ⓒ Jordi Mas


The project sets the restoration of the Sant Julià’s Castle enclosure - 19th century fortress - and the recovery of its surroundings, through the creation of a facility to host a Contemporary Arts Centre, accompanied of complementary services: workshops for artists, auditorium, hotel and restaurants. 


ⓒ Carlos Suárez-Kilzi


The fortress is formed by a set of units, built with vaults and walls made of stone with considerable thickness, the majority of them half-buried and communicated through tunnels that run across the mountain.


ⓒ Jordi Mas


The lower level of the set hosts the museum area and the hotel is placed at the top, the area that was formerly known as the stronghold, the zone where the explosives used to be stored. 


ⓒ Jordi Mas


A big auditorium with oval section 7.5m high with a reinforced concrete vault cast with natural soil formwork, is placed at the center of the set, next to the main entrance. 


ⓒ Carlos Suárez-Kilzi


All the new buildings also incorporate exposed reinforced concrete as prominent building material.


ⓒ Jordi Mas


Being a project that combines restoration and new construction there are two basic building solutions. 


ⓒ Carlos Suárez-Kilzi


The prominent one keeps the austere fortress spirit of the existing castle, with half-buried walls and green roof covered with soil and vegetation. This concept is complemented in certain areas with glazed walls buildings with lightweight facades and roofs made out of corten steel.


ⓒ Marco Pastori


산 줄리아성 국제현대예술센터 


이 프로젝트는 19세기 요새인 산 줄리아(Sant Juliá)의 성곽을 복원하고 현대예술센터를 운영하기 위한 시설을 설립함으로써 주변 환경 또한 개선하고자 한다. 이곳의 프로그램으로는 예술가를 위한 워크숍, 강당, 호텔 및 레스토랑이 있다. 


ⓒ Josep M. Torra


요새는 상당한 두께의 돌로 만든 둥근 천장과 벽으로 지어진 하나의 유닛으로 구성되며 대다수는 반쯤 묻혀 산을 가로 지르는 터널을 통해 교류한다.


ⓒ Carlos Suárez-Kilzi


건물의 낮은 층에는 박물관이 자리 잡고 있으며, 호텔은 예전에 폭발물을 보관하는 장소였던 거점 구역의 맨 위에 자리하고 있다.


ⓒ Carlos Suárez-Kilzi


7.5m 높이의 타원형 단면의 대강당에는 자연 토양으로 거푸집 공사를 한 철근콘크리트로 된 아치형 지붕이 주 입구 옆에 위치해 있다. 


ⓒ Carlos Suárez-Kilzi


모든 신축 건물에는 눈에 띄는 노출콘크리트를 건축 재료로 사용했다. 복원과 신축을 위한 두 가지의 기본적인 해결책이 필요한 프로젝트였다. 


ⓒ Carlos Suárez-Kilzi


눈에 띄는 것은 기존의 견고한 요새 정신을 간직하고, 벽과 지붕이 흙과 초목으로 덮여 있는 것이다. 이러한 콘셉트는 경량의 전면 유리와 코르텐 스틸로 만들어진 지붕에서 드러난다.




SITE PLAN




1st FLOOR PLAN





Architect   FUSES-VIADER ARQUITECTES

Location   Sants Metges mountain, Sant Julià de Ramis, Spain 

Site area   46,792.70 ㎡ 

Building area   11,465.60 ㎡ 

Design period   2005 - 2008

Construction period   2010 - 2018 

Principal architect   Josep Fuses, Joan M.Viader 

Design team   Carla Arruebo, Jordi Serra, Pilar Arbonés 

Engineering   Cristian Vallés 

Structure engineer   Blázquez-Guanter Arquitectes SLP 

Client   LUTECAF S.A. 

Photographer   Jordi Mas, Josep M. Torra, Marco Pastori, Carlos Suárez-Kilzi



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 2월호(Vol. 453)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Feb, 2019 issue of the magazine(Vol. 453).








'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

JAMEEL ARTS CENTRE  (0) 2019.04.25
HILLTOP GALLERY  (0) 2019.04.24
The Sant Julià Castle as International Contemporary Arts Centre  (0) 2019.04.23
ARTAZIT GALLERY  (0) 2019.04.17
VOXMAN MUSIC BUILDING  (0) 2019.02.13
MUSIS SACRUM  (0) 2019.02.12


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기