ⓒStéphane Groleau

 

 

 

STGM’s new head office is located in the Beauport borough of Quebec City, adjacent to the Estimauville eco-neighbourhood. It is a 1,000 square metre two-storied structure that puts the focus on eco-friendly, architectural innovation. The building succeeds in offering an exceptional level of comfort to its occupants through the mindful integration of a longitudinal form, orientation to the sun, light wood structure, meticulously selected materials and efficient systems, while producing a low ecological footprint. High performance concrete siding combined with Eastern Cedar creates an impression that is both simple and dynamic, with attention given to the relationship between solids and voids that lend the building an air of elegance that belies both time and fashion. From the first sketches, the designers sought to attain a high level of sustainability – a principle already at the heart of the firm’s priorities, using creativity to implement the strategies necessary to reach LEED-NC Platinum level. With this objective in mind, comfort, simplicity and coherence were selected as founding principles.

 

STGM’s new offices comprise two vast open-area workshops, closed offices, conference rooms, and indoor and outdoor meeting and rest areas. The longitudinal form, developed north-south, is sober and contemporary. The building integrates innovation and a host of eco-friendly features in view of attaining the highest level of sustainable building certification. A number of features were included to reduce the consumption of drinking water. Through efficient water management, the building decreases the energy requirements of wastewater treatment plants. The strategies employed aimed to reduce the consumption of drinking water through the use of such water-saving accessories as low-flow faucets and shower heads, and rainwater to flush the toilets.

 

An ambitious reduction in energy consumption of over 60% compared with the reference building was sought through an innovative aerothermal design and recuperation of the building’s internal heat to curb demand on the distribution networks. A solar wall was also erected on the south-west façade of the building to preheat fresh air. Several control strategies also mitigated at-source needs by adapting lighting,  heating and cooling use to actual occupation and needs. The project designers also focused on the use and management of materials and resources. Tthe building’s ecological signature, for example, is apparent indoors with the use of wood salvaged from old houses in the area. Furniture from the company’s old offices was salvaged and integrated into the new project, without volatile organic compounds (VOCs) and regional provenance (local sourcing) were prioritized throughout the process.

 

As early as the first sketches, the characteristics of the site itself dictated a minimalist approach to the structural concept. The limited bearing capacity of the ground required minimal structural weight, and so the lightweight ductile wood frame, with a low ecological footprint, proved to be the best solution. With a small percentage of engineered wood and a large portion of lumber, the structure consists of prefabricated small-sized trusses and joists enabling a lighter structure while allowing for wide spans (14 metres) between the posts to create an open work area. The wood roof trusses were integrated as a design element, exposed on the first storey, giving the building its distinctive look.

 

Positive impacts for users
The building’s location has its benefits for users. The dense sector is located on the outskirts of the downtown core, near a busy highway, with public transportation and a variety of services. Two parking lots are reserved for carpoolers and a charging station for electric cars is at the disposal of employees. The south facing terrace serves as a much appreciated rest area with landscaping featuring maintenance free and eatable plantings. Most of the plants are hardy and eatable, such as raspberry, lilies and serviceberry, don’t require irrigation and enable occupants as well as clients to use the outdoor areas of their environment. The building offers a stimulating work environment. Natural lighting and outdoor views are elements that are particularly appreciated. Most areas have natural lighting due to abundant windows on the four sides of the building, situated to optimize the different lighting opportunities during the day. Five light wells add midday lighting that is both appealing and varied depending on the time of day. LED fixtures, equipped with light detectors in the two large work areas, complete the indoor lighting needs,. Key objectives, in keeping with the premises of comfort and simplicity, were to provide fresh air and to control the immediate environment. A series of windows vents are strategically positioned around the building envelope. In addition, the mechanical systems are designed to efficiently cool and heat the different zones of the building at the same time.

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

STGM의 본사는 Estimauville 생태 지역에 인접한 퀘벡 시의 Beauport 자치구에 있다. 1,000㎡ 규모의 2층 구조로 친환경적, 건축적 혁신에 중점을 두고 있다. 건물은 세로 형태, 태양 방향, 가벼운 목재 구조, 세심하게 선택한 재료 및 효율적인 시스템의 신중한 통합을 통해 이용자에게 높은 수준의 편안함을 제공하는 동시에 낮은 생태발자국을 생성하는 데 성공했다. Eastern Cedar(향나무)와 결합된 고성능 콘크리트 사이딩은 건물에 시간과 유행을 초월하는 우아한 분위기를 부여하는 솔리드와 보이드 사이의 관계에 주의를 기울여 단순하면서도 역동적인 인상을 준다. 첫 번째 스케치부터 설계자들은 높은 수준의 지속 가능성을 달성하고자 했다. 이 원칙은 이미 회사의 우선순위의 핵심이며, 창의력을 사용하여 LEED-NC Platinum 레벨에 도달하는 데 필요한 전략을 구현했다. 이러한 목적을 염두에 두고 편안함과 소박함, 일관성이 건국 원칙으로 선정됐다.

