ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

Mansion Feast  Dine like Chinese royalty in a renovated traditional Beijing courtyard residence
Beijing-based interior design practice LDH Design has completed Mansion Feast – a 1,230-square-meter restaurant that specializes in Chinese aristocratic cuisine. Tucked away near a temple in Beijing’s old town, in a hutong in Dongcheng District, the restaurant is set within a renovated, thirty-year-old, traditional, Beijing style, quadrangular, courtyard compound residence known as a siheyuan. Formerly a cultural venue called the Jinyang Hanlin Academy, the compound was transformed into an elegant dining destination that evokes the ceremonial splendor of Chinese imperial residences.
The establishment’s private, indoor dining rooms are available for private gatherings, while its central courtyard is open to the public for afternoon tea and dinner. If a guest books the entire Mansion, they can use the courtyards for musical performances, cocktail parties, exhibitions, press conferences or other events.
As is typical of siheyuans, the compound has three conjoined courtyards surrounded by a series of chambers with traditional, grey, pitch-tiled roofs. These chambers are connected by a corridor running through the middle of the compound. From the entrance, one passes through an archway then a corridor into the first courtyard where marble paving stones set amidst landscaped waterways lead to an open kitchen that’s semi-concealed by a bamboo “forest”. From behind the bamboo trees, guests can see scrumptious roast duck hanging in the display case of the open kitchen. To the right of the entrance, is a terrace that functions as a three-dimensional viewing platform where guests can look down at the courtyards, the Beijing Imperial Academy and hutong beyond the compound’s walls, and also take in views of the sky above. A stone staircase leads up to this terrace. LDH installed mirrors panels on the wall of the staircase landing on the terrace level, so a reflection of Beijing’s old town and the golden roof of the Beijing Imperial Academy can be seen before guests step onto the terrace.

 

“Architecture is the mirror of life. When you see architecture through the mirror, you can feel a building’s past and its essence. Architecture is also the reflection of social life of a place,” says Liu. From the first courtyard, guests proceed through a door adorned with flowers, along a winding corridor, towards the central courtyard. “As a visual prelude, the flower-adorned door is both traditional and unrestrained, inviting people to glimpse the vitality and grandeur of Beijing as it looked a century ago,” says LDH’s founder Liu Daohua. Beyond the central courtyard is the third courtyard – referred to as “the principal yard” – which is connected to a semi-open banquet hall. The ceiling and upper walls of this hall is decorated in gold lacquer, which together with the grey walls and crimson door posts, create an elegant, contemporary atmosphere. “We reconstructed the internal tilt facade of this hall according to a contemporary architectural scale and with modern materials,” says Liu. “On a sunny day, this gilded hall changes with the light and shadow, as if it were breathing,” he adds. On one side of this banquet hall is a leisure area where guests can relax and chat before or after meals, and on the other side are wine cellars and cigar lounges. Flanking the principal yard on the east and west are wings that contain private dining rooms – each with their own small garden that looks out to the bamboo “forest”.

 

Maintaining the architectural integrity of the siheyuan was LDH’s priority, so they removed the dilapidated walls and floors or the original building, but retained the compound’s original structure and layout, along with its existing wells, courtyards, and structural beams. “We kept the original, colored drawings on the facade too, and integrated them with the surrounding environment. To modernize the space, we installed glass curtain walls along the north and south walls of the main hall. This enhanced the visual connectively of the interior program to the courtyards,” says Liu. Mansion Feast prides itself in using seasonal ingredients for its changing menus, so LDH kept the existing trees – spring magnolia, summer crape myrtle, begonia, and holly pine – in the four corners of the central courtyard as an homage to the four seasons. “The courtyards present a wonderful way to frame skyline views and draw sunshine and fresh air into the interior spaces. The sunlight shining on the trees in these outdoor areas create interesting shadow play which adds to the poetic atmosphere of the restaurant,” Liu says. This project exemplifies LDH Design’s philosophy of being respectful of the relationship between design and nature, architecture and history, and context and culture. “Mansion Feasts is an open platform, which provides a space for everyone. What we’ve designed is a modern restaurant and event venue that celebrates the ancient imperial history of Beijing in an unforgettable way,” says Liu.

