plaza of entrance functions as tea house. By placing some outdoor chairs in the plaza, the tea house creates a comfortable environment for the public life. The middle two unit blocks  are combined into one to provide a large exhibition space for the furniture store. 


ⓒ Chao Zhang


Prototype of Living Art Pavilion are referring to elements of traditional dwellings in Shajing: sloping roof and courtyard space. Each unit block is composed of a courtyard and an unidirectional roofed building. Being roof structure of the building, concrete rib beams enhance the aerial perspective effect of the sloping roof. At the same time, the exposed concrete beams retain the wood texture of the pine formwork. The walls and openings are distributed in the north-south direction of each unit, which created a sense of order and a feeling of depth in the eastwest direction of interior space. 


ⓒ Chao Zhang


Courtyard space of adjacent units is arranged in the south or north alternatively.  With change of height of walls and sloping beams, trees in the courtyards appear indistinctly. In addition, under the Terminalia mantaly, the plain white walls and gray concrete tiles complement each other, integrating nature as well.


ⓒ Chao Zhang


리빙 아트 파빌리온
신천 사정에 있는 Quanzhi Technology Innovation 단지에 위치한 리빙 아트 파빌리온은 공원 안에 문화와 레크리에이션 프로그램을 포함하는 산업 단지의 개선된 전략을 강조한다. 건물의 프로그램은 독립된 가구점과 찻집으로 구성된다. 


ⓒ Chao Zhang


파빌리온은 북쪽 벽 밖에 일렬로 서 있는 마다가스카르 아몬드 나무와 함께 북쪽에 있는 고속도로를 마주한다. 북쪽 벽은 서로 다른 높이로 디자인되어 고속도로의 소음 효과를 줄일 수 있을 뿐만 아니라 아름다운 실내공간을 형성한다. 파빌리온은 남쪽에 위치한 1층 규모의 사무실용 건물 2호와 상업적이고 예술적인 공감과 역동적인 레크리에이션 분위기를 만든다. 동시에 서로 상호작용하는 두 건물의 인터페이스와 규모 덕분에 편안하고 즐거운  통행자들의 공공 공간을 완전하게 만들어낸다. 


ⓒ Chao Zhang


전체 건물은 여섯 개의 유닛 블록으로 구성된다. 독립적인 가구점은 서쪽의 네 개 블록으로 구성되고 입구에 있는 도시 광장 근처에 다른 두 개의 유닛은 찻집으로서 기능한다. 두 유닛 블록은 가구점을 위한 커다란 전시 공간을 제공하기 위해 묶여 있다. 리빙 아트 파빌리온의 원형은 기울어진 지붕 과 안뜰 공간과 같은 사징의 전통적인 거주공간의 요소와 관련이 있다. 각각의 유닛 블록은 안뜰과 단 방향의 지붕이 있는 건물로 구성된다. 건물의 지붕구조인 콘크리트 립 빔은 기울어진 지붕의 공중 원근감 효과를 강조한다. 동시에 노출된 콘크리트 빔은 소나무 거푸집의 나무 질감을 유지한다. 


ⓒ Chao Zhang


벽과 오프닝은 각각의 유닛의 북-남 방향에 분포 하고 내부 공간의 동-서 방향에서 질서와 깊이를 만든다. 인접한 공간에서 안뜰 공간은 남 또는 북쪽에서 대안적으로 정렬되고 있다. 벽의 높이와 기울어진 빔의 변화로 안뜰의 나무는 어렴풋하게 보인다. 게다가, 마다가스카르 아몬드 나무 아래 있는 하얀색 벽과 회색 콘크리트 타일은 자연과 조화를 이루면서 서로를 완성한다.


EXPLODED DIAGRAM



FLOOR PLNA / SECTION





Architects MOZHAO ARCHITECTS

Location Shenzhen, China 

Program Public cultural building

Site area 1000m2㎡ 

Building area 480m² 

Landscape area 165m² 

Structure SC 

Completion 2018 

Project architect Guansheng Zeng 

Design team Wenguo Luo, Ziyun Mai, Die Hu, Yazhu Wu, Danning Shen 

Client Shenzhen Jialingyu Industrial Limited Company 

Construction Fan Zhang 

Photographer Chao Zhang





해당 프로젝트는 건축문화 2019년 7월호(Vol. 458)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2019 issue of the magazine(Vol. 458).





마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기