ⓒSamGanIlMok

 

 

 

Located in Sineup-ri, Hwacheon, Gangwon-do, 'Gahwamansaseong' is located in a small village in the mountains of Gangwon-do. Old farmhouses have reached their limit of usefulness, and are being converted into new houses one by one. 'Gahwamansaseong is a project in which the owner decided to demolish the farmhouse where the previous owner lived, and build a new house on the land behind it. The design work began through a connected relationship, and it was intended to faithfully reflect the characteristics of rural life and family life. Rather than revealing it, the architect wanted to have an internal stability, and it would be a warm and healthy house that could withstand the harsh winter well. Rather than being greedy, the architect would like to build a house full of the fragrance of life in an appropriate way without overflowing. The land behind the existing farmhouse was on a slope that was being used as a field, so when an embankment was built and the site was cleared, the land was about 1.2m higher than the existing private house. Over the slate roof of the existing private house to be demolished, the spaces were arranged naturally in line with the sunny land with fields and mountains in the distance, and the building was planned with a simple and honest form as much as possible. The entry to the living room and the deck in front of the entrance was planned with a ramp instead of stairs, and the areas in which you spend a long time, such as the entrance, greenhouse, living room, dining room, and bedroom, were arranged so that sunlight and views from the south could be shared. In particular, the southern entrance from the deck was planned as a special welcoming space to this house, allowing it to function as a small greenhouse based on the desire of the owner who likes to grow flowers throughout the house. In addition, the living and dining areas, frequently visited by guests, and the children's rooms and master bedrooms are naturally divided. The entrance and the greenhouse become a single screen when viewed from the inside, distinguishing the nature of the space, and is designed so that whenever you pass through the hallway, you can feel the sunlight and see the panoramic view of the greenhouse and the plants in between. An attic space is provided for the grandchildren so that their daughter’s family can stay, and the interior of the single-story “Gahwa Mansaseong” house is built according to the nature of the space, making the most of the advantages of a single-story house, such as a spacious living room with a gabled ceiling, an attic space, and an integrated guest room. Also, it has different ceiling heights and ceiling shapes.

 

 

 

ⓒSamGanIlMok

 

 

 

'가화(花)만사성'은 강원도 화천 신읍리 첩첩 산으로 둘러싸이고 산골의 정취를 간직한 작은 마을에 있다. 이곳의 오래된 농가들은 성능의 한계에 다다랐고 하나둘 신축주택으로 바뀌고 있는데, 가화만사성이 지어지게 된 상황도 비슷했다. 건축주는 기존에 거주하던 농가를 철거하고 뒷편 땅에 신축주택을 짓고자 했다. 가화만사성은 이렇게 지어진 신축 주택으로, 농촌에서의 삶과 가족들의 생활 특성을 충분히 반영된 집이다. 가화만사성은 겉에서 드러나는 집이 아닌, 내실을 가진 집이다.

원래 농가 뒤편의 땅은 밭으로 쓰고 있던 경사지였다. 집을 짓기 위해 축대를 쌓고, 부지를 정리하니 기존 민가보다는 약 1.2m가 높은 땅이 되었다. 이 다소 높아진 땅 위에 세워진 가화만사성에서는 철거될 예정인 원래 건축주가 살던 집 지붕 위로 멀리 들과 산세가 펼쳐진 풍경이 보인다. 가화만사성은 최대한 단순하고, 정직한 형태로 계획됐다. 거실과 현관 앞 데크로의 진입은 계단 대신 경사로이며, 현관-온실 그리고 거실, 식당, 안방 등 거주자들이 오랜 시간을 보내는 공간은 햇살과 산세를 볼 수 있는 전망이 함께 할 수 있도록 남향에 배치됐다. 특히, 데크에서 진입하는 남쪽 현관은 집안 가득 화초 기르기를 좋아하는 건축주의 소망을 담아 작은 온실의 기능을 가지고 있어 가화만사성의 가장 특별한 공간이 되었다. 이 공간을 기준으로 손님의 방문이 잦은 거실과 식당 공간과 자녀들이 머무는 방들과 안방이 자연스럽게 나누어진다. 현관-온실은 공간의 성격을 구분하는 공간이자, 거주자들이 복도를 지날 때 마다 온실의 화초와 그사이 사이로 비치는 햇살과 전경을 느낄 수 있는 따뜻한 공간이다. 출가한 딸네가 자주 방문하기에 그들이 지낼 방에 외손주를 위한 다락공간이 별도로 마련되어 있다. 가화(花)만사성 은 공간의 성격에 따라 박공 천정을 지닌 넓은 거실, 다락방의 공간과 통합된 게스트룸 등 각기 다른 천정고와 천정의 형태로 단층집이 가진 장점을 보여주는 집이다.

 

 

 

ⓒSamGanIlMok

 

 

 

ⓒSamGanIlMok

 

 

 

ⓒSamGanIlMok

 

 

 

ⓒSamGanIlMok

 

 

 

ⓒSamGanIlMok

 

 

 

ⓒSamGanIlMok

 

 

 

ⓒSamGanIlMok

 

 

 

SECTION

 

 

 

 

1ST FLOOR PLAN

 

 

 

ATTIC PLAN

 

 

 

Architects  SamganIlMok Architects
Location   Hwacheon-eup, Hwacheon-gun, Gangwon-do, Republic of Korea
Site area   521.0㎡
Building area   111.01㎡
Gross floor area   99.22㎡
Building scope   1F
Building to land ratio   21.31%
Floor area ratio   19.04%
Construction period   2020. 03 - 2020. 12
Completion   2020. 12
Principal architect   Hyunhyo Kwon
Project architect   Hyunhyo Kwon
Design team   Ayeon Bang ,Sanghyun Jeon  
Electrical engineer   SAMHEUNG ENG
Construction   문화예술건축공간 집이네집
Photographer   SamGanIlMok

 

 

해당 프로젝트는 리빙즈, 디테일 03호에 게재되었습니다.
The project was published in LIVINGS, Detail 03

 

[BOOK] LIVINGS, Detail 리빙즈, 디테일 03호, 04호

<LIVINGS, Detail 리빙즈, 디테일 03호, 04호> 72개의 형태와 라이프스타일을 담은 주거공간, 국내외 “디테일한 주택 프로젝트”의 엮음 매월 국내외 다양한 건축물들을 소개해 온 <월간 건축문화>가 <

www.masilwide.com

 




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

HOURGLASS CORRAL  (0) 2022.05.03
HOUSE IN HOJO  (0) 2022.05.02
GAHWAMANSASEONG  (0) 2022.04.29
POEMS HOUSE  (0) 2022.04.28
CASA JC  (0) 2022.04.27
ASO HILLS  (0) 2022.04.26


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기