 

STGM의 새 사무실은 2개의 넓은 개방형 작업장, 폐쇄형 사무실, 회의실, 실내외 회의 및 휴식 공간으로 구성된다. 남북으로 발달한 종적 형태는 수수하고 현대적이다. 이 건물은 최고 수준의 지속 가능한 건물 인증을 획득하기 위해 혁신과 다양한 친환경 기능을 통합한다. 식수 사용량을 줄이기 위해 여러 기능이 포함됐다. 효율적인 물 관리를 통해 건물은 폐수 처리장의 에너지 요구량을 줄여준다. 이 전략은 저수도의 수도꼭지와 샤워 헤드와 같은 절수 액세서리를 사용하고 화장실 물을 내리기 위해 빗물을 사용하여 음용수 소비를 줄이는 것을 목표로 했다.

 

기존 건물과 비교하여 60% 이상의 에너지 소비를 야심 차게 줄이는 것은 배전망에 대한 수요를 억제하기 위해 혁신적인 공기열 설계와 건물 내부 열의 회복을 통해 추구됐다. 또한 건물의 남서쪽 파사드에 태양열 벽을 세워 신선한 공기를 예열한다. 여러 가지 제어 전략은 조명, 난방 및 냉방 사용을 실제 직업과 필요에 맞게 조정하여 소스 수요를 완화했다. 또한, 프로젝트 설계자들은 재료와 자원의 사용과 관리에 초점을 맞췄다. 예를 들어 건물의 생태학적 특징은 실내에 이 지역의 오래된 집에서 가져온 목재를 사용하면서 뚜렷하게 드러난다. 회사의 오래된 사무실에서 가져온 가구는 휘발성 유기 화합물(VOC)과 지역적 출처(로컬 소싱) 없이 프로세스 전체에서 우선순위를 매긴 후 새 프로젝트에 통합됐다.

 

초기 스케치부터 대지 자체의 특성은 구조적 개념에 대한 미니멀리스트 접근 방식을 지시했다. 지반의 제한된 지지력으로 인해 최소한의 구조적 무게가 필요했기 때문에 생태발자국이 적은 경량 연성 목재 프레임이 최선의 해결책으로 입증됐다. 적은 비율의 엔지니어링 목재와 많은 부분의 목재를 사용하여 구조는 조립식 소형 트러스와 장선으로 구성되어 가벼운 구조를 가능하게 하는 동시에 기둥 사이의 14m의 넓은 열린 작업 공간을 만든다. 목조 지붕 트러스는 1층에 노출된 디자인 요소로 건물에 독특한 느낌을 준다.

 

사용자에게 미치는 긍정적인 영향
건물의 위치는 이용자들을 위한 이점을 가지고 있다. 시내 중심부의 외곽에 위치해 있고, 혼잡한 고속도로 근처에 있으며, 대중교통과 다양한 서비스가 있다. 카풀 전용 주차장 2곳과 전기차 충전소 1곳이 있다. 남향 테라스에는 유지보수가 필요 없고 먹을 수 있는 조경 시설이 갖춰져 있어 휴식공간으로 활용도가 높다. 라즈베리, 백합, 서비스베리와 같은 대부분의 식물들은 견고하고 먹을 수 있으며, 관개가 필요 없고 거주자뿐만 아니라 고객들도 환경의 야외 공간을 사용할 수 있다. 건물은 자극적인 업무 환경을 제공한다. 자연 채광과 야외 조망이 특히 높이 평가되는 요소다. 대부분의 공간은 건물의 4면의 풍부한 창문으로 인해 자연 채광이 있으며, 낮 동안 다양한 조명 기회를 최적화할 수 있다. 다섯 개의 채광정이 한낮에 조명을 더해주는데, 이는 매력적이면서도 시간에 따라 다양하다. 두 개의 큰 작업 영역에 광 감지기가 장착된 LED 고정 장치는 실내조명 요구를 충족한다. 편안함과 단순함을 전제로 한 주요 목표는 신선한 공기를 제공하고 주변 환경을 통제하는 것이었다. 일련의 창문 통풍구가 건물 외피 주변에 전략적으로 배치되어 있다. 또한, 기계 시스템은 건물의 다른 구역들을 동시에 효율적으로 냉각하고 난방할 수 있도록 설계됐다.

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

ⓒStéphane Groleau

 

 

 

Architects   STGM Architects
Location   Québec, Canada
Completion   2015
Photographer   Stéphane Groleau




'Interior Project > Office' 카테고리의 다른 글

Pontevedra Town Hall Offices  (0) 2021.11.24
Recollective Inc. Office  (0) 2021.11.19
STGM Architects Head Office  (0) 2021.11.18
Clarks Originals Design Studio  (0) 2021.11.17
No. 9 Rhapsody  (0) 2021.11.11
U-125  (0) 2021.11.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기