Constructed due to the district unit planning of Woongcheon, Yeosu city, the site is around 7-800 meters away from the Yeosu Beach and Yi Sun-Sin Park, and has a seven-lane urban main road in the front. Commercial facilities, where the first floors are shops and second-third floors are used as houses, form a town around the lot. There is a central commercial area at the opposite side of the road in front, so the site has a large floating population around it and the level of attention is high. The shops on the first floor are recognizable from the road in front however, because of the public green space, it is only accessible through the back. 



Therefore, awareness from the front road is demanded for the shops on the first floor. The multi-family housing can be entered through the stair hall at the back after parking. The residence needed to block out the noises and indiscreet public gazes from the road in the front, but also have the natural lighting and view establish a good connection between the inside space and outside space. The opening of the front facade changes direction considering the relationship between the function of each floors and the  surrounding environment. All sides of the first floor are opened to make the awareness higher from the main street, and the angle of the walls are altered for the second floor, acting like a cover and opening towards the south. 



The walls of the third floor are modified so that the view towards the sea and the park are intensified to have a sense of openness. The variation of the wall’s angle changes depending on the height makes the living conditions, such as the openness of the interior space of the shops, the privacy of the residences and the view, favorable but at the same time, creates a clear identity of the front facade and a form of a wave wall. 



The backside faces an 8-meter road where neighboring residents walk a lot, and allows mutual communication. The entrance of the  shops and the common area of residences are separated which avoids mutual interference, but gives continuity to the city space by enhancing spatial transparency on the streets. The entrance to the residence on the first floor to the common area on the third floor is visually connected with the outside street, and the inside of the common area’s stairway diagonally faces every space in each floor, in order to provoke communication between the inside and outside residents. 


© Kyungsub Shin


여수파동벽

여수시 웅천 지구단위계획에 의해 조성된 대지는 여수 앞바다와 이순신공원에서 약 7-800m 떨어져 있고 전면에 왕복 7차선 도시 간선도로에 면해 있다. 1층은 상가, 2-3층은 주택 용도로 쓰이는 근린생활시설들이 대지 주변에 마을을 이룬다. 전면의 대로 맞은편에는 중심상업지역으로 조성되어 있어서 대지 주변에 유동인구가 많고 주목도가 높다. 


© Kyungsub Shin


1층 상가는 전면 대로에서 인지하되 공공녹지로 인해 바로 출입이 불가능하여 배면으로 돌아와 출입이 가능하다. 따라서 1층 상가는 전면 대로에서의 인지성이 요구된다. 2-3층의 다가구주택은 배면에 주차 후 계단실을 통해 출입하는 구조이다. 주택은 전면 대로에서 발생하는 소음과 무분별한 시선을 차단하되, 자연채광과 전망이 양호한 방향으로 내외부 공간의 관계를 설정하는 것이 필요했다. 전면 파사드는 층별 기능과 주변 환경의 관계를 고려하여 개구부의 방향이 변화한다. 


© Kyungsub Shin


1층은 전면으로 개방하여 대로변에서 인지성을 높이고, 2층은 차폐하는 방향으로 벽체의 각도를 변화하며 남향으로 열린다. 3층 벽체는 바다와 공원으로 향한 전망을 강화하며 개방감을 가지도록 변이한다. 높이에 따른 벽체 각도의 변화는 상가 내부 공간의 개방성, 주택의 프라이버시와 조망 등의 거주 조건을 양호하게 하면서 동시에 전면 파사드의 명확한 정체성, 파동벽의 형상을 만들어 낸다. 


CONSTRUCTION


배면은 이웃한 동내 주민들의 보행이 많고 상호간의 소통이 일어나는 8m 도로를 면해 있다. 상가와 주택 공용부 출입이 분리되어 있어 상호 간섭은 피하되 가로에서의 공간적인 투명성을 높여 도시공간의 연속성을 부여하였다. 주택으로의 1층 출입구에서부터 3층까지의 공용부는 외부 가로와 시각적으로 연결되고, 공용부 계단실 내에서도 사선 방향으로 각 층의 모든 공간이 마주 보게 되어 내-외부 거주자 간의 소통을 촉발하도록 의도하였다.


SCETION


DIAGRAM


FLOOR PLAN




Architect AND

Location 6-18, Ungnam 1-gil, Yeosu-si, Jeollanam-do, Republic of Korea 

Program Neighborhood facility, Multifamily house

Site area 237.90㎡ 

Building area 137.15㎡ 

Gross floor area 341.02㎡ 

Building scope 3F 

Building to land ratio 57.65% 

Floor area ratio 143.35% 

Structure Reinforced concrete 

Principal architect Euiyeob Jeong 6

Design team Yeonji Kim, Dongchan Jang 

Construction DNS Construction Co., Ltd. 

Photographer Kyungsub Shin




해당 프로젝트는 건축문화 2018년 10월호(Vol. 449)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Sep, 2018 issue of the magazine(Vol. 449).






이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
전라남도 여수시 삼일동 |
도움말 Daum 지도

'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

TIANHE YOUTH COMMUNE  (0) 2019.01.28
URBAN MEMBRANE  (0) 2019.01.22
Wavewall  (0) 2019.01.21
Asma Bahceler Residences  (0) 2019.01.15
HYGGE TERRACE  (0) 2018.10.29
Daegu Wolbae IPARK  (0) 2018.09.13


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기