© Xia Zhi

Located in Tianhe District of Guangzhou City, the Shadong village, where sits the buildings of this project, was erected in December 1995. 


© Chaos.Z


The local economic corporation in the late 90s constructed on the commune’s fringe land a 4-storey warehouse leased to the Guangzhou Book Center for their new book storage. 


© Chaos.Z


Eight years ago, the company constructed a new five-story warehouse building on the northern side of the previous one. The status quo of the site is now one new and one old vacant multi-story warehouse building. The compound’s accessibility from the city is poor, but they own the beautiful scenic view of Baiyun Mountain. 


© Chaos.Z


In consideration of these two multi-storey warehouses, without long history or any spatial distinctives, the architect experiments a bold spatial operation of transplantation of mountain-scape”, within the 8.5-meter-wide “canyon” between the long sides of the two buildings, to reshape the post-industrial site. 


© Xia Zhi


The reconversion creates a new state of combination of urban and rural, and this new “urban-rural integration” will serve as an incubator and living home of the new urban young talents. 


© Xia Zhi


7 solid landscape segments transplanted from Baiyun Mountain link the two buildings into a new community with a total gross floor area of 23,000 square meters and accommodating about 800 young people to work and live in the commune. 


© Xia Zhi


By the intervention of the floating landscaping bridges, a continuous climbing walkway links and runs through from the entrance of the compound to the roof-top garden and recreation facilities, offering a real experience of outdoor climbing within the new youth commune. 


© Xia Zhi


톈허 청년 공동체

톈허 청년 공동체 이 프로젝트의 건물들이 있는 광저우(Guangzhou)시의 톈허(Tianhe)구 사동(Shadong) 마을은 1995년 12월에 세워졌다. 


© Xia Zhi


90년대 후반 현지 경제 법인은 마을에 신축 서적 보관을 위한 4층짜리 창고를 지어 광저우 북센터(Guangzhou Book Center)에 임대했다. 8년 전, 그 회사는 이전 건물의 북쪽에 새로운 5층짜리 창고를 지었다. 


© Xia Zhi


현재 그 곳은 이제 하나의 새롭고 오래된 다층 창고 건물이다. 이 단지는 도시로부터 접근이 용이하지 않지만, 바이윤(Baiyun)산의 아름다운 경치를 가지고 있다. 오랜 역사나 공간적 특색이 없는 이 2개의 다층 창고를 건축가는 두 건물의 긴 면 사이의 8.5m 넓이의 “협곡” 안에서 산업화 이후의 부지를 재편하기 위해 과감한 산경 재배치를 실험한다. 


© Chaos.Z


이 재배치는 도시와 시골의 결합이라는 새로운 장를 만들고 새로운 “도시-농촌 통합”은 도시의 젊은 인재들의 육성 시설과 삶의 터전이 될 것이다. 바이윤산에서 이식된 7개의 단단한 경관이 두 건물을 총 23,000㎡의 면적을 지닌 새로운 공동체로 연결하고 약 800명의 젊은이들이 이 공동체에서 일하고 생활할 수 있도록 한다. 


© Xia Zhi


떠있는 조경 교량의 개입으로, 연속적인 산책로는 구내 입구에서 지붕 꼭대기 정원 및 레크리에이션 시설까지 연결되고 이어져 새로운 젊은 공동체에 야외 등반의 실제적 경험을 제공한다.


SIT PALN


DIAGRAM


EVEATION


FLOOR PLAN




Architect O-OFFICE ARCHITECTS

Location Shadong Commune, Tianhe, Guangzhou 

Building area 21,000㎡ 

Gross floor area 23,000㎡ 

Design period 2016 - 2017 

Principal architect He Jianxiang & Jiang Ying 

Project architect Dong Jingyu 

Design team Huang Chengqiang, Chen Xiaolin, Wang Yue, Zhang Wanyi, Peng Weisen, Zhang Tao, Lin Licong, Fan Zhen, 

 Deng Mincong 

Structural engineer Luo Qiyao

Client Vanke Guangzhou 

Photographer Chaos.Z, Xia Zhi




해당 프로젝트는 건축문화 2018년 11월호(Vol. 450)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Sep, 2018 issue of the magazine(Vol. 450).




'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

STELLA FIORE  (0) 2019.04.11
ALLEY HOUSE  (0) 2019.02.15
TIANHE YOUTH COMMUNE  (0) 2019.01.28
URBAN MEMBRANE  (0) 2019.01.22
Wavewall  (0) 2019.01.21
Asma Bahceler Residences  (0) 2019.01.15


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기