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

베이징에 기반을 인테리어 디자인 회사 LDH Design 중국 귀족 요리를 전문으로 하는 1,230제곱미터 레스토랑인 메종 피스트 (Mansion Feast) 완성했다. 베이징 구시가지의 사원 근처, 둥청지구의 후통에 자리 잡은 레스토랑은 30 전통 베이징 스타일의 사각형 안뜰 복합 주택인 사합원(siheyuan) 개조했다. 과거 진양한린학원(Jinyang Hanlin Academy)이라는 문화 공간이었던 복합 단지는 중국 황실 거주지의 의례적 화려함을 연상시키는 우아한 식사 공간으로 탈바꿈했다. 시설의 개인 실내 식당은 사적인 모임을 위한 공간으로 사용할 있으며 중앙 안뜰은 애프터눈 티와 저녁 식사를 위해 대중에게 공개된다. 게스트가 맨션 전체를 예약하면 음악 공연, 칵테일 파티, 전시회, 기자 회견 또는 기타 행사를 위해 안뜰을 사용할 있다. 사합원(siheyuans) 전형으로, 복합물에는 전통적인 회색 피치 타일 지붕이 있는 일련의 방으로 둘러싸인 3개의 연결된 안뜰이 있다. 방들은 복합물의 중앙을 관통하는 복도로 연결되어 있다. 입구에서 아치 길을 지나 번째 안뜰로 이어지는 복도를 지나면 조경된 수로 사이에 놓인 대리석 포장 돌이 대나무 ""으로 반쯤 가려진 개방형 주방으로 이어진다. 대나무 뒤에서 손님들은 오픈 키친의 진열장에 매달려 있는 맛있는 오리 구이를 있다. 입구 오른쪽에는 3차원 전망대 역할을 하는 테라스가 있어 손님들이 안뜰, 베이징 황실 학원, 건물 너머로 후통을 내려다보고 위의 하늘을 바라볼 있다. 돌계단은 테라스로 이어진다. LDH 테라스 층으로 올라가는 계단의 벽에 거울 패널을 설치하여 손님들이 테라스에 오르기 전에 베이징의 구시가지와 베이징 황실의 황금 지붕을 있다.

 

건축은 삶의 거울이다. 거울을 통해 건축물을 보면 건물의 과거와 본질을 느낄 있다. 건축은 또한 장소의 사회 생활을 반영합니다.”라고 (Liu) 말한다. 번째 안뜰에서 손님들은 꽃으로 장식된 문을 통해 구불구불한 복도를 따라 중앙 안뜰로 향한다. LDH 설립자인 다오후아(Liu Daohua)시각적 서곡으로서 꽃으로 장식된 문은 전통적이면서 제한적이지 않아 사람들로 하여금 100 베이징의 활력과 웅장함을 엿볼 있도록 한다.”라고 말했다. 중앙 중정 너머에는 반개방형 연회장과 연결된 번째 중정("본당") 있다. 홀의 천장과 상부 벽은 금색 옻칠로 장식되어 있으며 회색 벽과 진홍색 기둥과 함께 우아하고 현대적인 분위기를 연출한다. (Liu) "현대 건축 규모와 현대적인 재료로 홀의 내부 틸트 파사드를 재구성했다."라고 말한다. “화창한 금박 홀은 숨쉬는 것처럼 빛과 그림자로 변한다.”라고 그는 덧붙인다. 연회장의 한쪽에는 식사 전후에 휴식을 취하며 담소를 나눌 있는 레저 공간이 있으며, 다른 한쪽에는 와인 저장고와 시가 라운지가 있다. 동쪽과 서쪽의 주요 마당 옆에는 개인 식당이 있는 부속건물들이 있다. 부속건물에는 대나무 "" 내다보이는 작은 정원이 있다. 사합원의 건축학적 무결성을 유지하는 것이 LDH 우선 순위였으므로, 그들은 낡은 벽과 바닥 또는 원래 건물을 제거했지만 기존 우물, 안뜰 구조적 빔과 함께 단지의 원래 구조 레이아웃을 유지했다.

 

파사드에도 원래의 컬러 드로잉을 유지하고 주변 환경과 통합했다. 공간의 현대화를 위해 본관의 북측과 남측 벽면을 따라 유리 커튼월을 설치하였다. 이것은 안뜰에 대한 내부 프로그램의 시각적 연결을 향상시켰다.”라고 (Liu) 말한다. 메종 피스트 (Mansion Feast) 메뉴 변경에 제철 재료를 사용하는 것을 자랑스럽게 생각하므로 LDH 사계절에 대한 경의로 중앙 중정의 모서리에 목련, 여름 백일홍, 베고니아, 호랑가시나무 기존 나무를 유지했다. 안뜰은 스카이라인 전망을 구성하고 햇빛과 신선한 공기를 내부 공간으로 끌어들이는 훌륭한 방법을 제시한다. 야외 공간의 나무에 비치는 햇빛은 레스토랑의 시적인 분위기를 더해주는 흥미로운 그림자 놀이를 만든다.”라고 (Liu) 말한다. 프로젝트는 디자인과 자연, 건축과 역사, 컨텍스트와 문화의 관계를 존중한다는 LDH 디자인의 철학을 예시한다. “메종 피스트(Mansion Feasts) 모두에게 공간을 제공하는 개방형 플랫폼이다. 우리가 디자인한 것은 잊을 없는 방식으로 베이징의 고대 제국 역사를 기념하는 현대적인 레스토랑과 이벤트 장소이다.”라고 (Liu) 말했다.

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

 

ⓒ Wang Ting

 

 

 

 

Design : LDH Design
Location: Jianchang Hutong No.22. Haidian District, Beijing
Photographer : Wang Ting

 




'Interior Project > Cafe&Restaurant' 카테고리의 다른 글

EGEO  (0) 2022.06.21
Baovan restaurant  (0) 2022.06.20
LU Style Restaurant  (0) 2022.06.09
HIDDEN HOUR  (0) 2022.04.28
MOSP  (0) 2022.04.22


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기