ⓒ Yongsu Kim


Buildings in the city change with time and testify changes in technology. In interpreting the new sense in the continuity of the past and changes in the future of architectural design, it is necessary to understand the unique characteristics of the site and the surrounding environment.


ⓒ Yongsu Kim


The architecture office located on the 35m roadside in Sagok-dong, Gumi-si, pursued modernity in conforming to the inclined terrain and harmonizing with the surrounding area by emphasizing verticality and horizontality to provide a landmark image.


ⓒ Yongsu Kim


The open space was composed to attract the outside natural environment in the front and a zinc roof panel forming a sloped roof conforming to the terrain and exposed concrete were used. In addition, natural colored artificial light was installed on the facade and side of the building to provide a coziness at night. Moreover, a folding door was installed on the outdoor deck on all floors to maximize the comfort of the rooms by connecting the external environment to the inside. We tried to make another space and staircase inside by letting the outside light and the sunset into the building through the glass.


ⓒ Yongsu Kim


The inner space was formed with a view of the top of Mt. Geumo and the outside natural environment can be seen through the window. In other words, the space was an outer spatial inner space. Only exposed concrete, iron oxide, and glass were used on the interior walls, ceilings, and floors to give a modern sophistication. Red brick was used for a part of the wall to impart a feeling of luxury and comfort, and reduce monotony resulting in an efficient work environment. All inside staircases are composed of exposed concrete and iron oxide only, so that the interior creates a unity of semi-exterior and semi-interior space.


ⓒ Yongsu Kim


자연을 품고 있는 ENI


도시 속의 건축물은 시간의 흐름과 함께 변화되며 기술의 변화를 증언하고 있다. 건축 디자인을 위해서는 지난 역사와 미래에 대한 지속과 변화를 새로운 감각으로 해석하고 대지와 주변환경이 갖고 있는 고유한 특성을 충분한 이해해야 한다.


ⓒ Yongsu Kim


구미시 사곡동에 35m 도로 변에 자리한 건축사사무소는 건축물의 형태가 주변과 잘 어우러지며 랜드마크의 이미지를 주기 위하여 수직과 수평성을 강조하였다. 또, 경사지형에 순응하고 주변과 조화를 이룰 수 있는 모던함을 추구하였다.


ⓒ Yongsu Kim


전면은 외부의 자연환경을 유입하기 위하여 열린공간으로 구성하고 지형과 부합하는 경사 지붕형태에 징크 지붕판넬과 노출콘크리트를 사용하였다. 건축물 외부 전면과 측면에는 자연색의 인공조명을 설치하여 야간에는 아늑함을 가질 수 있도록 하였다. 대지에 부합되는 평면계획과 함께 전 층의 옥외 데크에 폴딩도어(Folding Door)를 설치하여 외부 환경을 내부로 끌어들이며 공간의 연계로 실의 쾌적성을 극대화하였다. 또한, 실내와 계단실에 외부의 빛과 석양이 유리를 통하여 시간의 흐름과 함께 실내로 유입되도록 계획해 또 다른 하나의 공간을 만들고자 하였다.


ⓒ Yongsu Kim


내부공간은 금오산 정상과 외부 자연 환경을 유리로 끌어들이면서 외부공간과 같은 내부공간을 계획하였다. 벽과 천장, 바닥에 노출콘크리트와 산화철 그리고 유리만을 사용하여 모던함과 세련된 공간으로 만들었다. 벽체 일부분에는 고벽돌이 쓰였다. 붉은색 계열의 고벽돌은 고급스러우면서도 안락한 공간을 만들며 근무자들의 근무환경을 높인다. 실내의 모든 계단은 노출콘크리트와 산화철로 만들어져, 외부와 통일된 내부 공간을 느낄 수 있도록 하였다.









Architects   ENI ARCHITECTS DESIGN. INC

Location   Sagok-dong, Gumi-si, Gyeongsangbuk-do, Republic of Korea 

Program   Office 

Site area   332.0㎡ 

Building area   190.72㎡ 

Gross floor area   840.78㎡ 

Building scope   B1, 5F

Building to land ratio   57.45% 

Floor area ratio   247.04% 

Design period   2017. 10 - 2018. 4 

Construction period   2018. 5 - 2019. 3 

Completion   2019. 4 

Principal architect   Dongil Han

Design team   Soobaek Lee, Sujeong Kim 

Structural engineer   Jewon E&C 

Mechanical engineer   Myoungshin ENG 

Electrical engineer   Moorim ENG 

Construction   ISU Construction 

Machine equipment   Jinyong Jeong 

Electric engineering   Eunho Cha 

Interior   Sungil Kwuan, Inchan Mun 

Client   ENI ARCHITECTS DESIGN. INC. 

Photographer   Architecture and Culture (Yongsu Kim) 




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 7월호(Vol. 458)에 게재 되었습니다.
The project was published in the July, 2019 issue of the magazine(Vol. 458).








'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

HARIM HOLDINGS OFFICE  (0) 2019.10.04
PRESENT  (0) 2019.09.18
ENI ARCHITECTS DESIGN. INC. OFFICE BUILDING  (0) 2019.09.17
A SPACE CUT BY LIGHT, GLORIA JD R&D CENTER  (0) 2019.08.27
Longgang Chuangtou Tower.Shenzhen  (0) 2019.08.26
ASIA ICT CENTER  (0) 2019.08.01


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기