ⓒ Myeonghwan Jo


A structure begins by determining how to relate the lot of a building and people. The site is located on a narrow and long slope to Hwangnyeongsan Mountain, and there are old townhouses finished with red bricks, a church, and the official residence of Busan in the vicinity of it. It commands a view of Gwanganri beach and Gwangandaegyo Bridge to the east in the distance and the forest on the south of Hwangnyeongsan Mountain in the near.


ⓒ Myeonghwan Jo


Each land has its own unique placeness and power. It is always one of the deep concerns to establish a new relationship by visualizing the characteristics of the place after understanding the nature of the land and considering the relation of it to surroundings. How a new building is placed, what it is made of, and what the role of it is are important to the neighborhood as well as the architects and the building owners.


ⓒ Myeonghwan Jo


I wanted the spaces to be used for diverse purposes such as a cafe, offices, and a private studio and hoped to make them independent of each other, yet connected closely. The most core concepts of the new structure “Present” are to meet the needs of users, live together with the neighbors without ruining the view of the residents who have lived in the townhouses, and be harmonized with nature without disturbing the urban context.


ⓒ Myeonghwan Jo


The Present can be divided into a commercial space, which will be used for an independent bookstore and a cafe, and a workspace for offices and individual studios. It is to meet the purposes of the complex and its relationship with surrounding buildings at the same time. These two buildings are connected via the underground and the bridge on the second floor.


ⓒ Myeonghwan Jo


By dividing it into two buildings and emptying a space between them, I could create an “open space” containing many small gardens and independent terraces. It is an architectural solution that satisfies the needs of the users without disturbing the view of the neighbors, creates abundant spaces, and establishes a new close-range view all at once.
Unlike the simple external appearance, there are many open external spaces, although they seem closed, that make the space richer.
Moreover, the space is extended vertically and horizontally from the first floor to the second floor and from the interior space to Hwangnyeongsan Mountain and Gwanganri beach through the outdoor gardens and the terraces. Although the structure lies on a small lot, the space within the lot is extended infinitely.


ⓒ Myeonghwan Jo


프리젠트


건축은 그 건물의 터와 인간의 관계 설정 방식을 결정하는 것으로부터 시작된다. 황령산을 오르는 좁고 긴 경사지에 위치한 대지 주변으로는 붉은 벽돌로 마감된 오랜 빌라와 교회, 부산시 관사가 있다. 멀리 동쪽으로는 광안리 해변과 광안대교를, 가까이에서는 남쪽 황령산의 숲 조망이 가능하다.


ⓒ Myeonghwan Jo


땅은 저마다 그 고유의 장소성과 힘을 가진다. 그 땅의 성질을 이해하고 주변과의 관계를 고려해 장소의 특성을 시각화함으로써 어떤 새로운 관계를 구축할 것인가는 항상 깊은 고민 중 하나이다. 새로운 건축물이 어떻게 앉혀지는가, 어떤 소재로 지어지는가, 어떤 역할을 하는 곳 인가는 건축가와 건축주 뿐만 아니라 인근 주민에게도 중요하다.


ⓒ Myeonghwan Jo


카페와 사옥, 개인 스튜디오 등 다양한 용도의 공간이 서로 독립적이면서도 긴밀이 연결되기를 원했다. 또한 사용자의 요구뿐 아니라 인근 빌라에 거주하는 사람들이 오랫동안 누려온 조망권을 해치지 않으며 이웃과 공생하는 건축, 자연과 도시적 맥락을 흩트리지 않고 조화되는 건축, 이것이 새로운 건물 ‘프리젠트’를 관통하는 가장 본질적 개념이다.


ⓒ Myeonghwan Jo


프리젠트는 독립 서점와 커피숍으로 사용할 상업 공간과 사무실 및 개인 스튜디오로 사용할 업무공간, 2개의 동으로 나누어 배치되었다. 이것은 건물의 용도와 주변 건물과의 관계성을 모두 충족시키기 위함이다. 두 동의 건물은 지하와 2층 브리지를 통해 연결되고 상호 교류된다.
건축물을 2개의 동으로 나누고 그 사이 공간을 비움으로써 여러 개의 쌈지 마당과 독립적인 테라스를 가진 ‘열린 공간’을 갖게 했다. 이것은 이웃의 조망권을 해치지 않으면서도 사용자의 요구를 만족시키는 건축적 해법인 동시에 풍부한 공간과 새로운 근경을 구축하는 장치가 되었다. 단순한 외관과는 달리 막힌 듯 열린 여러 외부공간들은 공간을 보다 풍성하게 만든다. 또한 공간은 1층에서 2층으로, 실내에서 실외 마당과 테라스를 거쳐 황령산과 광안리 바다까지 수직적, 수평적으로 확장된다.
건축이 기댄 곳은 작은 터지만 그 속의 공간은 무한히 확장된다.







Architects   PDM PARTNERS

Location   Hwangnyeongsan-ro, Suyeong-gu, Busan, Republic of Korea 

Program   Office 

Site area   861.00㎡ 

Building area   169.89㎡ 

Gross floor area   637.97㎡ 

Building scope   B1, 2F 

Building to land ratio   19.73% 

Floor area ratio   35.88% 

Design period   2015. 5 - 12 

Construction period   2015. 12 - 2016. 8 

Completion   2016. 8 

Principal architect   Sungho Ko 

Project architect   Haenyoun Lee, Minju Kim, Haeyong Hyeon, Myeongseok Seo, Hyoseong Do 

Design team   PDM Partners

Construction   PDM Partners 

Client   PRESENT 

Photographer   Myeonghwan Jo 





해당 프로젝트는 건축문화 2019년 7월호(Vol. 458)에 게재 되었습니다.
The project was published in the July, 2019 issue of the magazine(Vol. 458).







'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

HARIM HOLDINGS OFFICE  (0) 2019.10.04
PRESENT  (0) 2019.09.18
ENI ARCHITECTS DESIGN. INC. OFFICE BUILDING  (0) 2019.09.17
A SPACE CUT BY LIGHT, GLORIA JD R&D CENTER  (0) 2019.08.27
Longgang Chuangtou Tower.Shenzhen  (0) 2019.08.26
ASIA ICT CENTER  (0) 2019.08.01


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기