ⓒYongJoon Choi

 

 

Discovered as a place which keeps the emotions of Korean housing style in alley to express modern commercial culture, this is a site where position of residents and that of those staying for a while are different, and it is too tight for cars and people to pass by. We wanted to suggest a space where people could look at the sky quietly in such an alley. We decided to design a space where people could enjoy “colorless contemplation” at this site which touches the sky first. After a few seconds of silence experienced by the reflected sunlight at the moment going up the third floor, a space in the shape of a “glass cube” is located imposingly. Ceiling, seats, and bar counter connected inside and outside create the space which makes people concentrate on contemplation, by simplifying vertical and horizontal lines maximally.

 

 

ⓒYongJoon Choi

                                                                  

 

현대 상업 문화를 표현하기 위해 한국 골목 주거형태의 정서가 남아있는 곳으로 발견한 이 부지는 거주하는 사람과 잠시 머무는 사람의 입장이 다르고 차와 사람이 지나가기에도 빠듯한 곳이다. 그런 골목 안에서 조용히 하늘을 바라볼 수 있는 공간을 제안하고 싶었다. 하늘에 가장 먼저 맞닿는 이곳에 우리는 ‘무색의 사색’을 즐길 수 있는 공간을 설계하기로 했다. 3층에 오른 순간 반사된 햇빛에 의해 눈이 경험하게 되는 몇 초의 정적이 지나면, ‘유리큐브’ 형태의 공간이 당당하게 자리하고 있다. 내외부로 이어져 있는 바 카운터, 천장, 좌석은 수직, 수평선을 최대한으로 단순화하여 사색에 집중하는 공간을 조성한다.

 

 

ⓒYongJoon Choi

                                                               

 

ⓒYongJoon Choi

                                                          

 

ⓒYongJoon Choi

                                                                

                                                         

ⓒYongJoon Choi

                                                    

 

ⓒYongJoon Choi

                                                          

 

ⓒYongJoon Choi

                                                             

 

ⓒYongJoon Choi

                                                               

 

 

ⓒYongJoon Choi

                                                               

 

ⓒYongJoon Choi

                                                              

 

ⓒYongJoon Choi

                                                   

 

FLOOR PLAN

                                                 

Design   YOLLLLEY STUDIO
Location   
683-76, Hannam-dong, Yongsan-gu, Seoul, Republic of Korea
Principal architect
  YOLLLLEY STUDIO
Building scope  95㎡
Gross floor area  95㎡
Building scope  3F, Rooftop
Construction  YOLLLLEY STUDIO
Photographer  YongJoon Choi

 




'Interior Project > Cafe&Restaurant' 카테고리의 다른 글

SCRAB  (0) 2022.04.12
BRIX COFFEE  (0) 2022.04.08
Hannam Berg Rooftop Cafe  (0) 2022.04.05
oooh! POKE  (0) 2022.03.28
STANGDAL SYNDROME  (0) 2022.03.25
SAM JOONG JOO  (0) 2022.03.24


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기